17.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

»V svojem življenju se ravnam po zdravi kmečki pameti«

Piše: Andraž Grad

Gašper Hafner je kandidat Slovenske demokratske stranke za župana občine Škofja Loka. Je obrtnik, ki ga, kot nam je dejal, vodi zdrava kmečka pamet, njegov slogan pa je »Z ljubeznijo do Loke«.

Z njim smo govorili o potrebnih spremembah v njegovi občini, o njegovih razlogih za kandidaturo ter o drugih vprašanjih glede njegove kandidature in prihodnosti Škofje Loke.

Demokracija: Za začetek nam povejte kaj več o sebi in o svojih preteklih izkušnjah.

Hafner: Rojen sem v središču Stare Loke. Ko sem bil star deset let, smo se z družino preselili na kmetijo. Kot otrok sem obiskoval Osnovno šolo Ivana Groharja v Podlubniku. Zatem sem v Škofji Loki obiskoval srednjo poklicno šolo, kjer sem se izšolal za orodjarja. Takoj po končani šoli sem se zaposlil. Zgodaj v življenju sem spoznal, da kdor hoče biti sit, mora resno poprijeti za delo. Sicer sem deset let delal v samostojnem podjetju svojega očeta, sedaj pa sem samostojni podjetnik na področju kovinarstva.

Demokracija: Kako bi vam dosedanje življenjske izkušnje prišle prav pri opravljanju dela župana in katera so vaša glavna načela?

Hafner: V življenju se ravnam po zdravi kmečki pameti. Kdor ne hrani krave, ne bo jedel zrezka. Takšnih »kmečkih« načel se je treba držati pri vseh stvareh. Kdor od sebe ničesar ne da, tudi ničesar ne bo dobil. Ali kot pravi ljudski pregovor: Kar seješ, to žanješ. Veliko sem se naučil, odkar sem samostojni podjetnik, saj se človek nauči delati z denarjem kot tudi z ljudmi, predvsem pa se nauči odgovornosti.

Hafner je odraščal na kmetih in si prizadeva tudi za oživljanje podeželja. (Foto: Polona Avanzo)

Demokracija: Kdaj vas je prvič pritegnila politika, ste že dolgo v teh vodah?

Hafner: Že dlje časa se zanimam za politiko. Aktualne teme sem na začetku spremljal predvsem prek družbenih omrežij. Nekoč smo imeli le RTV kot vir informacij in kar so tam povedali, naj bi držalo, vendar pa se je z vzponom različnih družbenih omrežij in spletnih novičarskih portalov to spremenilo. Danes si vsakdo tako laže ustvari svoje mnenje, saj ima več virov informacij.

Demokracija: Kako bi ocenili sedanje delo občine in zakaj ste se odločili, da boste kandidirali za župana Škofje Loke?

Hafner: Mnenja sem, da ima naša občina do svojih občanov preveč mačehovski odnos, kar lahko povem tudi iz lastnih izkušenj. Prav tako pa ne skrbi dovolj za razvoj podeželja. Na primer: dovolila je pozidavo rodovitnih kmetijskih zemljišč, kmetu pa ne dovoli podreti »gmajne«, da bi si tam uredil travnik. Mislim, da to ni pravično do ljudi. Konec koncev brez prebivalcev občine ne bi bilo. Prav tako velik del naše občine sestavlja podeželje, se pa kljub temu občina posveča predvsem mestnemu središču. V to župansko tekmo grem, saj si želim drugačnega pristopa pri urejanju teh področij. Menim, da bi v občini lahko poenostavili tudi številne birokratske ovire.

Demokracija: Mislite torej, da občina premalokrat prisluhne običajnim ljudem?

Hafner: Namesto da bi občina bolj upoštevala voljo ljudi, jih žal le obvešča o tem, kako bodo potekale stvari, ne da bi jih vprašala za mnenje. To se mi ne zdi vedno prav. Morala bi se bolj usklajevati z občani, namesto da jim samo postavlja pogoje. Občina Škofja Loka ni tako velika, da si tudi župan ne bi mogel vzeti časa, da stopi med ljudi in se z njimi pogovori. Župan je dolžan biti osebno seznanjen z različnimi problemi in izzivi svojih občanov in občank.

Demokracija: Mnoge slovenske občine imajo lokalne značilnosti in tradicije. Katere so glavne posebnosti, tradicije in običaji Škofje Loke, ki jih je treba še posebej spodbujati in ohranjati?

Hafner: Vsekakor so to Dnevi Škofjeloškega pasijona. Škofja Loka je nekoč spadala pod oblast freisinških škofov in še danes se na pasijonu zbirajo nastopajoči s celotnega območja Freisinga. Druga takšna tradicija je miklavževanje, ki je pri nas zelo priljubljeno in bi ga lahko razširili tudi na manjše kraje. Ta tradicija je danes v naši občini vse bolj zapostavljena. Imamo tudi historične dneve v središču Škofje Loke, menim pa, da bi bilo tudi to pametno razširiti na podeželje, namesto da se spet osredotočamo le na mestno središče. Na miklavževanju so včasih kmetje postavljali svoje stojnice, to bi bilo treba še posebej spodbujati. Imeli smo tudi kresovanja, ki so jih organizirala športna društva. Vendar pa občina do sedaj ni imela dovolj posluha za takšne prireditve, namesto da bi jih spodbujala.

Gašper Hafner je kandidat Slovenske demokratske stranke za župana občine Škofja Loka. (Foto: Polona Avanzo)

Demokracija: Kaj bi v občini Škofja Loka kot župan najprej uredili? Kateri bi bili vaši prvi projekti?

Hafner: Najprej bi bilo treba prenoviti obstoječi zdravstveni dom, predvsem bi bilo treba urediti prostor za parkiranje. Danes tega ni, če se komu mudi in pusti vozilo na pločniku, pa dobi kazen. Najprej bi se lotil tega problema. Treba bi bilo zagotoviti tudi ustrezno zdravniško osebje, namesto da morajo zdravniki pokrivati preveliko območje. Treba bi bilo tudi urediti, da bi bile ustanove, ki so potrebne za blaginjo družbe, kot sta zdravstveni dom in vrtec, na istem koncu mesta. Vrtec bi potreboval še dodatne prostore. Občina je pred kratkim zgradila nov vrtec, a je premajhen. Mislim tudi, da bi morala morebitne objekte, ki bi se prodajali v središču mesta, kupiti občina in tako ohranjati središče mesta. Čim hitreje pa je treba urediti tudi povezavo Loke na avtocestno povezavo čez Vodice.

Demokracija: Kako pa je poskrbljeno za mladino in tudi za športne dejavnosti? Bi pri tem kaj spremenili?

Hafner: Vsekakor manjka primeren prostor za naše mlade, kjer bi se lahko prirejali koncerti in kamor bi mladina zahajala, namesto da odhaja ne zabave v Ljubljano. Zdaj sicer različne koncerte za mlade prirejajo na Loškem gradu, vendar mislim, da to tja ne sodi. Mladina si zasluži svoj prostor za tovrstne dogodke. Kar zadeva šport, imamo nogometno igrišče z umetno travo, ki ga bi bilo treba nadgraditi v manjši stadion s tribunami. Poleg bi lahko postavili tudi zunanji fitnes. Športno infrastrukturo bi bilo treba bolje izkoristiti.

Demokracija: Kaj bi bilo po vašem mnenju treba storiti za boljšo turistično ponudbo v vaši občini?

Hafner: Turistično je Škofja Loka mrtva. Primanjkuje ustreznih ponudb za turiste, ki pridejo k nam le za kratek čas. Predvsem v času turistične sezone bi morala biti najmanj vsak konec organizirana tržnica domačih dobrot in izdelkov.

Demokracija: Je pa Škofja Loka znana po svojem gradu …

Hafner: Kar zadeva Loški grad, ne bi bila slaba ideja, če bi h grajski ponudbi dodali tudi možnost, da se lahko v gradu prespi. Grad potrebuje ponudbo z večjo dodano vrednostjo, ki bi privabila več ljudi, hkrati pa bi grad lahko sam služil, namesto da je treba vanj le vlagati.

Škofja Loka bi si zaslužila tudi spodoben bazen. Zdajšnji bazen je namreč namenjen predvsem šolarjem. Tudi kopališče v Puštalu je potrebno prenove – včasih so v Škofjo Loko celo iz Ljubljane vozili kopalni vlaki, danes pa je to zamrlo.

Demokracija: Kaj pa dejavnosti za ljubitelje rekreacije v naravi? Konec koncev vašo občino bogati lepo naravno okolje …

Hafner: Tu je Stari vrh v Škofjeloškem hribovju med Poljansko in Selško dolino. Pozimi je sicer obljuden, saj je tam znano smučišče, treba pa bilo aktivirati tudi poletne dejavnosti. Na Starem vrhu je bila celo prva proga za gorsko kolesarjenje v Sloveniji, vendar pa je bila dejavna le pet let, nato je zaradi zanemarjanja propadla. Glede na to, da ima Stari vrh tudi delujočo sedežnico, bi bila zelo dobra ideja znova vzpostaviti to progo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine