14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

»V občini želimo zagnati sejemsko dejavnost«

Piše: Petra Janša

Pogovarjali smo se z županom občine Duplek Mitjem Horvatom, ki si najbolj želi, da v teh negotovih razmerah in rasti cen dokončajo čim več projektov iz letošnjega proračuna.

Demokracija: Ste eden najmlajših slovenskih županov. Kako ste zadovoljni z doseženim v prvem mandatu?

Mitja Horvat: Leta 2012, ko sem bil prvič izvoljen, sem bil resda med najmlajšimi župani, čeprav sem bil že takrat star 34 let. Takrat sem večkrat slišal: »Tako mlad, pa že župan.« Po navadi sem odgovoril, da mi, preden sem postal župan, ni več nobena rekla, da sem mlad. V naslednjih mandatih je starostna meja županj in županov padla še precej niže in sedaj je že precej več predstavnikov mlajše generacije, ki jim je zaupano vodenje lokalne skupnosti.

Zase moram reči, da mi je mladostna zagnanost v začetkih županovanja zagotovo pomagala, bilo pa mi je nekoliko laže, saj sem že prej nekaj let delal v občinski upravi in poznal stanje financ, proračuna in delo lokalne skupnosti. V prvih letih, ko se je svet, predvsem pa Slovenija še ukvarjala z recesijo, so našo občino prizadele katastrofalne poplave in leto kasneje plazovi, tako da lahko rečem, da sem bil kar na hitro vržen v vodo in sem moral pokazati, da znam plavati in da sem kos težkim izzivom. Na tak način sem pridobil zaupanje pri ljudeh in je bilo precej laže nadaljevati.

V zadnjem mandatu sem z doseženim lahko zadovoljen. Po mnogih letih snovanja in hrepenenja po večnamenski športni dvorani smo jo v tem mandatu dobili. Uspelo nam je pridobiti precej sofinancerskih sredstev z različnih strani in izpeljali kar nekaj pomembnih projektov, ki so dodobra spremenili tudi samo podobo naše občine.

(Foto: Občina Duplek)

Demokracija: Kateri so bili glavni projekti, ki vam jih je uspelo izpeljati?

Mitja Horvat:  Poleg športne dvorane v Spodnjem Dupleku je zagotovo zelo pomembna prizidava vrtca v Žitečki vasi, kjer smo dobili 4 nove igralnice in še skupen večnamenski prostor. Uspešno smo izpeljali energetsko sanacijo treh šol in stare telovadnice. Zlasti v luči sedanje energetske negotovosti in draginje je bila odločitev, da gremo v postopek javno-zasebnega partnerstva in pridobimo tudi nepovratna sredstva ministrstva, dobra.

Nasploh lahko rečem, da smo v tem mandatu dali velik poudarek izboljšanju infrastrukture na področju šolstva in športa oziroma rekreacije. Prenovili smo kar tri šolska igrišča, dve z umetno maso in enega z novo asfaltno prevleko. Pravkar smo uspešno končali še nogometno igrišče z umetno travo ob športni dvorani in tako zaokrožili pomembne investicije v šolstvo v tem mandatu.

Grad Vurberk (Foto: Občina Duplek)

Pomemben projekt v tem mandatu je bila tudi obnova ostankov gradu Vurberk, za katero smo uspešno pridobili del sredstev ministrstva za kulturo. Sedaj je naš kulturnozgodovinski biser dobil še lepšo podobo in smo lahko še bolj ponosni na sam grad in bogat spekter dogodkov na njem. Seveda nam je uspelo obnoviti tudi nekaj cestne infrastrukture in vodovodov, res pa je, da so potrebe na tem področju veliko večje, kot nam uspe vsa leta zagotavljati sredstev.

Demokracija: Kakšni so načrti do konca mandata?

Mitja Horvat:  Prva želja je seveda, da v teh negotovih razmerah in rasti cen čim več projektov iz letošnjega proračuna končamo. Ta čas pospešeno gradimo kanalizacijo v Zgornjem Dupleku. Projekt je zelo pomemben, saj je vreden približno dva milijona evrov, zanj pa smo pridobili tudi dober milijon evropskih sredstev. Graditev ni enostavna, težave se pojavljajo zaradi rasti cen gradbenih materialov pa tudi pomanjkanja delovne sile. Kljub vsemu sem prepričan, da bo projekt uspešno končan in bo to velik doprinos za kraj, predvsem pa naložba v prihodnost in dobro narave in prihodnjih rodov.

Demokracija: Katere bodo glavne naloge v novem mandatu?

Mitja Horvat: Pri nas se večina projektov ne začenja oziroma ne končuje znotraj enega mandata. Sam želim, da ima občina kontinuiran in premišljen razvoj. Zato bodo glavne naloge v novem mandatu, kolikor mi bo zaupano vodenje tudi v prihodnje, predvsem nadaljevanje projektov, ki so zastavljeni oz. pripravljeni. Med temi so zagotovo sodelovanje pri graditvi doma za starostnike v Spodnjem Dupleku, za katerega smo zagotovili zemljišče, projekte in dosegli, da je investicijski program potrdila tudi država, ki bo investitor same gradnje. Po časovnem načrtu bi ga morali začeti graditi v prihodnjem letu.

Drugi pomemben projekt bo gotovo graditev dveh krožišč v Zgornjem Dupleku, kjer bomo nastopali kot soinvestitor skupaj z državo. Graditev vrtca in širitev kuhinje v Spodnjem Dupleku bo eden večjih projektov, za katerega pa nam je že v tem mandatu uspelo dobiti tudi sredstva države. Seveda pa bo treba še več poudarka dati projektom na področju občinskih cest, zato upam, da bo financiranje občin primerno oz. da se položaj občin ne bo znova slabšal.

Demokracija: Oktobra boste imeli v dvorani nov sejem. Kakšen je njegov namen?

Športna dvorana Duplek (Foto: Občina Duplek)

Mitja Horvat:  Ker nam dvorana to omogoča, želimo letos pilotno zagnati tudi sejemsko dejavnost. Namen sejma, ki bo 22. oktobra, pa je predvsem ozaveščanje občanov, predvsem pa mladih, da imamo en planet in da moramo v čim večji meri in čim prej začeti uporabljati trajnostne tehnologije, zelene vire energije ter tudi zmanjšati svoje odpadke in odplake. Morda pa z leti sejem tudi preraste ta osnovni namen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine