22.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

V občini Škocjan pridno gradijo in delajo

Piše: Petra Janša

Minuli petek smo se odpravili v občino Škocjan. To že četrti mandat uspešno vodi župan Jože Kapler (SDS), ki med največjimi investicijami zadnjega obdobja izpostavlja graditev večnamenskega doma. Tega zidajo v neposredni bližini občinske stavbe.

Leta 2015 so v občini Škocjan morali spremeniti občinski prostorski načrt, da so lahko vanj umestili nov občinski večnamenski dom ter novo športno dvorano ob osnovni šoli. »Idejna zasnova športne dvorane je že narejena, izbran je tudi izvajalec za projektiranje objekta do gradbenega dovoljenja, zdaj pa čakamo ustrezen razpis, da bi začeli graditi,« je uvodoma dejal župan občine Škocjan Jože Kapler.

O občinskem večnamenskem centru

»Občinski večnamenski dom smo začeli graditi avgusta lani. Najprej smo zavrtali 32 pilotov in naredili steno, zdaj pa poteka betoniranje, ki bo končano v mesecu juniju. Potem se začnejo strojne in elektroinstalacije, prezračevanje, opremljanje, tako da računamo, da bo prihodnje leto marca objekt končan,« ponosno pove župan Kapler. Zanimalo nas je, kaj vse bo v tem objektu. »Tu bo kulturna dvorana z dvestopetdesetimi sedeži, avla, v spodnjem delu bo kavarnica, v zgornjem delu pa občinska knjižnica. Zaradi prostorske stiske v stavbi osnovne šole bomo tu vzpostavili še dva oddelka vrtca. V zgornjih prostorih bo še manjša dvorana, namenjena glasbeni šoli,« pripoveduje župan, ki si želi, da bi bil omenjeni objekt dodaten servis občankam in občanom, predvsem pa njihovim aktivnim prostovoljskim društvom, ki bodo tukaj lahko organizirala srečanja in prireditve. »V občini imamo več trideset prostovoljskih društev.« Občinski večnamenski dom bo tako v samem središču kraja. Uredili bodo tudi zunanjščino (amfiteater in veliko novih parkirnih mest). Kot pravi župan, bo vrednost te nove pridobitve 5,3 milijona evrov (brez DDV), od tega je 1,4 milijona evrov prispevalo ministrstvo za kulturo še v času prejšnje vlade.

V občinskem večnamenskem domu bodo kulturna dvorana z dvestopetdesetimi sedeži, avla, kavarnica, občinska knjižnica, manjša dvorana, namenjena glasbeni šoli, in dva oddelka vrtca. (foto: Polona Avnazo)

Čakajo odgovorne v vladi

Glede sodelovanja z aktualno vlado župan Škocjana pravi, da imajo že podpisane tri sporazume za cestno infrastrukturo. »Gre za državne ceste, ki jih sofinancira občina, glavni financer pa je Direkcija za ceste RS.«  Zgradili bodo tudi novo krožišče v jedru Škocjana. »Tu že imamo projekt in pridobljena zemljišča. Računali smo, da bomo z deli začeli že v lanskem letu, a verjetno ne bomo začeli niti letos. Ker nimamo zagotovljenih sredstev, vse stoji. Zdaj je druga politika in gredo sredstva v tako imenovano zeleno preobrazbo,« še pravi župan o projektu, ki je vreden 700.000 evrov. Naslednji projekt je po županovih besedah rekonstrukcija cestišča v dolžini dveh kilometrov, in sicer od Stare vasi do Dobruške vasi, vključno do priključka na avtocesto, vzpostavitev hodnikov za pešce in zgraditev novega krožišča pri Dolnji Stari vasi, kjer se ta navezuje na bencinsko črpalko. Vrednost tega projekta je tri milijone evrov. »Tretji sporazum, ki smo ga podpisali lansko leto, je zgraditev pločnika oziroma hodnika za pešce iz Škocjana do Stare Bučke v dolžini 1,7 km in v vrednosti dobrega milijona evrov. Za vse tri omenjene podpisane projekte imamo zagotovljena sredstva v občinskem proračunu, čakamo pa, da bo zadeva sproščena na ministrstvu za infrastrukturo oziroma na Direkciji za ceste.«

Župan pravi, da so lani dobili odločbo za zgraditev kanalskega sistema v vrednosti slabega milijona evrov nepovratnih sredstev. »Letos ga bomo začeli graditi najprej v Škocjanu oziroma v neposredni bližini, kjer bo črpališče za kanalizacijo. To je prva faza, naslednja pa bo zgraditev kanalizacije v vaseh Grmovlje in Dobruška vas v letih 2024–2025. Skupna vrednost je ocenjena na okrog dva milijona evrov in pol.«

Zeliščarski center je dobro zaživel. (foto: zeliscarski-center.com)

Dobro obiskan Zeliščarski center

Župan se pohvali, da je zaživel tudi Zeliščarski center. »Je dobro turistično obiskan, prav tako ga obiskujejo šole. Organiziranih je veliko delavnic, npr. izdelava krem ipd.,« za obisk pa se je treba prej naročiti. Znotraj Zeliščarskega centra, ki je odprt ves teden, so vzpostavljene tudi energijske točke. »Je zelo dobra turistična destinacija, ki so jo sprejeli ne le v naši občini, ampak tudi širše. Pri tem vključujemo tudi Društvo Sonček, ki je aktiven partner in ima svoje mesto v samem parku. Spomladi se njegovi člani vključijo v delo, kot sta grabljenje in nabiranje drv, tako da je park spet primerno urejen za obiskovalce. Tam imamo tudi čebelnjak, iz katerega smo lani dobili kar nekaj medu. Prav tako si lahko iz Knjigobežnice sposodite knjigo in tja prinesete drugo.« Zeliščarski center je za zdaj še v pristojnosti občine Škocjan, želijo pa si, da bi ga nekdo prevzel v upravljanje. »Nekdo, ki bi ga videl kot poslovno priložnost za povezavo zeliščarstva s turizmom, ki ga ta kraj ponuja.«

V občini so nedavno zgradili Varstveno-bivalni center Bučka. (foto: Občina Škocjan)

Varstveno-bivalni center Bučka

V občini skrbijo tudi za socialno ranljive skupine. Župan omeni postavitev Varstveno-bivalnega centra Bučka, a še vedno čakajo dovoljenje novega ministrstva za solidarno prihodnost. Omenjeni objekt naj bi namreč dali v upravljanje Društvu Sonček. Šest oskrbovancev bo tu stalno naseljenih. »Lani novembra smo center že odprli, saj uporabno dovoljenje imamo. Oskrbovanci si zato želijo, da čim prej pridejo sem.«

Občina Škocjan še vedno dobro sodeluje s sosednjima občinama Šentjernej in Šmarješke Toplice. S slednjo imajo skupni projekt –zgraditev vodovoda Vinji Vrh.

Najbolj znana zgodovinska osebnost iz Škocjana je misijonar Ignacij Knoblehar. (foto: Polona Avanzo)

Knoblehar in občinski praznik

Najbolj znana zgodovinska osebnost Škocjana je misijonar Ignacij Knoblehar (6. julij 1819–13. april 1858). »Nedaleč stoji njegova rojstna hiša, ki je danes prenovljena. Bil je misijonar in raziskovalec Belega Nila v južnem Sudanu. Bil je prvi Evropejec, ki se je spustil tako daleč in bival tudi ob reki in na reki Nil.« Na predvečer njegovega rojstnega dne, 5. julija, bo v občini slavnostna akademija, 6. julija, na dan njegovega rojstva, pa bodo zaznamovali občinski praznik s slavnostno sejo ter podelitvijo občinskih nagrad in priznanj. Podelili bodo tudi naziv častnega občana.

Prireditve in povabilo na dogodek

Občina Škocjan vsako leto na zadnji šolski dan organizira Knobleharjev oziroma Škocjanski festival, na katerem sodelujejo vsa društva in osnovnošolci. Zdaj festival poteka na območju reke Radulje, kjer so lepo uredili tudi prostor z mizami in s klopmi, sprehajalne poti, zgradili  zaokrožen most, po katerem se sprehajajo občanke in občani, predvsem pa mlade družine z otroškimi vozički. Prav tako čakajo, da znova okronajo kralja cvička, saj so ga v preteklosti že imeli. »Letos je kralj cvička iz občine Kostanjevica na Krki. Res pa je, da je naše vinogradniško društvo zelo aktivno. Prispeva tudi največ vzorcev za ocenjevanje,« se pohvali župan in spomni, da konec maja v Novem mestu poteka festival Cvičkarija, na katerem bodo sodelovali tudi njihovi vinogradniki. Spomni še na dva jubileja, in sicer Cerkveni mešani pevski zbor Dobrava je nedavno praznoval 30-letnico delovanja, dvajset let delovanja pa so zaznamovali Bučenski ramplači.

Čisto za konec pa še to, da bo v Škocjanu 3. junija velik dogodek – zbor podpornikov televizije Nova24TV in Demokracije. Podobno srečanje je bilo septembra lani na Visokem. Župan zato lepo vabi bralce Demokracije v občino Škocjan na omenjeni zbor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine