10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

V decembru na obisk aktivne in zelene destinacije – občine Brežice

 

Piše: L. Kr.

Foto: arhiv Občine Brežice

 

Dobrodošli v občini Brežice, nosilki najvišjega, platinastega naziva Slovenia Green Destination.

Vabljeni v neokrnjeno naravo, kjer so termalni izviri, odlična lokalna vina in kulinarične dobrote, bogata arhitekturna in naravna dediščina ter številne priložnosti za pohodništvo in kolesarjenje tudi v jesenskih in zimskih mesecih vabijo, da si vzamete čas in jih obiščete.

 

 

Od pohodništva do sprostitve v termah

 

Različne pohodniške poti vas popeljejo v osrčje nedotaknjene narave. Posebej privlačna je Čateževa energijska pot na vrh hriba Šentvid do cerkvice sv. Vida, od koder se odpre čudovit razgled na mesto Brežice in brežiško jezero. Razgibate se lahko na 12 različnih tematskih poteh, več informacij na www.visitbrezice.si

Voda ima magično moč. Prepustite se ji lahko v bazenih največjega termalnega kompleksa v državi in enega najbolj prepoznavnih evropskih termalnih središč – Term Čatež. Odkrijte svet vodne zabave, kar je raj tako za otroke in starše 365 dni v letu. Ali pa si oddih privoščite v butičnih termah – Termah Paradiso. V obeh ponujajo čudovite možnosti oddiha, sprostitve in razvajanja v centrih dobrega počutja.

 

 

 

Obiščite Posavski muzej Brežice in se podajte v višave Vodovodnega stolpa

 

Stopite v brežiški grad in si oglejte Posavski muzej Brežice. Nedvomno je vrhunec obiska gradu ogled Viteške dvorane, prvovrstne baročne galerije, ki ima bogato mitološko vsebino in ponazarja štiri elemente: zemljo, vodo, ogenj in zrak.

Vodovodni stolp je najbolj prepoznavna in hkrati razgledna točka mesta. Spoznali boste njegovo zgodovino, z njega pa tudi razgled na okoliške kraje in mesto Brežice. V paviljonu poleg stolpa si oglejte lokalne izdelke in pridelke ter kupite spominek, ki vas bo spominjal na obisk mesta. Ogled je voden in zanj je potrebna rezervacija. Več na www.pmb.si/vodovodni-stolp-brezice.

 

 

 

Kulinarika in repnice

 

Bi kaj dobrega pojedli − okusite lokalno kulinariko. Zavijte na katero izmed vinskih cest – Podgorjansko ali Bizeljsko-sremiško, kamor vas gostoljubno vabijo turistične kmetije, gostilne in vinotoči. V njih boste uživali v odličnem vinu in domačih dobrotah.

Repnice so ena od posebnosti, značilne pa so samo za območje Bizeljskega. To so jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj shranjevali repo in po njej so jame dobile ime. Danes pa v repnicah hranijo odlična vina, ki so na voljo za pokušino.

Obiščite spletno stran www.visitbrezice.si, kjer so na voljo podatki o bogati turistični ponudbi, namestitvah in številnih zanimivostih.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine