4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Tu so doma obrt, podjetništvo in turizem

Piše: Petra Janša

Prejšnji petek sva s fotografinjo obiskali župana občine Vransko Franca Sušnika, ki končuje svoj šesti mandat in tudi župansko kariero. Leta 1998 so se prebivalci Vranskega z okolico odločili za samostojno pot, se razdružili z občino Žalec in postali uspešna občina.

Občina Vransko praznuje 14. maja občinski praznik. Ta dan so izbrali v počastitev dogodka, ko so takratni občinski funkcionarji leta 1868 z Dunaja na Vransko prinesli listino s cesarskim dekretom, da je vas Vransko povzdignjena v deželni knežji trg. Kot je zapisal kronist, so to, kot se spodobi, proslavili z veselico in slovesno službo božjo. Zaradi tega dogodka kot posledice odgovornega odločanja je Vransko z okolico v drugi polovici devetnajstega stoletja in v začetku dvajsetega doživelo hiter razvoj. In tako kot takrat so svetnice in svetniki tudi od leta 1998 odločali modro in preudarno, predvsem pa odgovorno. Zaradi dobrih in celovitih odločitev se je občina Vransko pospešeno razvijala in postala urejeno bivalno okolje. Skupaj so ustvarili ugodne in primerne razmere za razvoj obrti, podjetništva in turizma.

Franc Sušnik je župan občine Vransko. (Foto: Veronika Savnik)

Seznam je dolg

Župan je v svojem zadnjem nagovoru za občinski praznik dejal, da se je v času njegovega županovanja, se pravi od ustanovitve občine Vransko do maja letos, občinski svet sešel na 184 rednih in 36 izrednih sejah ter v pretežni meri na njegov predlog sprejel 2470 odločitev. Za temi suhoparnimi številkami pa se skrivajo številne tehtne in pomembne odločitve, ki so pomembno vplivale na življenje in bivanje v občini Vransko. Največ odločitev, pa tudi najpomembnejše so bile sprejete v prvem mandatu, takoj po ustanovitvi samostojne občine. Župan pri tem omeni zgraditev daljinskega ogrevanja z lesno biomaso, ki že vse od novembra 2004 zagotavlja cenovno ugodno in okolju prijazno oskrbo s toplotno energijo več kot 200 uporabnikom, prenovo in razširitev vrtca v letu 2004 ter zgraditev večnamenske športne dvorane leta 2007, ki je bila s 3,7 milijona evrov ena največjih investicij v šolstvo.

Dom za starejše je odprl svoja vrata in sprejel prve varovance konec leta 2005. (Foto: Veronika Savnik)

Poskrbljeno za starejše

Odločitev občinskega sveta, da v letu 2001 podeli koncesijo za pomoč na domu Zavodu Pelikan Karitas iz Ljubljane, je dolgoročno zagotovila visok standard prijazne in kakovostne oskrbe pomoči potrebnih starostnikov na domu. Od leta 2008 to dejavnost na območju njihove občine izvaja Zavod sv. Rafaela, ki mu je občinski svet v letu 2014 zaupal tudi pripravo in razdeljevanje brezplačnega toplega obroka za socialno ogrožene. Svetnice in svetniki so se odločili podpreti graditev Doma za starejše, ki je odprl svoja vrata in sprejel prve varovance konec leta 2005. »Najprej so sprejeli 40 oskrbovancev, 2011 pa še dodatnih 24.« Pri tem je občinski svet sprejel potrebne spremembe prostorskih pogojev, odločil o oprostitvi komunalnega prispevka in zagotovil potrebno komunalno infrastrukturo kot potreben pogoj za delovanje njihove najpomembnejše ustanove s področja sociale.

Cerkev Matere Božje na Čreti (Foto: Matjaž Žnidaršič)

Turizem se hitro razvija

Ustanovili so tudi Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko, ki že dvajset let skrbi za kakovostno in celovito kulturno in športno rekreacijsko ter turistično ponudbo. Uredili so občinsko knjižnico, prenovili kulturni dom, kupili in celovito obnovili Schwentnerjevo hišo in izdali zbornik Vransko skozi čas, ki je posvečen 150. obletnici pridobitve trških pravic.

Rojstna hiša Lavoslava Schwentnerja, založnika in mecena slovenske moderne, ki je postavil temelje sodobnega založništva. (Foto: Polona Avanzo)

Svetnice in svetniki so vseh šest mandatov izdatno finančno podpirali obnovo njihove sakralne kulturne dediščine, kot sta cerkev sv. Martina v Stopniku in farna cerkev na Vranskem. Župan je v pogovoru poudaril, da je bil leta 2008 v občini zgrajen še en velik projekt, in sicer Center varne vožnje Vransko, ki je bil dolgo časa tudi center promocije turizma, kreiranja dogodkov, saj se »tu veliko dogaja«.

Center varne vožnje Vransko je tudi center promocije turizma in kreiranja dogodkov. (Foto: Matjaž Žnidaršič)

Prav tako je za občino pomembno odprtje gostilne in nato še hotela Grof, ki je tudi petzvezdična kolesarska destinacija. »Zanimiva ponudba je ‘fly and bike’, ko avanturisti poletijo s helikopterjem izpred hotela na Golte in se s kolesom pripeljejo nazaj na Vransko,« nam pripoveduje župan in doda, da imajo pri Grofu tudi trgovino s kolesarskimi izdelki in izposojo koles.

Prav tako je za občino pomembno odprtje gostilne in nato še hotela Grof, ki je tudi petzvezdična kolesarska destinacija. (Foto: Polona Avanzo)

»Poleg Grofa največ turističnih taks prispeva kamp, ki je bil to poletno sezono poln.« Gre za Kamp Podgrad Vransko, ki je bil odprt v začetku junija 2018. Kamp je leži v vasi Prapreče pri Vranskem. Ob urejenih parcelah za parkiranje avtodomov in počitniških prikolic imajo tudi neparcelirani del za šotore in možnost najema glamping hišic.

Kamp Podgrad Vransko, ki je bil odprt v začetku junija 2018, je v vasi Prapreče pri Vranskem. (Foto: Polona Avanzo)

Celotno ponudbo občine Vransko lahko najdete na uradni spletni strani www.vransko.si.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine