15.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Šuštarska nedelja v Tržiču, razgiban dogodek za vso družino

 

Piše: Andraž Grad

Foto: Andraž Grad

Udeležili smo se letošnje Šuštarske nedelje v Tržiču, ki velja za enega glavnih tradicionalnih dogodkov tega kraja. Kar se je začelo konec 60. let kot čevljarski sejem, je danes dogodek, ki obiskovalcem ponuja raznovrstne izdelke in bogat zabavni program.

Vsako leto prvo nedeljo v septembru, na angelsko nedeljo torej, v gorenjskem Tržiču poteka že tradicionalna Šuštarska nedelja. Mesto Tržič, ki ga obkrožajo mogočni vrhovi Karavank, saj leži v osrčju zahodnega dela tega gorovja, ima dolgo tradicijo čevljarstva. Mesto ima bogato zgodovino, ki sega v 15. stoletje, čevljarska obrt pa je bila vsekakor ena lokalnih značilnosti, po kateri je kraj postal znan tudi onkraj svojih meja in regije. Poleg manjših obrtnikov je postal Tržič proti koncu prejšnjega stoletja znan kot sedež tovarne obutve Peko, ki je bila povezana tudi s Šuštarsko nedeljo. Čeprav je tovarno doletela neprijazna usoda, se Šuštarska nedelja nadaljuje kot glavna tradicija in tudi največja turistična zanimivost tega mesta pod gorskimi vrhovi. Prireditev danes seveda ne vključuje le čevljarstva in obutve, temveč ponuja raznovrstne izdelke pa tudi pogostitev z lokalnimi dobrotami, si privoščimo vrček piva ali kozarec vina ter si ogledamo bogat glasbeno-zabavni program. Letos smo se tudi mi udeležili Šuštarske nedelje, ki je vsekakor dogodek, ki ga mora na vsakih nekaj let obiskati vsak Slovenec.

 

Čevljarstvo in obutev sta še vedno v središču dogodka.

Bogata ponudba za obiskovalce

Letos je Šuštarska nedelja potekala v prijetnem, sicer malce oblačnem vremenu, ki nam daje vedeti, da je jesen pred vrati, saj smo bili po poletni vročini deležni zmernejših temperatur. Že na vstopu v Tržič je občina organizirala parkirne prostore za številne obiskovalce, ki so se potem sprehodili po mestu in si ogledali sejem. Na sejmu smo si lahko ogledali različne blagovne znamke pa tudi različne obrtniške izdelke od tekstila do pohištva in seveda obutve. Nekatera podjetja so imela tudi dan odprtih vrat, kjer so predstavila svojo ponudbo. Bilo pa je tudi več stojnic, ki so ponujale lokalne dobrote, od sušenih mesnin do sladic in vin. Pripadniki Slovenske vojske in policije so predstavili svoj poklic in najmlajšim ponudili različne zanimive dejavnosti, povezane z njim. Tudi lokalni gasilci so razstavili svoja vozila. Dogodka se je s svojim šotorom udeležil tudi Rdeči križ Slovenije, kjer so se lahko starejši spomnili, mlajši pa spoznali, kako dati prvo pomoč. Na sejmu so se predstavili torej večji proizvajalci in trgovine, predvsem pa lokalni obrtniki.

 

Obiskovalci so bili deležni bogatega glasbenega programa.

Bogat glasbeni in kulturni program

Poleg same ponudbe na sejmu ima Šuštarska nedelja tudi bogat glasbeni program. Pravzaprav se je dogajanje začelo že zadnji dan avgusta pod imenom Šuštarfest z odprtjem etnološke razstave Sloves Pekovih modnih revij v galeriji Atrij. Program se je nadaljeval v soboto s 1. Šuštarčkovim rokometnim turnirjem in s festivalom starih iger Ti loviš! ter s sejmom rabljenih igrač. V nedeljo pa je dogajanje doseglo vrhunec z odprtjem glavnega sejma ob 8. uri zjutraj, ki se je razprostiral od večnamenske dvorane BPT do cerkve sv. Andreja v središču in starem mestu Tržiča. Za glasbeni program je poskrbel Radio Gorenc. Vključeval je raznovrstne glasbene in plesne nastope. Prvi je nastopil Pihalni orkester Tržič, sledilo uradno odprtje Šuštarske nedelje, za tem pa program za najmlajše, in sicer Rajanje z Romano Krajnčan. Malce pred poldnevom so na oder stopili mladi plesalci in plesalke Plesnega kluba Špela in se pred občinstvom zavrteli v ritmih roka, džeza in popa. V glasbenem programu so potem sodelovali Mitja Šinkovec band, Buryana in Ansambel Vzrock. Kot zadnji je nastopil vsem dobro znani pevec Jan Plestenjak.

Svoje stojnice so imeli tudi lokalni gasilci.

Že od leta 1969

Na Šuštarski nedelji so se predstavila tudi različna tržiška društva, cerkev sv. Andreja pa je poleg nekaterih drugih kulturnih ustanov organizirala brezplačen vodeni ogled. Šuštarska nedelja se je tako razširila in vsekakor stopa v korak s časom, saj se je iz čevljarskega sejma razvila v dogodek, zanimiv za Slovence in turiste vseh generacij. Sami začetki tega dogodka segajo v leto 1969, ko je bila organizirana 1. Šuštarska nedelja, vendar pa je bila prva nedelja v septembru verjetno že od samih začetkov Tržiča sejemski dan. Danes gre za množično obiskan dogodek, ki vsekakor pušča svoj pečat ne le na gorenjski, temveč tudi na slovenski kulturni krajini. Zato se ga je vsekakor vredno udeležiti.

Sejem je vključeval raznovrstno ponudbo izdelkov.

 

Obiskovalci so se lahko okrepčali pri lokalnih ponudnikih hrane in pijače.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine