14.5 C
Ljubljana
sobota, 13 avgusta, 2022

Stolp Vinarium in Zipline Vinarium navdušujeta!

Piše: C. R.

Turistična zveza Lendava vabi- Turisztikai szövetség Lendva várja Önt združuje čez štirideset članov in deluje v javnem interesu. Od samega začetka zveze planira, organizira razne prireditve v občini in izven nje. Sodelovanje z našimi člani je bistvenega pomena za uspešno opravljeno delo. Zveza upravlja z obema turističnimi destinacijama, tako s stolpom Vinarium ter z Zipline Vinarium.

Izredna geografska lega, kjer so že naši predniki na gričevnatih območjih postavljali vikende, pridelovali vinsko trto in občudovali prekrasno okolico. Trend občudovanja prekmurske ravnice in bližnjih gričev se do današnjih dni ni kaj dosti spremenil, saj nas prav posebej očara s svojo raznolikostjo barv in struktur ob prehajanju letih časov.

Ob gradnji so uporabili t.i. BIM model gradnje (informacijski model objekta), ki je bil prvi take vrste gradbeni projekt. (Foto: Občina Lendava)

Razgledni stolp Vinarium Lendava, ponosen neokrušen  biser, ki se razprostira sredi lendavsko – dolgovaških goric je svoja vrata za obiskovalce odprl 2. septembra 2015. Stolp krožne oblike je visok 53,5 m in skupno 9 etažami. Nanj se lahko povzpnete po 240 montažnih stopnicah ali pa se zapeljete s pomočjo dvigala. Ob vstopu v objekt, je obiskovalcu v pritličju na voljo info točka s trgovinico spominkov ter prijetna kavarna. Razvajanje okuševalnih brbončic s pristnimi lokalnimi vini ter s ponudbo lokalnega kulinaričnega doživetja v lesenih hiškah ob samem stolpu, zadovoljimo še tako zahtevnega gosta.

Stolp je pravi magnet za domače in tuje goste, kajti že v prvem letu smo gostili skoraj 100.000 obiskovalcev. Število obiskovalcev nenehno narašča, tako smo v septembru 2021 zabeležili že 500.000. obiskovalko.

V sklopu obiska si lahko obiskovalci ogledajo tudi tematske razstave, ki se pripravljajo v zasteklenem predelu stolpa ter različne prireditve in obletnice ob samem stolpu, s pestrim spremljevalnim programom.

Popestritev vsakdanjika z obiskom najvišjega panonskega svetilnika z obiskom 4 držav hkrati je zagotovo razlog obiska.  Naj vas očarata gostoljubnost in okoliš najbolj vzhodnega predela Slovenije.

Zipline Vinarium je edini zipline z dvema vzporedno potekajočima jeklenicama v Sloveniji. (Foto: Občina Lendava)

V osrčju Lendavskih goric, neposredno ob Stolpu Vinarium, deluje Zipline Vinarium. Postavljen je bil med decembrom 2021 in aprilom 2022. Predstavlja edini zipline z dvema vzporedno potekajočima jeklenicama v Sloveniji. Jeklenici sta dolgi 528 metrov in se raztezata med Piramido, najvišjim vrhom Lendavskih goric, ter Stolpom Vinarium. Jeklenici imata med štartno in ciljno točko 31 m višinske razlike, kar pomeni med 40 in 55 sekund spusta pri hitrostih med 40 in 65 km/h. Od otvoritve 16. aprila je Zipline Vinarium preizkusilo že več kot 1000 uporabnikov.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine