1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Športni center Prodnik: Iz gorčičnega zrna je zraslo veliko drevo

Piše: Gašper Blažič

Ste morda kdaj slišali ali brali svetopisemsko priliko o gorčičnem zrnu? V Svetem pismu lahko najdete odlomek, kjer Jezus govori, da je gorčično seme takrat, ko se poseje v zemljo, manjše od vseh semen na zemlji. Ko pa je posejano, raste in postane večje od vseh zelišč in naredi velike veje, tako da lahko ptice neba gnezdijo v njegovi senci.

Na to priliko sem se spomnil v petek, 7. julija, ko sem se po cesti od Šentruperta peljal proti Logarski dolini, ob strugi Savinje torej navzgor proti Savinjsko-Kamniškim Alpam (ja, rekli boste Kamniško-Savinjske Alpe, ampak tokrat je vrstni red drugačen). Po nekaj manj kot uri vožnje iz Celja sem prišel na cilj: Gostišče in športni center Prodnik, ki stoji ob magistralni cesti in reki Savinji malo pred Ljubnim. Nekdaj je bila tam manjša kmetija, danes pa že pravo turistično naselje.

Ko hišni gospodar reče »Bog žegnaj«

Ko sem parkiral na levi strani ceste (v smeri Logarske doline) na parkirišču, sem tam najprej opazil dva avtomobila s tujo registracijo, oba lastnika pa sta si pripravljala ribiško opremo. »Raj za ribiče,« sem si mislil – dobro znamenje, ni kaj. Pred vrati gostišča me pozdravi oranžno-bel maček, in to izjemno zgovoren. Očitno sem res prišel na pravi kraj. Široka vrata v gostišče krasi reliefna podoba svetega Krištofa kot blagoslov in pozdrav vsem popotnikom. Vstopim in poiščem restavracijo, kjer najprej opazim križ na steni. Prijetno me preseneti ambient v tradicionalnem slogu, in to res okusno opremljen, tako da se človek počuti prav domače in ne tako kot v nekaterih modernih restavracijah, kjer vse skupaj deluje kičasto in/ali sterilno. Je pa to kar prostorna zadeva, si mislim. Tudi osebje restavracije me opazi in povem, da sem dogovorjen s hišnim gospodarjem. Po nekaj minutah čakanja se srečam z Edvardom Jurjevcem in zdi se mi, da sem ta obraz že nekje nekje videl. Seveda, se spomnim – kakšen dan prej sem ga opazil na Facebookovem profilu Radia Ognjišče. Je namreč podpornik radia, pa tudi sester klaris v Nazarjah ter misijonov. In radijci so mu za okroglo obletnico (šestdeset let) voščili tako, da so mu pripravili presenečenje v Nazarjah, kamor je prišel z morja in ni vedel, kaj ga čaka v domačem okolju. Za zanimivost naj povem, da je že nekaj minut po najinem srečanju v restavracijo vkorakala skupina policistov (če sem natančen, dve policistki in dva policista), ki so prišli na malico. Gospod Edi jim zaželi »Bog žegnaj« po stari slovenski navadi. In slišim odgovor »Boglonaj«. Prijetno presenečenje. Sedeli pa so pri mizi pod križem. Še je upanje za Slovenijo, si mislim sam pri sebi.

Edvard Jurjevec že več desetletij ustvarja zgodbo o uspehu Gostišča in športnega centra ter Kampa Prodnik. (foto: Gašper Blažič)

S hišnim gospodarjem najprej sedeva k mizi, postrežejo nama z limonado. Razloži mi, da je bila tu nekdaj manjša kmetija, ki se je sprva imenovala Brodnik. V starih časih so namreč tod z brodovi (pravzaprav splavi) vozili ljudi čez Savinjo na drugo stran. Potem pa je prišla velika poplava, ki je nanesla ogromno proda, prišlo je tudi do rahle spremembe imena – Prodnik. Edijev stari oče, ki se je priženil sem, pa je prinesel sedanji priimek Jurjevec. Pravi Savinjčan (tudi po govorici), v katerem ni zvijače. In ni prav nič škrt, prav nasprotno! Je pa res, da sorodstveno niso nič povezani z nedavno umrlo pevko Avsenikovega ansambla Emo Prodnik ne glede na to, da je še nedavno tu gostoval Sašo Avsenik s svojim ansamblom, pri katerem prepeva Luka Sešek.

Gostišče ponuja prostor za kakovostno prehrano, seminarje, druženja in piknike. Pa tudi prenočišča. 

Pikniki, poroke in seminarji

Gostišče ponuja sobe, v katerih lahko prenoči do 64 gostov v eni noči, 16 sob ima poleg zakonske postelje še dve dodatni ležišči. Glavni objekt ima osem sob, tam so tudi zajtrkovalnica, zunanja terasa, vinska klet in seminarska dvorana. V vsaki od novih depandans s po štirimi sobami, ki z balkonov odpirajo prekrasen razgled po dolini, pa je še skupni družabni prostor z majceno kuhinjo, ki ga gosti lahko rezervirajo zase. Vse sobe imajo balkon in sprejmejo do štiri osebe, opremljene so z masivnim pohištvom, s TV-sprejemnikom, telefonom, z brezplačnim internetnim priključkom ter imajo kopalnico s prho, WC in sušilnikom za lase. V objektih in okolici je na voljo brezplačni signal wi-fi. Bogat samopostrežni zajtrk je na voljo od 7. do 9. ure, vse obroke pa postrežejo v sklopu Gostišča Prodnik. V glavnem prostoru gostišča, kjer je pod manjšim odrom tudi prostor za ples, lahko sprejmejo družbe do 110 oseb, galerija pa sprejme še dodatnih 30 gostov. Kot pravi gostitelj, so poročna slavja pri Prodniku so v toplejših mesecih še posebej čarobna, saj svatom s šampanjcem lahko postrežejo na tlakovanem nabrežju Savinje, mladoporočenca s pričami pa popeljejo na kratko vožnjo v okrašenem raftu, seveda po mirnem delu reke. Tik ob Savinji, na spodnji terasi Gostišča Prodnik, lahko najamete tudi  prostor za piknik z velikim plinskim žarom, vso postrežbo pa vam po želji pripravijo tudi gostitelji, ki vam spečejo jagenjčka ali odojka. Prostor je primeren tudi za bolj sproščeno obedovanje večjih skupin, kot so planinci, motoristi, kolesarji in drugi aktivni obiskovalci doline ter šolske skupine, ki ob toplih dneh gotovo ne bodo zamudile možnosti kopanja v Savinji, na urejeni plaži tik pod gostiščem. Po poprejšnjem dogovoru lahko manjše zaključene družbe obisk gostišča dopolnijo še z degustacijo kakovostnih slovenskih vin, ki se v njihovi vinski kleti odlično priležejo k narezku domačega savinjskega želodca, paštete in sira. Vinska klet ima tudi lastno zunanjo teraso. V samem gostišču je tudi seminarska dvorana, kjer lahko organizirate poslovni dogodek, med odmori pa vam postrežejo z odlično kavo ali s prigrizkom v preddverju. Dvorana sprejme do sto oseb.

Kamp pomembno pripomore k turistični ponudbi v tem delu Slovenije. Gostje imajo na voljo veliko možnosti za rekreacijo. (foto: ŠC Prodnik)

Kamp in športne aktivnosti

Na drugi strani ceste je Kamp Prodnik, od koder je lep razgled na okolico, tam pa najdete tudi dve atrakciji: majhno cerkvico in le nekaj metrov stran tudi miniaturo Triglava z Aljaževim stolpom, kar seveda pripomore k še večji privlačnosti kampa. Na voljo je tako dvanajst mest za prikolice in avtodome ter 20 mest za šotore. Vse parcele imajo elektriko in vodo. V novem kampu je urejen sodoben sanitarni objekt, ki je ogrevan in prilagojen invalidom. Na voljo je tudi sodoben prostor za shranjevanje počitniških prikolic. V kampu so dobrodošli tudi psi, ki imajo svojo prho, lahko pa se okopajo v Savinji, v sanitarnem objektu je na voljo tudi pralni stroj. Lokacija Kampa Prodnik je zanimiva za uživanje ob reki, kjer se lahko v poletnih mesecih kopate, ponujajo pa tudi rafting, kajak in kanu po Savinji. V kampu je na voljo tudi izposoja koles. Lahko pa si izberete ribolov (ribolovne dovolilnice ureja Ribiška družina Ljubno). Športne aktivnosti, ki jih ponuja domačija Prodnik, seveda zajemajo predvsem vodne športe, saj lahko pod strokovnim vodstvom na Savinji premagujete brzice, na katere se lahko podate z raftom ali s kajakom. Poleg vodenih spustov ponujajo tudi izposojo profesionalne kajakaške opreme, otroci in začetniki pa lahko veslajo v mirnem delu Savinje pod domačo čolnarno. Glede na bližino številnih biserov gorskega sveta in Logarske doline si lahko sposodite kolo, na bližnjih Golteh lahko najamete t. i. downhill kolesa za spust v dolino po urejeni progi. Na urejenem peščenem igrišču se lahko penzionski gostje in udeleženci piknikov brezplačno pomerijo v odbojki na mivki, košarki ali pa si na travniku postavijo nogometno igrišče. Golte seveda niso samo smučišče, temveč tudi gorsko središče, ki je vse bolj privlačno tudi poleti. Po planini lahko kolesarite, se podate na pohod in celo raziskujete jame ter plezate, najbolj zanimive pa so adrenalinske izkušnje. Poleg downhill kolesa v dolino lahko poletite s tandemskim jadralnim padalom, lepih razgledov boste deležni tudi med drvenjem 60 kilometrov na uro po 200-metrski jeklenici zip-line, speljani nad vrhovi dreves. Za pohodnike, ki imajo radi gore, je zagotovo privlačna bližina okoliških dvatisočakov Kamniško-Savinjskih Alp: Brane, Grintavca, Kočne, Ojstrice, Raduhe, Planjave, Rinke, Skute ali Turske gore, nekoliko manj truda pa zahtevajo vzponi na Dobrovlje, Golte, Lepenatko, Menino planino, Rogatec in Veliko planino. Sicer pa lahko obiščete tudi druge točke: Mozirski gaj, romarske cerkve v Nazarjah, Solčavi, Gornjem Gradu in Novi Štifti, pa muzejsko zbirko Potočke zijalke, pa Matkov in Robanov kot …

Lahko se kopate, lahko veslate, obiščete brzice ali pa – ribarite. (foto: ŠC Prodnik)

Tudi gostje, ki pridejo na obisk v bolj mrzlih dneh, ne bodo prikrajšani.  Vse leto je na 150 kvadratnih metrih površin na voljo fitnes studio, kjer lahko vadijo na vrhunskih napravah Technogym, na voljo je tudi finska ali infra savna, penzionski gosti pa lahko brezplačno igrajo namizni tenis, pikado in ročni nogomet. Ljubitelji smučanja se lahko odpravijo na Golte, kjer je na voljo plezanje po ledu, pa na turno smučanje in sankanje v Logarski dolini.

Domačija Prodnik pridela vsako leto dve toni in pol domačih špargljev, pa tudi 700 kilogramov savinjskega želodca. (foto: ŠC Prodnik)

Bogata kulinarična ponudba

Obisk Gostišča in športnega centra Prodnik sklenemo z odličnim kosilom. Tisti dan so ponudili zelo okusno čebulno juho, na voljo pa so bili trije jedilniki. Izbral sem ribjega: file orade, blitva s krompirjem in solata. Gostišče ima tudi lastno peko kruha, kjer še zlasti pride do izraza domač ajdov kruh z orehi. Od hišnih vin ponujajo refošk (Jogan, Pobegi pri Kopru) in konjičana (Zlati grič, Slovenske Konjice). Zelo okusna je bila tudi dnevna sladica: puding z gozdnimi sadeži in s smetano. Gospod Edi ob tej priložnosti pove, da domačija Prodnik prideluje tudi sadje in zelenjavo, predvsem domače zelene šparglje, ki jih dnevno sveže postrežejo gostom od aprila do junija. Kot pravi gospod Edi, jih pripravijo na veliko načinov, najbolj pa gredo v slast špargljeva juha, ocvrti šparglji ali šparglji na žaru, s slanino in pikantno omako, umešani z jajci, v rižoti ali v omaki k širokim rezancem. Zaželite si lahko tudi dunajski puranji zrezek, polnjen s šparglji, svinjske medaljone s špargljevo omako ali biftek, gratiniran s šparglji in z gorgonzolo. Pravim ljubiteljem priporočajo ploščo špargljev (za dve osebi), na kateri je kar pet od prej naštetih jedi. Med lokalnimi suhomesnatimi specialitetami pa seveda velja omeniti savinjski želodec: na leto ga izdelajo okoli 700 kilogramov. S tem pa ponudbe še ni konec: lahko si privoščite zgornjesavinjske žlikrofe, sirove štruklje s karamelo in z orehovim prelivom, domač sir, pašteto … K narezkom domačega savinjskega želodca postrežejo kislo prilogo, v kateri so domači v kisu vloženi šparglji – večkrat nagrajena specialiteta. No, ta degustacija pride na vrsto kdaj drugič, saj je bilo že kosilo obilno, čas pa je oba priganjal k novim nalogam – avtorja teh vrstic seveda k vrnitvi v Celje, seveda z željo, da se v Gostišče in športni center Prodnik še vrne.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine