0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Skok v poletje: Čas za poletno pohajanje po Sloveniji

Piše: Lucija Kavčič

Poletje se je začelo z velikim skokom temperatur, pa tudi z nekaj nevihtami. Skoraj presenetilo nas je, tako hitro je prišlo. Prosti dnevi vabijo na vse strani sveta, zelo lepo pa je tudi doma, v naši lepi Sloveniji, kjer imajo ponudniki pripravljenega marsikaj zanimivega.

Lep je oddih na slovenski obali, zelo prijetno je v termah, ki so posejane po Sloveniji. Za to je treba načrtovati dopust in si namestitev pravočasno rezervirati. Podobno velja za hotel Elegans na Brdu pri Kranju, katerega lokacija je popolno izhodišče za hribolazenje in kolesarjenje po Gorenjskem, saj bo zasedenost hotela visoka. Elegans hotel Brdo bo kmalu bogatejši za najsodobnejši in največji center dobrega počutja na Gorenjskem in v bližnjih regijah, za katerega že vlada veliko zanimanje, pripravljajo pa še posebne ugodnosti (te najdete na spletni strani www.brdo.si) za hotelske in individualne goste. Poleg tega je na slovenski obali v Strunjanu pred kratkim zaživel nov objekt JGZ Brdo – Vila Tartini lounge, kjer boste lahko uživali ob osvežilnih pijačah s pogledom na najlepše sončne zahode pod Vilo Tartini. Poletje je tudi popoln čas za piknik košarice v parku Brdo, za brunch na Blejskem jezeru, vožnjo s kočijo ali jahanje lipicancev, so nam sporočili z JGZ Brdo, kjer ekskluzivno ponujajo tudi kočo 5. jezero, ki z oddihom ob jezeru in s savno v zaprtem delu posestva Brdo obljublja nepozabno doživetje v dvoje.

Poletno dogajanje

Marjan Hribar, direktor JGZ Brdo

»Pripravljamo se na bogato poletno dogajanje na posestvu Strmol, kjer bomo gostili kulinarični večer na grajski terasi s piknik košaricami in 4 koncerte. Karte za prvi koncert z zasedbo Batista Cadillac,cki bo 23. junija, so že v prodaji. Kasneje bomo gostili še Mikija Vlahoviča, Ireno Yebuah Tiran in Evo Hren ter Adija Smolarja,« je za Demokracijo dejal Marjan Hribar, direktor JGZ Brdo, kjer so maja gostili ukrajinsko nogometno reprezentanco, junija pa so v Elegans hotelu Brdo nastanjeni nogometaši slovenske reprezentance, hkrati pa gostijo tudi individualne goste in goste v okviru dogodkov. »Načrtovano zasedenost v prvi polovici leta smo že dosegli in prihodke povečali za 50 odstotkov, hotel bo med poletjem polno zaseden, zasedenost v jesenskem in zimskem času pa bo prav tako odlična, saj že zdaj sprejemamo rezervacije,« je sklenil direktor JGZ Brdo.

Kamnik in okolica 

Tudi zelena in trajnostna turistična destinacija Kamnika v prihajajočih poletnih mesecih ponuja obilo priložnosti za rekreacijo in oddih ali pa zabavo in sprostitev oziroma kulturna doživetja. Atraktivna Velika planina z najvišje ležečim pastirskim naseljem v Sloveniji je v poletnih mesecih doživetje za vso družino. Tudi pohodniške in rekreacijske poti v neokrnjeni naravi Tuhinjske doline in doline Kamniške Bistrice so idealne priložnosti za poletne aktivnosti. Terme Snovik, kjer je mogoče v mirnem in sproščujočem okolju spoznati Kneippove metode zdravega načina življenja ali pa si privoščiti sprostitev v notranjem in zunanjem bazenu, prisrčno vabijo. Sprehod po največjem botaničnem parku v Sloveniji Arboretumu Volčji Potok pa je primeren za enodnevni izlet, prav tako kot več kot 793 let staro mestno jedro Kamnika.

Matej Slapar, župan občine Kamnik

Poletni dogodki 

Poleti se bo v občini Kamnik zvrstilo več dogodkov, nam je sporočil Matej Slapar, župan občine Kamnik. Med 10. in 11. junijem bo v Motniku Križnikov pravljični festival. V soboto, 11. junija, bo ob Kamniški Bistrici med Kamnikom in Domžalami potekal Pohod ob reki, ki povezuje, isti dan bo v Kamniški Bistrici tudi Dan Kamniških planin. Teden dni kasneje,  med 17. in 19. junijem, bo v Slovenia Eco Resortu potekal že »2. vseslovenski turistični start-up vikend«, kjer se bodo kalile turistične poslovne ideje z namenom utrjevanja prepoznavnosti Kamnika. 18. junija bo na Gozdu srečanje bosonogih, v Arboretumu pa srečanje vseh javnih skladov za kulturne dejavnosti (pevski zbori, folklorne skupine, godbe …) iz celotne države.  Julija bo ob petkih potekal tradicionalni kulinarični festival KUL petki, med 5. in 13. avgustom pa bo priložnost za srečanje na tradicionalnem glasbenem festivalu KAMFEST. Občina Kamnik 28. avgusta vabi na Čarobni dan v Arboretum Volčji Potok, prvi septembrski vikend, 10., 11. in 12. septembra, pa na 50. tradicionalni festival narodnih noš in oblačilne dediščine. Veliko se bo v občini Kamnik dogajalo tudi na kolesarskem področju, saj bo 18. junija na Rakovih ravneh pod Veliko planino zaključek četrte etape Dirke po Sloveniji, 3. julija bo potekal kolesarski Maraton Alpe Scott – to je kolesarski maraton okoli Kamniško-Savinjskih Alp.

V občini Kamnik se bo poleti dogajalo marsikaj vznemirljivega. (foto: Shutterstock)

ZOO Ljubljana

Posebno veselje, še zlasti če so v družini majhni otroci, poleti ponuja obisk Živalskega vrta Ljubljana, saj v njem v tem času lahko vidimo številne mladičke. Največ se zdaj dogaja »na hribu«, kjer hitro rasteta mladiča črnih štorkelj, mladiči kozorogov urijo svoje plezalne veščine, povečala pa se je tudi čreda severnih jelenov. V spodnjem delu ZOO živijo mladiči navadnih jelenov, mladi kenguru, ki je že skoraj prerastel mamino vrečo, in novi naraščaj družine surikat. V vročih poletnih dneh oskrbniki skrbijo tudi za ohladitev živali, pri najbolj občutljivih so namestili poseben sistem hlajenja z vodnimi meglicami. Obiskovalci se lahko v ZOO spet udeležijo vseh posebnih programov in doživetij brez omejitev. Med vikendi in počitnicami se lahko brez doplačil udeležijo bioloških delavnic Dogodivščine z živalmi in zaznamujejo svetovne in mednarodne dneve različnih živalskih vrst. Za otroke prve triade so pripravili priljubljeno poletno počitnikovanje v živalskem vrtu, na katerem se prosta mesta zelo hitro polnijo, zato je treba pohiteti z rezervacijo. Ob posebnih terminih bo obiskovalcem poleti na voljo tudi čisto posebno doživetje – vodeni nočni ogled živalskega vrta!

Vzemite si čas

Ker so najpogostejši obiskovalci živalskega vrta prav otroci in njihovi družinski člani vseh starosti, so otrokom namenjena raznolika igrišča z domiselnimi igrali, na katerih lahko preizkusijo svoje spretnosti in sprostijo energijo, živali pa nato opazujejo bolj umirjeno in z večjo pozo

Direktorica ZOO Ljubljana Barbara Mihelič

rnostjo. Za obisk ZOO si je treba torej vzeti čas, še zlasti poleti, ko je gozdno rastje zelo bujno in se živali vanj zlahka skrijejo, tako da  jih je treba s pogledom dlje časa iskati. Obiskovalci lahko ogled živalskega vrta načrtujejo tudi s pomočjo urnika hranjenja in treningov živali in tako ujamejo trenutke, ko so te najbolj dejavne. »Obiskovalcem priporočam: ko obiščete ZOO Ljubljana, ne načrtujte le hitrega obhoda od živali do živali. Vzemite si čas za druženje, sprostitev, opazovanje in raziskovanje, morda nekaj minut namenite celo udobnemu branju,« pravi direktorica ZOO Ljubljana Barbara Mihelič.

Popusti in boni

Najbolj sproščena doživetja obiskovalcem omogoča letna vstopnica, s katero lahko živalski vrt obiskujejo 365 dni od nakupa, stane pa manj kot 6 enkratnih obiskov. Z njo lahko sproti obiščejo vse mladičke in jih opazujejo, ko odraščajo, se udeležijo številnih delavnic in dogodkov, pridejo na kratek sprehod po službi ali šoli in pogledajo, kaj počne njihova najljubša žival. Popust na vstopnino ponujajo skupinam nad 10 oseb: dijaki, študentje, upokojenci in imetniki EU-kartice ugodnosti za invalide. Do konca junija lahko obiskovalci za nakup dnevnih in letnih vstopnic uporabijo tudi BON 21. ZOO Ljubljana je vse dni v letu, tudi na praznike, odprt od 9. ure dalje, zapiralni čas pa se spreminja glede na dolžino dneva, do konca septembra se vrata ZOO Ljubljana zaprejo ob 19. uri.

»Na hribu« hitro rastejo mladički črne štorklje. (Foto: ZOO Ljubljana / Wikipedia)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine