-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Skodelica kave na Vrhniki

 

 

Piše: Marjeta Bogataj

 

Sončna sobota je bila kot nalašč za obisk Vrhnike, kjer je potekal Festival kave 2023. Omamen vonj kave je obiskovalce pozdravil že pred vstopom na samo prizorišče, park pred Cankarjevim domom je bil poln in živahen.

 

»Dober dan se začne s kavo in konča z vinom,« je bilo geslo letošnjega Festivala kave, ki je potekal minulo soboto. Organizatorja, Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika (ZIC) in vrhniška pražarna Escobar, sta namreč povezala dva svetova, ki imata veliko več skupnega, kot se zdi na prvi pogled: »Enako kot grozdne jagode imajo tudi kavna zrna svojo edinstveno in očarljivo pripoved. Enako kot v kozarcu vina se tudi v skodelici kave okusijo raznolike note kultur, podnebja, sort in predvsem strasti pridelovalcev!«

 

Letos dve novosti

Obiskovalce je pričakala kulinarična tržnica, na kateri so različni ponudniki predstavljali kave in kavne napitke, kavne sladice ter vina in kulinarične dobrote, ob tem pa so bile tudi stojnice s skodelicami, z nakitom, ročnimi deli in podobno, opazili smo tudi »fotostojnico«. Ljudje so se sprehajali od enega ponudnika do drugega, nekateri so pokusili več različnih vrst kave kar na stojnicah, drugi so jo okušali na ležalnikih. Iz zvočnikov se je razlegala glasba, vladalo je prijetno razpoloženje.

Ob 11. uri so na oder stopili glavni organizatorji in nekateri posebni gostje festivala. Župan Vrhnike Daniel Cukjati je obiskovalcem zaželel lep dan in posebno doživetje ob kavi in vinu, ki sta »pijači sklepanja zavezništev«, direktorica ZIC Marija Zakrajšek Martinjak pa je izpostavila dve novosti festivala; letos je bila to trajnostna prireditev z manj odpadki (ob robu parka je bil zgledno postavljen otok za ločevanje odpadkov), pri čemer so se zavzeli, da bi jih bilo res čim manj. Druga novost pa je bilo državno prvenstvo v senzoriki, ki ga je pripravilo Združenje Specialty kave Slovenija. Katja Escobar iz pražarne Escobar je izrazila veselje, da je festival obiskal znani kolumbijski kavni inovator Camilo Merizalde, ter se zahvalila vrhniški občini in ZIC, »da je na Vrhniki doma tako poseben dogodek«. Mimogrede, zgodba s pražarno Escobar je zelo romantična; Omarja Escobarja je iz Hondurasa v Slovenijo pripeljala ljubezen do Katje in na Vrhniki sta si ustvarila dom. Ker pa se Omar ni mogel sprijazniti z okusi kave v Sloveniji, se je odločil, da jo bo začel pražiti sam …

 

Ivan Cankar in Oton Župančič

Odprtje festivala sta z nastopom obogatila tudi »moderna« Ivan Cankar in Oton Župančič, ki sta dogodku dodala kulturni pridih. Damjan Debevec se v lik največjega slovenskega pisatelja vživlja že šest let in je pravi poznavalec njegovega življenja in dela – med drugim ga lahko srečate v Cankarjevi hiši na Vrhniki, občasno pa v tej vlogi dela kot vodnik, nastopa na prireditvah ipd. Nekoliko manj izkušenj z upodabljanjem velikega slovenskega pesnika Otona Župančiča ima Sašo Žepuhar iz Bele krajine, ki se s tem ukvarja približno dve leti, a tudi on v tem zelo uživa. Ljudje se zelo pozitivno odzivajo, sta nam dejala v odmoru, medtem ko sta si privoščila požirek grozdne pijače. Na festivalu se je tokrat predstavila tudi turistična ponudba Bele krajine, ki je znana po svojih vinih.

Ivan Cankar in Oton Župančič, ki ju upodabljata Damjan Debevec in Sašo Žepuhar, sta si privoščila kozarček rujnega. (Foto: Polona Avanzo)

 

Župan Vrhnike: “Sem kar velik kofetar”

»Kava je nekaj, kar povezuje ljudi, jih vabi k druženju,« je dejal župan občine Vrhnika Daniel Cukjati in dodal: »Ko koga povabimo na kavo, ga vedno povabimo z dobrim namenom, da se pogovorimo, kakšno zadevo rešimo; nikoli nikogar ne povabimo na kavo zato, da bi se skregali.« Popolnoma drži. Festival kave, za katerega lahko rečemo, da je tradicionalen, saj se odvija že vrsto let, vsakokrat pa ga obišče nekaj tisoč ljudi, pa ni nastal le zato, ker »kava dela dobro vzdušje«, pač pa tudi zato, ker so želeli vključiti znamenito Cankarjevo črtico Skodelica kave in tako družno predstavljati slavnega pisatelja in vrhniško občino širni Sloveniji. Lahko rečemo, da jim je zelo dobro uspelo. Kot rečeno, so letos festivalu dodali tudi vino. »Oton Župančič in Ivan Cankar sta se pobratila,« se je pošalil župan glede sodelovanja z Metliko, ki se je, kot rečeno, tokrat predstavila na festivalu s svojo ponudbo. In kakšen »kofetar« je vrhniški župan? »Kar velik, skorajda prevelik,« je dejal v smehu in razkril, da spije nekaj kav na dan.

 

Daniel Cukjati, župan občine Vrhnika, je priznal, da je kar velik »kofetar«. (Foto: Polona Avanzo)

Delavnice za velike in male

Čez dan so potekale zanimive delavnice; chef Luka Košir iz restavracije Grič je vodil delavnico o pomembnosti ozimnice in fermentacij v restavracijah in doma, Camilo Merizalde je predstavil različne metode procesiranja kave – od tradicionalnih do inovativnih, poseben način degustiranja, ocenjevanja in primerjave kavnih arom in okusov (»coffee cupping«) je pripravila pražarna Escobar, v Kletvici pa so pripravili predstavitev naravnega vinarstva in naravnih vin z degustacijo. Ob tem so bile na festivalu tudi delavnice za otroke, ki so z veseljem ustvarjali umetnine iz kavnih zrn idr.

Na stojnicah so predstavniki različnih mikropražarn priljubljeni napitek pripravljali s posebno pozornostjo. (Foto: Polona Avanzo)
Martina Zakrajšek Martinjak, direktorica Zavoda Ivana Cankarja, vedno razmišlja, kakšne novosti bi ponudila ljudem. (Foto: Polona Avanzo)

 

Mali obiskovalci so z veseljem ustvarjali na delavnicah. (Foto: Polona Avanzo)
Naravna vina so čedalje bolj priljubljena. (Foto: Polona Avanzo)

IZPOSTAVLJENI STAVEK:

»Ko koga povabimo na kavo, ga vedno povabimo z dobrim namenom, da se pogovorimo, kakšno zadevo rešimo; nikogar ne povabimo na kavo zato, da bi se skregali,« pravi župan Vrhnike Daniel Cukjati.

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine