1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Shranjena deževnica prinaša same koristi

Piše: J. S.

Zbiranje in shranjevanje deževnice, ki jo lahko uporabljamo tako za zalivanje vrtov kot za splakovanje stranišč, je vedno bolj aktualno.

Če nam nekaj dežnih kapelj pade z neba, bi bilo škoda, da bi kar poniknile v zemljo, je posrečeno dejala Petra Lovše iz družinskega podjetja TIMS Lovše, kjer izdelujejo biološke čistilne naprave in sisteme za uporabo deževnice. In res, deževnico dobimo brezplačno, z njeno uporabo pa prihranimo pitno vodo in tako tudi varčujemo – ter pomagamo okolju. Lahko jo uporabljamo zunaj, na primer za zalivanje vrta in pranje avtomobila, pa tudi v hišah, denimo za splakovanje stranišč, za pralni stroj (deževnica je mehka voda in mehčalci perila pravzaprav niso potrebni) in za čiščenje.

Veliko povpraševanje

V podjetju TIMS Lovše iz Šentruperta v zadnjem času opažajo veliko povpraševanje po zbiralnikih deževnice, kar je gotovo posledica neprijaznih podnebnih sprememb in sušnih obdobij, ne nazadnje tudi večje okoljske ozaveščenosti in dejstva, da se veliko gradi, pravi Petra Lovše. Pri novogradnjah na območjih, kjer ni javne kanalizacije, praktično vsi poleg čistilne naprave naročijo tudi zbiralnik deževnice, za slednjega pa se odloča tudi čedalje več lastnikov že obstoječih hiš. Pri večini novogradenj se odločijo tudi za napeljavo deževnice iz zbiralnika v hišo za notranjo rabo.

»Vedno je vprašanje, kako velik zbiralnik kdo potrebuje; pri tem se je dobro ravnati po števcu, koliko pitne vode sicer porabijo,« pravi solastnica podjetja, kjer zbiralnike izdelujejo, jih dostavijo, vgradijo, seveda pa kupcem tudi svetujejo. Njihovi zbiralniki so različno veliki, najmanjši ima volumen 3.100 litrov, največji pa 20 kubikov, mogoče pa so tudi povezave več zbiralnikov. Zbiralniki so betonski in imajo 30-letno garancijo (ta bi bila lahko zaradi trajnosti materiala tudi daljša), njihova prednost pa je tudi okrogla oblika, saj voda kroži, v kotih – ki jih ni – pa se ne more nabirati mulj.

Zbiralnik deževnice (Foto: Wikimedia/Stefan Xp)

Betonske minikleti

Podjetje TIMS Lovše sta pred 15 leti ustanovila zakonca Robert in Petra Lovše. Leta 2015 so zgradili lastno betonarno v obrtni coni Poštaje v Šentrupertu in dali tudi testirati svojo lastno tehnologijo za čistilne naprave. Tako so vsi njihovi produkti v celoti plod lastnega znanja in dela. Leta 2018 so začeli izdelovati tudi betonske minikleti, ki so bile, ko so prišle v prodajo, prava uspešnica hit – ljudje jih uporabljajo tako za ozimnico kot za shranjevanje različnih stvari, kot so kosilnice, kolesa in podobno. Poleg bioloških čistilnih naprav in sistemov za zbiranje in shranjevanje deževnice ponujajo tudi ponikovalnice, betonske cevi in druge betonske izdelke.

Za izdelki stoodstotno stojijo

»Po manjših vaseh, kjer nimajo možnosti priključka na javno kanalizacijo, ima po naši oceni okoli 5 odstotkov hiš čistilno napravo,« ocenjuje podjetnica. Z zakonom je sicer določeno, da morajo biti tam, kjer ni javnega komunalnega omrežja, čistilne naprave vgrajene do leta 2025. Najprej je bilo določeno do leta 2021, a so rok podaljšali. Roki za zgraditev čistilne naprave so opredeljeni, vendar se na vsakih nekaj let podaljšujejo, saj je območij brez javne kanalizacije veliko. »Tako veliko projektov tudi ni mogoče narediti v tako kratkem času.«

Petra Lovše z veseljem opaža, da so ljudje čedalje bolj okoljsko ozaveščeni. (Foto: Veronika Savnik)

Načrtov imajo v podjetju še veliko, predvsem pa želijo ohranjati močno tradicijo kakovostnih izdelkov, na katere so ponosni in za njimi stoodstotno stojijo, hkrati pa slediti tehnološkemu razvoju v skladu z ohranjanjem okolja, družbeno odgovornostjo, razvojem zaposlenih in dobrim sodelovanjem s strankami. Letos so za svoje 15-letno delo prejeli priznanje občine Šentrupert.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine