11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

SBC bo sodeloval v kriznem štabu predstavnikov vlade in gospodarstva

Piše: M. Bo.

SBC – Klub slovenskih podjetnikov se zaveda skupnega evropskega izziva za energetsko prebroditev letošnje zime, ki je večji od posameznih ukrepov slovenske vlade. Zato podpira pobudo predsednika vlade, ki je vprašanje energetske kapice in druge rešitve za prebroditev energetske krize naslovil na Evropsko komisijo in države članice EU, so zapisali v klubu SBC.

SBC – Klub slovenskih podjetnikov bo, če bo povabljen, aktivno sodeloval v kriznem štabu predstavnikov vlade in gospodarstva, ki ga je po srečanju z gospodarstveniki na sedežu GZS napovedal predsednik vlade Robert Golob.

Energetska kriza zadeva celotno Evropo

Energetska kriza ne zadeva samo Slovenije, temveč celotno Evropo. V stiski so vsi državljani in vsa podjetja v Evropi, mnogo večja od naših. »Zato v SBC pozdravljamo dvotirno aktivnost slovenske vlade, ki na eni strani z rezervacijo milijarde evrov pomoči slovenskemu gospodarstvu in na drugi strani z aktivnim delovanjem na ravni celotne Evrope skuša omiliti posledice pričakovane energetske krize,« pravijo v klubu SBC.

»Zato se bomo v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov, kjer smo zastopani ustanovitelji slovenskih podjetij in smo dediči zdravega slovenskega kapitala, aktivno vključevali v krizni štab. Izkušnje namreč kažejo, da so bile v Sloveniji pomoči gospodarstvu v zadnjih tridesetih letih večkrat podrejene drugim interesom,« dodajajo.

»Svobode, tržnega gospodarstva in človekovih pravic ne damo«

Energetska kriza ni samo vprašanje Slovenije, temveč je vprašanje celotne Evrope. »V Evropi smo se enotno odločili, da svobode, tržnega gospodarstva in človekovih pravic ne damo kljub morebitnemu padcu standarda državljanov in prihodkov poslovnih subjektov, saj je izkušnja, ki jo ima Evropa še iz prve in druge svetovne vojne, zelo živa,« poudarjajo v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov.

»Razočarani pa bomo, če napovedane 1,5 milijarde evrov pomoči ne bo prišlo v roke tistim podjetjem in podjetnikom, ki bodo to pomoč v prihodnjih mesecih resnično potrebovali.«

Gospodarstveniki po srečanju z vlado niso bili najbolj zadovoljni

Predstavniki gospodarstva z omenjenim srečanjem s predstavniki vlade v začetka septembra na splošno niso bili najbolj zadovoljni. Predsednik GZS Tibor Šimonka je predvsem izrazil razočaranje nad dejstvom, da se vlada ni odločila za »kapico« na ceno energentov tudi za področje gospodarstva. Razmere so po njegovih besedah alarmantne. »Če kapice ne bo, lahko prihodnje leto škodo za slovensko gospodarstvo štejemo v nekaj milijardah evrov, od pet do deset,« je poudaril.

POSLOVNE NOVIČKE

Člani SBC v Kölnu tokrat v vlogi glasnih navijačev

Slovenski košarkarji so blesteli, a tudi navijači so dali vse od sebe! (Foto: SBC)

Poslovna delegacija kluba SBC, ki je štela 25 članov, je v nemškem Kölnu združila prijetno s koristnim. Za slovenske košarkarje, ki na evropskem prvenstvu branijo naslov evropskih prvakov, so goreče navijali na tekmah proti Bosni in Hercegovini, Nemčiji in Franciji. Čas med tekmami pa so izkoristili za obisk vodilne evropske produkcijske hiše Magic Media Company, ogledali so si Motorword Köln, si vmes privoščili kosilo pri znanem chefu Steffenu Hensslerju in obiskali razvojno agencijo Köln Business ter center Startplatz v poslovnem centru Mediapark. Stkalo se je kar nekaj novih poslovnih vezi!

Joc Pečečnik za prvo investicijo izbral startup Quantifly

Joc Pečečnik po prodaji deleža v podjetju Interblock vlaga v napredne rešitve in zagonska podjetja z velikim potencialom. (Foto: Barbara Reya)

Podjetje Elektronček Group, ki je v večinski lasti Joca Pečečnika, predsednika SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, je pol milijona evrov namenilo slovenskemu zagonskemu podjetju CirrioSoft, d. o. o. Podjetje pod tržno znamko Quantifly razvija orodja in storitve organizacijske (HR) diagnostike in podjetjem pomaga odgovoriti na ključna vprašanja, ki so povezana s pridobivanjem in zadržanjem najboljših talentov. »Quantifly ponuja poglobljeno analizo, primerljivo s storitvami najboljših svetovalnih agencij. Vidim ogromen potencial, zato sem se odločil, da jih bom finančno podprl,« je dejal Pečečnik.

V Žalcu že šestič pripravljajo savinjsko različico Oktoberfesta

Podjetje Petre šotori – hale veliko vlaga v lokalno okolje, med drugim je zelo angažirano tudi pri pripravi Savinjskega Oktoberfesta. (Foto: SBC)

Podjetje Petre šotori – hale, ki je eden največjih slovenskih ponudnikov kakovostnih skladiščnih in prireditvenih šotorov, odrov in drugih komponent za uspešno izvedbo najrazličnejših dogodkov, veliko vlaga v lokalno okolje. Med drugim vsako leto v sodelovanju s Kulturnim društvom Savinjski Oktoberfest in partnerji organizira dogodek Savinjski Oktoberfest, ki je posvečen tradiciji hmeljarstva in pivovarstva Spodnje Savinjske doline. Letošnji 6. Savinjski Oktoberfest bo potekal 1. oktobra ob Fontani piv v Žalcu, obeta pa se zelo bogat program. Vstopnine ne bo!

10 let odličnosti: kristalno priznanje v roke članu SBC

»Vnovična pridobitev certifikata je potrditev in odraz 10-letnega trdega in vztrajnega dela,« je ob prejemu priznanja dejal direktor podjetja Hermi Miran Rauter. (Foto: SBC)

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je avgusta ob 10-letnici projekta Certifikat Excellent SME Slovenia podjetju Hermi, ki je tudi član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, za neprekinjeno desetletje odličnosti in najvišjo bonitetno oceno 10 podelila posebno nagrado, t. i. kristalno priznanje. V podjetju Hermi so certifikat odličnosti Excellent SME Slovenia (Excellent Small ąnd Medium Enterprises) prvič pridobili leta 2012 in od takrat uspevajo zadostiti zahtevnim kriterijem, ki jih postavlja GZS v sodelovanju z mednarodno bonitetno hišo Coface.

Najnovejše poslovne novice si lahko ogledate tukaj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine