16.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Razvoj občine Kidričevo je izjemen

Piše: Petra Janša

»Razvoj občine smo si zastavili na tri segmente: kmetijstvo, gospodarstvo in turizem. Slednji sicer spada pod gospodarstvo,« je uvodoma dejal Anton Leskovar, ki je že tretji mandat župan Kidričevega, želi pa si nadaljevati delo in zastavljene projekte.

Prejšnji torek sva s fotografinjo obiskali župana Kidričevega Antona Leskovarja, da nama predstavi uspehe in načrte občine. V pogovoru se nam je pridružil tudi direktor občinske uprave Damjan Napast. Uvodoma smo ugotavljali, da je središčno mesto občine Kidričevo podobno mestu Velenju, ki je zaradi potreb industrije nastalo po drugi svetovni vojni, zato je bilo v sam kraj uvožene veliko delovne sile. V nasprotju z Velenjem pa je v Kidričevem po zmagi župana Antona Leskovarja iz vrst SDS, ta je prvi mandat za župana dobil leta 2010, tudi na državnozborskih volitvah zmagala SDS.

Rekorden občinski proračun

Pogovor smo začeli z višino občinskega proračuna za prihodnje leto. Prvo obravnavo so po županovih besedah imeli minuli četrtek. »Za občino Kidričevo je rekorden. Visok je namreč kar 14 milijonov evrov. Od tega je več kot devet milijonov evrov namenjenih za investicije.« In katere so glavne investicije? »Vsekakor obrtna cona, kolesarska steza Ptuj–Majšperk, kjer je naš delež na omenjeni kolesarski trasi 63-odstoten. Sočasno potekajo investicije, ki jih peljemo skupaj z državo, in sicer obvoznica Kidričevo,« našteva projekte Leskovar in doda, da imajo z državo, konkretneje z ministrstvom za infrastrukturo, dogovorjeno, da se prav tako začne obnove ceste G2 Hajdina–Slovenska Bistrica. »V našem delu je to zgraditev šestih križišč s semaforji.« Z ministrstvom za obrambo pa občina Kidričevo pripravlja investicijo za novo strelišče Apače.

Sočasno potekajo investicije, ki jih peljejo skupaj z državo, med drugim obvoznico Kidričevo. (foto: Polona Avanzo)

»Podpisana je bila tudi pogodba za poplavno varnost reke Polskave,« nadaljuje Leskovar. »Še v letošnjem letu se začne rekonstrukcija omenjene reke. S tem bomo v občini pridobili predvsem to, da ne bo več poplavne ogroženosti, prav tako pa bo mogoče graditi na nekaterih delih zemljišč, kar do zdaj zaradi poplavne ogroženosti ni bilo mogoče. Ta projekt bo stal 3 milijone evrov.«

Gradijo industrijsko-obrtno cono

»Zdaj, v presečnem obdobju, bo v občini Kidričevo skupaj z državo za okrog 25 milijonov evrov investicij, kar je plod dobrega sodelovanja v preteklih letih, saj se nam je uspelo dogovoriti za projekte, ki so mejnega pomena za samo občino,« ponosno pove župan. Poudari tudi, da je v teku graditev nove industrijsko-obrtne cone na 25 hektarjih površine, za kar so že pridobili evropska sredstva. »S tem je zakupljena že polovica zemljišč. Imamo še nekaj prostih kapacitet, ampak verjamem, da bo v roku dveh let tudi to zakupljeno.« Kot omenita sogovorca, gre predvsem za logistična in proizvodna podjetja.

V teku je graditev nove industrijsko-obrtne cone na 25 hektarjih površine, za kar so že pridobili evropska sredstva. (foto: Polona Avanzo)

Gospodarsko močna občina

Župan Anton Leskovar izpostavi, da dobro sodelujejo z gospodarstvom. Kidričevo je danes gospodarsko izredno močna občina, saj ima kar štiri velika podjetja, in sicer Aluminij, Boxmark, Talum in Silverk. Leskovar omeni še podjetja Saubermacher, Lehmer ter Krovstvo Petrovič, ki izredno hitro raste in se razvija. Prav tako so kot občina v zadnjem desetletju izredno napredovali, saj so po kakovosti življenja prvo mesto na Štajerskem in 25. v Sloveniji. »To je za nas velik uspeh. Po drugi strani pa smo malo tepeni, saj je indeks faktorja razvoja občine 1,16 in zaradi tega so naša društva pri razpisih manj sofinancirana. Ampak mi smo na omenjeni uspeh ponosni in z veseljem sledimo razvoju, ki je pred nami.« Kot pravi župan, gledajo v prihodnost in že načrtujejo nove investicije, kot so kolesarske steze. »Zgradili bomo 25 km kolesarskih stez. Sedaj jo delamo od konca Ptuja do Lovrenca na Dravskem polju, sledi kolesarska steza desno proti Cirkovcam.« – »Imajo te kolesarske steze tudi tematske poti ali so samo za vožnjo s kolesom?« – »Gre za dnevno migracijo,« vskoči v pogovor direktor občinske uprave Damjan Napast. »Da bi se ljudje s kolesom vozili v službo,« doda župan. »Druga kolesarska pot, ki jo načrtujemo skupaj z državo, je kolesarska pot Ptuj–Poljčane. Ta bo šla mimo t. i. Green Lakea, se pravi tam, kjer razvijamo turizem.«

Projekt Green Lake

Spomnimo. Športno-rekreacijski center Green Lake je prvi tovrsten center, kjer so na enem mestu združeni šport, sprostitev, zabava in počitnice. Umeščen je v neokrnjeno naravo in predstavlja popolno lokacijo za popoldanski počitek, adrenalinska doživetja, sprostitev z družino ali sproščeno noč v avtodomu oz. kampu. Tako piše na njihovi uradni spletni strani. Župan pa dodaja, da se tam odvijajo tudi kulturne prireditve in koncerti. »Preden smo začeli s projektom Green Lake, smo imeli prvi sestanek z naravovarstveniki, tako da smo tam živečim živalim ohranili življenjski prostor.« Župan verjame, da bo Green Lake čez dvajset let videti tako, kot ga lahko danes vidimo blizu avstrijskega letališča v Gradcu.

Športno-rekreacijski center Green Lake je prvi tovrsten center, kjer so na enem mestu združeni šport, sprostitev, zabava in počitnice. (foto: Občina Kidričevo)

Veliko stavijo na turizem

»Ko smo ravno pri turizmu in investicijah. Veliko stavite na turizem, pravite.« – »Ja, to je bil zame poseben izziv. Ko sem postal župan, sem se vprašal, kam lahko povabim kolege iz Gasilskega društva, kjer sem še vedno aktiven, na izlet. Povezali smo se z žal že pokojnim županom Starš Bojanom Kirbišem, in sicer v projektu Visit Ravno polje. Ne vem, ali poznate to zgodbo. Najprej sta bili dve občini, zdaj smo v omenjeni projekt povezali šest občin. Imamo prek sto ponudnikov. Blagovna znamka Visit Ravno polje (www.visitravnopolje.si) je projekt, kamor se lahko prijavite individualno ali skupinsko. Mi vam damo kontaktno številko, da vas povežejo s ponudniki, dajo vam vodnika, če želite, in lahko doživite marsikaj lepega tukaj v Ravnem polju.« – »Zakaj je bil to poseben izziv za vas?« – »Ker so me vseskozi prepričevali, da v občini Kidričevo ne moreš razvijati turizma, ker sta tu premočno gospodarstvo in kmetijstvo. Ko pa mi nekdo reče, da se nekaj ne da, imam še posebej voljo, da dokažem nasprotno. Sedaj so vsi presenečeni. Tudi domača društva hodijo na izlete na to območje. Presenečeni so, kaj se da videti in doživeti tudi v sosednjih občinah Videm, Hajdina, Starše, Miklavž na Dravskem polju in Rače. Rače segajo malo na Pohorje, Videm pa sega malo v Haloze. In celo Dravsko polje na desni strani Drave smo zdaj turistično povezali. Imamo več kot 350 postelj, in kot sem že rekel, okrog 100 ponudnikov.« – »So to večinoma turistične kmetije?« – »Ne, gostišča,« nam povesta sogovorca. »Kaj pa vinske poti?« vprašam. »Ne, tu nismo na vinorodnem območju,« pravi Napast, Leskovar pa doda, da lahko doživimo degustacijo vin v legendarnem letalu DC 9, ki stoji v letalskem centru v Skokah v občini Miklavž na Dravskem polju, ki je tudi v ponudbi Visit Ravno polje. Štirideset let staro letalo DC 9 v Letalskem centru Maribor v Skokah, neposredno ob mariborskem letališču, kot razstavni eksponat stoji že od leta 2012 in si ga je mogoče ogledati po dogovoru.

Ponosni na svoja društva

»Posebej smo ponosni tudi na svoja društva v občini Kidričevo. Okoli 60 jih je. Največji promotor občine pa je nedvomno NK Aluminij, ki igra nogomet v prvi slovenski nogometni ligi. Zelo dobra je tudi nogometna šola v NK Aluminij, saj so v preteklosti vzgojili kar nekaj zvenečih imen, so pa tudi druga društva, ki so zelo aktivna – tamburaši, gasilci ….« – »Čebelarsko društvo tudi, kajne?« – »Seveda. Imamo največjega čebelarja v Evropi – Čebelarstvo Pislak Bali. Gospod Sitar je žal pokojni, zdaj vodijo dejavnost nasledniki.«

Bliža se veseli december

Župan Kidričevega ne pozabi omeniti, da imajo v občini veliko kulturnih in zabavnih dogodkov. Ker se bliža mesec december, omeni, da organizacijo praznovanja veselega dela občinskega praznika vedno prevzame eno od njihovih društev. »Tako jih posredno financiramo.« Kot še pravi župan, bodo v veselem decembru imeli vsak konec tedna prireditve, naredili bodo tudi drsališče, 200-metrsko drsalno stezo v parku; ostala bo do konca februarja, ko se končajo šolske počitnice.

Imajo svoj denar

»Naša znamenitost je tudi, da imamo svoj denar kot veljavno plačilno sredstvo v občini. Sprejemajo ga lahko obrtniki, ki imajo sedež v občini Kidričevo.« – »V kakšnem smislu imate ta denar?« »Pogovarjamo se, da kupujemo lokalno. In to je orodje, s katerim dejansko kroži denar v občini.« – »Če vam dam 500 evrov, mi vi daste 500 enot vašega denarja …« – »Ne. Vi tukaj na občini oziroma v podjetju kupite 100 evrov našega denarja za 95 evrov vašega. In lahko greste na malico, popravit avto, lahko greste k frizerju, v kmetijsko zadrugo, … Če ste študent, lahko dobite županovo žepnino pod pogojem, da aktivno delate v enem od naših društev ali pomagate v kakšni dobrodelni organizaciji. Če vzamete žepnino v evrih, jo dobite za deset mesecev, če jo vzamete v bonih, jo dobite za 12 mesecev. Če se vam bo v naši občini rodil otrok, dobite 200 evrov v denarju ali 300 evrov v bonih. Se pravi, mi s tem, ko promoviramo, da denar kroži v občini, krepimo pripadnost občini. Mladina lahko gre na primer na v Green Lake in si tam kupi sladoled,« pripoveduje župan, med tem pa nam direktor občinske uprave pokaže njihovo plačilno sredstvo. »Bankovci so 10-evrski, razlika se vrne v pravem denarju. Naši prebivalci dobijo 5-odstotni popust, če kupujejo doma. Se pravi, ne greš k frizerju na Ptuj, ampak greš k enemu od lokalnih frizerjev, ki je podpisal pogodbo z občino. Obrtnikov to ne stane nič, denar pa ostaja v občini.«

Znamenitost občine Kidričevo je, da imajo svoj denar. (foto: Polona Avanzo)

Od vrtca do doma za starejše

Za konec je župan dejal, da so zgradili vrtec že v letu 2009, v načrtu pa imajo še enega štiri oddelčnega pri Osnovni šoli Lovrenc na Dravskem polju, za katerega so dobili tudi že sklep vlade o sofinanciranju. »To pomeni, da ste plodna občina,« komentiram. »Zelo,« nam v smehu odgovori župan Kidričevega in doda, da se je število prebivalstva povečalo, se pravi, da se povečuje število rojstev. Kar zadeva dom za starejše občane, pa nam Leskovar pove, da so ga zgradili v letu 2008. »60 postelj je za zdaj za nas dovolj, načrtujemo pa, da bomo zraven dvorca gradili naselje za starejše občane. To bodo manjše hiše. Tisti, ki smo navajeni živeti v hiši, si želimo tudi na starost živeti v hiši, ampak malo manjši, vse v ravnini, na kvadraturi 50 m2. Zunaj bi imeli visoko gredo in nekaj kvadratnih metrov trave za kositi. Za ta projekt imamo v prostorskem načrtu že določen prostor. Zemljišče torej je, iščemo še potencialne investitorje, ki bi to zgradili za prodajo. Se pravi: prodaš veliko hišo, ki je ne moreš več vzdrževati, se vseliš v manjšo in tu živiš. Poskrbljeno bi bilo tudi za zdravstvo … »Gre za nekakšna varovana stanovanja,« doda direktor občinske uprave Napast. »Ja, varovane hiške,« pripomni župan Leskovar.

Novo naselje

Prav tako nameravajo v mestu Kidričevo graditi stanovanja. »Staro naselje, ki je zdaj spomeniško zavarovano, bi se prezrcalilo v še eno tako naselje.« Leskovar še pove, da so energetsko prenovili vse tri osnovne šole, obnavljajo tudi veliko cest, njihova značilnost pa je, da imajo popolno kanalizacijsko omrežje. »Vse hiše se lahko priključijo na kanalizacijo. Prav tako bomo imeli v naslednjem letu optični kabel za vse interesente. Manjka nam le še eno naselje, s katerim se bomo povezali, ko bomo zgradili industrijsko-obrtno cono.« Prav tako ne pozabi povedati, da imajo že tri četrt električnih vodov v zemlji, javna razsvetljava pa je na samostoječih svetilih, ki ustrezajo zakonodaji. »Mi ne delamo stvari z danes na jutri, ampak načrtno. Prav tako skrbimo, da se občina enakomerno razvija.« Spomni še, da gradijo kotlovnico, saj želijo ogrevali Kidričevo na lesno biomaso. »S tem bomo obdržali ceno ogrevanja na isti ravni, tako da ne bo vplivala na stroške. Poslušamo ljudi, gospodarstvenike in upoštevamo njihove realne želje.« Zgradili so tudi že 12 električnih polnilnic, tudi za avtomobile znamke Tesla. V bližnji prihodnosti pa bodo obnovili tudi vas Niverce..

Park generacij v Kidričevem je zgrajen v spomin vsem žrtvam v različnih obdobjih v Kidričevem. ( vsak otrok predstavlja eno obdobje: 1 – 1 svetovna vojna, 2- obdobje med vojnama, 3- 2 svetovna vojna, 4- Povojni poboji, 5 – Vojna za Slovenijo, 6- Sedanji čas (foto: Polona Avanzo)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine