22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Raj za kolesarje in občina, ki skrbi za vse generacije

Piše: Andraž Grad

Turnišče je prekmurska občina, ki šteje 3.170 prebivalcev in vključuje štiri naselja, poleg samega kraja Turnišče še Nedelico, Gomilico in Renkovce. Zgodovinsko je občino zaznamoval razvoj treh obrti, čevljarske, kovaške in krojaške.

To se odraža tudi v samem grbu občine, ki združuje vse tri simbole omenjenih obrti. Sama občina pa se lahko pohvali tudi s prelepo za Prekmurje značilno ravninsko pokrajino, saj jo obkrožajo lepo obdelana polja, med katerimi opazimo vrste dreves in prijetne dolge kolesarske poti, ki bi navdušile vsakega ljubitelja preživljanja časa na svežem zraku. Občina se lahko pohvali tudi z bogato kulturno dediščino, saj v njej stoji znamenita romarska cerkev Marije Vnebovzete. Občani pa so ponosni tudi na svojo cehovsko tradicijo že omenjenih obrti. Kraju je trške pravice podelila cesarica Marija Terezija leta 1770.

Župan Borut Horvat je poskrbel za uspešen razvoj občine Turnišče. (Foto: Občina Turnišče)

Kolesarski raj

Pod vodstvom župana Boruta Horvata je občina udejanila mnoge projekte. Dokončane so bile kolesarske steze, ki povezujejo vsa naselja znotraj občine, samo občino pa tudi s sosednjimi kraji. Omenjeni projekt je bil izpostavljen tudi v sklopu razvoja regije, predvsem kolesarska steza, ki jo je občina Turnišče uresničila skupaj z občino Dobrovnik. Prekmurske ravnine so namreč kot nalašč za dolge kolesarske vožnje in izlete. Poleg vseh kolesarskih povezav je občina pristopila tudi k projektu Kolesarska veriga na podeželju. Kot nam je razložil župan, gre za vseslovenski projekt Lokalne akcijske skupine (LAS) Srce Slovenije. V sklopu te dejavnosti si lahko vsi, ki so željni kolesarjenja, v središču Turnišča izposodijo kolesa. Tovrsten sistem izposoje, ki vključuje tudi nekaj električnih koles, za zdaj vključuje že devet pomurskih občin. Kot nam je zaupal župan, se je občina posvečala predvsem povezovanju vseh štirih krajev in urejanju varnih poti tako za kolesarje kot za pešce. Sedaj pa se osredotoča na vzpostavljanje kolesarskih in drugih povezav v regiji ter z drugimi občinami.

Prekmurske občine se povezujejo tudi s kolesarskimi stezami.
(Foto: Občina Turnišče)

Drugi pomembni projekti

Zaradi kolesarskih stez pa nikakor niso bile zapostavljene ceste, v katere je občina pod okriljem župana Horvata prav tako vlagala. Leta 2019 je potekala rekonstrukcija ceste, ki pelje skozi vas Gomilica. Gre za državno cesto, na pobudo občine pa je sedaj prav tako bogatejša za razsvetljavo in pločnik. Kar zadeva manjše projekte v posameznih vaseh, je bila v Renkovcih obnovljena mrliška vežica pa tudi pokopališče. V Turnišču so se prav tako posvetili obnovi vežice, pomoči različnim društvom in manjšim popravkom po vasi, medtem ko je v Nedelici in Gomilici potekala obnova vaških domov. Pod županom Horvatom je občina sofinancirala tudi nakup gasilskih vozil prostovoljskih gasilskih društev Nedelica in Gomilica. Večji projekt je tudi rekonstrukcija čistilne naprave, ki bo bila posodobljena v skladu z novimi tehnologijami, in je večje zmogljivosti. Za to naj bi občina od države prejela 1,7 milijona sofinancirskih sredstev. Od prihodnjih investicij pa velja izpostaviti graditev doma gasilcev, kulture in športa. Dela naj bi se začela leta 2024.

Balinanje je priljubljena dejavnost starejših občanov v občini.
(Foto: Občina Turnišče)

Občina, zavezana športnim dejavnostim

V času mandata župana Boruta Horvata se je vsako leto izvajal kakšen nov projekt. V prvem letu njegovega županovanja se je občina lotila projekta Šport za vse generacije, v sklopu katerega sta bila vzpostavljena dva fitnesa na prostem, za Strelsko društvo Štefan Kovač pa je občina priskrbela elektronske tarče. Turnišče se na tem področju lahko pohvali tudi z olimpijcem Robertom Markojo, ki je na strelskih tekmovanjih osvojil več medalj. Naslednje leto so v občini v okviru projekta LAS Skrbna skupnost za skupen razvoj uredili dvorišče Polanščkove domačije in dvostezno bališče, kjer potekajo tekmovanja, na katerih prednjači upokojenska liga. Tako občina omogoča športne dejavnosti za vse generacije. Letos v občini potekata kar dva projekta, v katerih Turnišče sodeluje z drugimi občinami. Gre za Zipline Vinarium, kjer sodeluje z občino Lendava in omogoča svojim društvom in pridelovalcem, da v njegovem sklopu lahko nastopijo ali predstavijo svoje izdelke. Drugi projekt, katerega nosilka je občina Turnišče, pa je Odkrij nas, v sklopu katerega se vzpostavlja turistično-informacijski center, ki bo vključeval tudi prodajo lokalnih izdelkov in predstavitev občine.

Z obnovo vrtca in šole je v Turnišču dobro poskrbljeno za najmlajše.
(Občina Turnišče)

Skrb za mlade

Občina skrbi tudi za mlade, kar je razvidno iz »nagrade« za novorojence v višini 400 evrov. Vzporedno s tem je v občini potekala razširitev vrtca, ki jo je sofinancirala država. Tako je vrtec postal bogatejši za dva nova oddelka. Nove prostore vrtca s starimi povezuje večnamenski objekt, ki je namenjen prireditvam, telesnim aktivnostim in druženju otrok. Sicer pa so bili poleg dodajanja novih prostorov vrtcu obnovljeni tudi njegovi stari oddelki. Ta čas v vrtcu obnavljajo dve kuhinji in sanitarije. Hkrati poteka tudi sanacija prostora pred osnovno šolo in posodobitev vodovoda v šoli. V zadnjih treh letih je bilo v občini zgrajenih tudi precej novih stanovanj. Župana veseli, da se starejše hiše obnavljajo in da se ljudje priseljujejo v Turnišče. Velik projekt na tem področju je zgraditev stanovanjskega naselja Pasike, kjer zasebni investitor gradi šest večstanovanjskih enot. Vsaka šteje po štiri stanovanja, skupaj to pomeni 24 novih stanovanj. Štiri stanovanjske enote so ta čas že postavljene, zadnji dve pa bosta do konca leta. V občini je prostor za še več novih stanovanj, tako da zdaj poteka razpis za prodajo dveh večjih parcel, kjer bi se dalo postaviti do pet stanovanjskih hiš. Letos so v občini pridobili investitorja tudi za graditev stanovanskega bloka ob vrtcu, kar je idealna lokacija za mlade družine.

Zdravje je pomembno

Med večje, a še nedokončane projekte spada vsekakor obnova zdravstvene postaje Turnišče. V preteklih letih je občina sredstva, prejeta iz dobička Pomurskih lekarn, katerih delna lastnica je, namenila za obnovo zobozdravstvene ambulante in prostora za zdravstvene negovalke in glavno čakalnico. Z uspešno pridobljenimi sredstvi ministrstva za zdravje bo dobila zdravstvena postaja tudi skupno sestrsko sobo, še eno splošno in referenčno ambulanto. Hkrati že ves čas deluje v teh prostorih tudi lekarna. Poteka tudi obnova parkirišča, ki bo razširjeno in bolj funkcionalno. Tako bo urejeno tudi parkiranje, ki v Turnišču občanom včasih povzroča preglavice.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine