-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

»Ptujčani nosimo zmago v sebi«

Piše: Marjeta Bogataj

Pogovarjali smo se s Franjem Rozmanom, kandidatom SDS za župana mestne občine Ptuj.

Franjo Rozman je rojen na Ptuju, kjer tudi živi. Kot diplomirani ekonomist je bil zaposlen v gospodarstvu, tudi v turizmu. Zdaj je vodja regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Štiri leta je bil član mestnega sveta in podpredsednik nadzornega odbora mestne občine Ptuj (MOP). Je tudi član sveta Zavoda za šport Ptuj in predsednik Športne zveze MOP. V mladosti se je aktivno ukvarjal s plavanjem, pozneje je bil tudi učitelj smučanja in plavanja. Je oče štirih odraslih otrok.

Demokracija: Zakaj ste se odločili kandidirati za župana?

Rozman: Že 20 let se pogovarjamo o vedno istih temah in poslušamo iste obljube. V približno 30-milijonskem proračunu mestne občine Ptuj je za dogovor o samostojni razporeditvi denarja za projekte na voljo manj kot 3 milijone evrov, potrebujemo pa še vsaj dva- do trikratnik proračuna. Verjamem, da je samo naša ekipa sposobna prekiniti to slabo tradicijo. Zakaj? Ker vemo, da Ptujčani nosimo zmago v sebi.

Demokracija: Katere bodo vaše prednostne naloge?

Rozman: Osnovne točke mojega programa za obdobje 2022–2026 so: 1. Pretočnost tranzitnega in lokalnega prometa ter varne šolske poti; 2. Čisto okolje z zdravo pitno vodo; 3. Občanom prijazna stanovanjska politika; 4. Vidnost kulturne dediščine; 5. Slišati Ptujčane in jih povabiti k sodelovanju.
Poskrbel bom za boljše sodelovanje s pobratenimi mesti, z občinami Spodnjega Podravja, najbolj pa si želim povezati in povabiti Ptujčane, ki so se odselili in postali uspešni v drugih krajih v Sloveniji in v tujini, da po svojih zmožnostih pomagajo Ptuju, da gradimo skupaj.

Demokracija: Katere so po vaši oceni največje pomanjkljivosti v občini?

Rozman: Ptuj mora postati zanimiv za gospodarstvenike, investitorje, da bomo dobili delovna mesta z višjo dodano vrednostjo – kar je temeljni pogoj za višje plače, predvsem mladi bodo le na ta način ostajali na Ptuju. Priložnost vidim tudi v pridobitvi koncesije za visoko šolo, ki na Ptuju že deluje, vendar jo morajo v celoti plačati študentje. Če bodo mladi ostali na Ptuju, bo tudi življenje starejših v našem mestu prijaznejše.

Ptuj lahko izboljšajo le Ptujčanke in Ptujčani, zato jim prisluhnimo. Zbudimo Ptuj, zbudimo zmago, ki jo nosimo v sebi. Le če bomo Ptujčani bolj povezani in bomo delali za skupno stvar, bo napredek dobil nov zamah.

Demokracija: Kakšen pa je vaš dolgoročnejši pogled?

Rozman: Ptuj vidim kot mesto, prijetno za bivanje, v katerem ni ostrega dialoga in delitev na naše in vaše, temveč vsi delamo za skupni razvoj, pri tem pa nadgrajujemo svojo zgodovinsko dediščino ter na ta način pišemo zgodbo o uspehu, ki mladim zagotavlja službe, stanovanja in priložnosti za razvoj, drugim možnost za napredek in izpopolnjujoče bivanje, upokojencem pa dostojanstveno starost in aktivno preživljanje prostega časa. Ker sem že dedek, imam tako ali drugače vedno v mislih, da ne delam zase in samo za zdaj, ampak gradimo boljši in lepši Ptuj tudi za naše vnukinje in vnuke.

Demokracija: Ptuj kot najstarejše mesto v Sloveniji uživa poseben ugled; ali bi na tem področju kaj spremenili, poudarili?

Rozman: Uspešno akcijo #pridi v mesto bomo nadgradili z #nakupuj v mestu. Zagotoviti nameravamo dodatna parkirišča, nato pa trgovce povabiti v mesto in jim ponuditi nizke najemnine. Ptujčani se radi udeležujejo prireditev v mestu, vendar je te treba organizirati skozi vse leto, ne le poleti. Morali bi tudi urediti infrastrukturo ob parkirišču pod gradom, saj se turisti najprej soočijo s staro stavbo. V tej bi morali urediti trgovinico s spominki, ponuditi pijačo, urediti tudi sanitarije. Nujno je treba urediti tudi pešpot na grad, saj ljudje hodijo po travi in kozji stezi, ki je ob deževnem vremenu spolzka in nevarna.

Demokracija: Kakšne spremembe pa lahko občani pričakujejo na področju športa?

Rozman: Kot zapriseženi športnik si želim, da bi bil mestni stadion videti drugače. Kako to, da še ni reflektorjev? Mestni stadion ni namenjen le nogometu, temveč tudi drugim športnikom, tam je vsakoletna miniolimpijada za predšolske otroke, tam so imeli tekmovanja in srečanja gasilci, organizirala se je specialna olimpijada za otroke s posebnimi potrebami, tam je bilo srečanje godb na pihala in še bi lahko našteval.

Demokracija: Na volitve se boste podali s svojo listo, kakšne so vaše ambicije v mestnem svetu?

Rozman: Na naši listi za mestni svet imajo prvi trije kandidati izkušnje v gospodarstvu. Med prvimi petimi kandidati imamo dva mlajša od 25 let, med prvimi šestimi imamo dva ekonomska strokovnjaka in tri pravne strokovnjake. Smo edini, ki imamo med kandidati poslanca državnega zbora. Med prvimi tremi sta kar dva z izkušnjami v gasilskem društvu. Vzpostavljamo učinkovit kompetenčni model, kjer bodo lahko vsi deležniki kreativno in produktivno sodelovali pri izvedbi zastavljenega programa. Pričakujemo izboljšanje rezultata izpred štirih let.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine