11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Preživite dan v Cankarjevem mestu!

Piše: C. R.

Tukaj je nekaj predlogov za obisk Vrhnike, mesteca z bogatim kulturnim utripom.

Na klancu 1 stoji Cankarjeva spominska hiša, pomemben kulturni spomenik mestnega središča Vrhnike. Pod vodstvom vodnika je v spominski hiši na ogled zbirka predmetov, ki prikazuje bivanjske razmere revnejše družine ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja. Na policah in v vitrinah so razstavljeni Cankarjevi prvotiski, fotografije pisatelja, njegovih sorodnikov, prijateljev in dobrotnikov iz ljubljanskega in dunajskega obdobja ter njegovi avtoportreti in risbe. Vodniki vam med pripovedovanjem anekdot skuhajo tudi dišečo Cankarjevo kavo.

Na našega največjega pisatelja poleg njegove spominske hiše opominjata še spomenik in tematska pot, ki s sedemnajstimi pomniki pripoveduje zgodbo o življenju Ivana Cankarja. Med drugim vodi do »enajste šole pod mostom« in cerkve sv. Trojice, ki ju Cankar več kot tridesetkrat omenja v svojih delih.

Med sprehodom po središču mesta se ustavite še v Turistično informacijskem centru Vrhnika, kjer dobite ideje za druge izlete po vrhniški občini. Na policah vas čakajo spominki, kot so Cankarjeva kava, čokolada s kavo, piškoti v obliki Cankarjevih brkov, Cankarte, skodelice s Cankarjevim podpisom in še mnogo drugega.

Cankarjevi dnevi potekajo v mesecu maju in vabijo na številne dogodke, med katerimi je tudi Cankarjev pohod od Rožnika do Vrhnike. V soboto, 20. maja 2023, se ob 7.30 zberemo pri Gostilni Rožnik in se podamo na 25-kilometrsko pot okusnih zgodb. Čakajo vas namreč slastna presenečenja, vodinik, preoblečen v samega Ivana Cankarja, pa vas bo zabaval z zanimivimi zgodbami iz Cankarjevega življenja in recitacijami njegovih besedil. Pohod bomo sklenili na čudovitem hribu Sv. Trojica na Vrhniki, na ta dan pa bo v Cankarjevi spominski hiši dan odprtih vrat.

Več o Cankarjevem mestu boste izvedeli na www.visitvrhnika.si in družbenih omrežjih Visit Vrhnika.

(Foto: Zavod Ivana Cankarja za kulturo sport in turizem Vrhnika)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine