28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Preverite izpostavljenost tveganjem, pred katerimi je dobro zavarovati svoj dom

 

Piše: C. R.

Vse pogostejše naravne nesreče opozarjajo, da zavarovanje doma ni le formalnost, pač pa moramo dobro poznati, katerim nevarnostim je lahko izpostavljen, in temu primerno skleniti zavarovanje, da ob morebitni škodi ohranimo finančno varnost.

Zato je Zavarovalnica Triglav svojim zavarovancem omogočila vpogled v oceno tveganja za naravne nesreče. S tem želijo izboljšati prepoznavanje nevarnosti ter stranke pozvati k pravočasni sklenitvi ali dopolnitvi domskih zavarovanj.

Kaj je ocena tveganja?

Ocena tveganja je nova funkcionalnost digitalne poslovalnice i.triglav, ki omogoča, da preverite izpostavljenost svojega doma naravnim nesrečam − toči, udaru strele, potresu in poplavi.

Ocena temelji na podatkih iz različnih virov, vključno z Geografskim informacijskim sistemom, ARSO, Statističnim uradom RS, Geološkim zavodom Slovenije.

Stopnjo nevarnosti za našteta tveganja uporabniki jasno razberejo, saj so ocenjena s tribarvno lestvico od rumene (nizko tveganje) do rdeče (visoko tveganje).

Kje je na voljo ocena tveganja?

Ocena tveganja je na voljo v digitalni poslovalnici i.triglav. Za ogled potrebujete:

  • uporabniški račun in ustrezno urejen nivo dostopa, ki ga po potrebi povišate z identifikacijo;
  • sklenjeno vsaj eno zavarovanje.

Ocena je narejena za vaš stalni naslov in druge naslove, če imate na njih sklenjena zavarovanja.

Pravilno določite tveganja

Nakup doma je za mnoge največja življenjska naložba, zato jo je pomembno zavarovati. Nepravilna izbira zavarovalnih kritij ob sklenitvi zavarovanja namreč povzroči veliko slabe volje, ker morda ne prejmete zavarovalnine ali pa je ta nižja od nastale škode.

Medtem ko toča in udar strele sodita med temeljne nevarnosti, ki so vključene v vsa domska zavarovanja, je poplava dodatna nevarnost, ki je vključena le Velikem in Comfort paketu. Potres pa sodi med dodatna zavarovanja.

Pomembno je torej poznati opis zavarovanih nevarnosti in kaj te krijejo. Na primer: izliv vode ni enak poplavi, zato ju obravnavamo kot ločeni nevarnosti.

Posebno pozornost velja nameniti zavarovalnim vsotam v paketih zavarovanj. Če kritje ni zadostno, recimo, da imate opremo višje vrednosti in ste bolj izpostavljeni neki nevarnosti, lahko zanjo povečate jamstvo.

Prilagajanje zavarovanja

Prednosti zavarovanja so jasne, a kar tretjina slovenskih domov ni zavarovana za nobeno nevarnost. Če so zavarovani, pa se velikokrat izkaže, da so zavarovani neustrezno.

Zavarovanje za dom hitro in preprosto sklenete po spletu. Na voljo so trije paketi, ki jih z nekaj kliki po potrebi razširite in dodate zavarovanje za potres ali druga dodatna zavarovanja.

Če vaše obstoječe zavarovanje ne vključuje posamezne nevarnosti ali je kritje prenizko, pa naročite zastopnika, da polico prilagodite. Zastopnik je na voljo, tudi če ne uporabljate i.triglava in bi želeli videti oceno tveganja ter nato skleniti ali prilagoditi polico.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine