11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Poplave niso zlomile močne volje in dobrote

 

Piše: Gašper Blažič

Foto: Gašper Blažič, ŠC Prodnik

 

Morda se spomnite, ko sem lani poleti pisal o Športnem centru Prodnik, ki pa je več kot le športni center. Je ob Savinji, blizu Ljubnega, v krajih torej, ki so jih lani avgusta hudo prizadele poplave.

Naj ponovimo: v sklopu ŠC Prodnik so restavracija, sobe, apartmaji in kamp, na katerega sta upravitelja in lastnika Edvard in Frančiška Jurjevec še posebej ponosna. Kamp je na desni strani ceste (gledano iz Mozirja proti Ljubnemu) in predstavlja najnovejši del celotnega kompleksa ŠC Prodnik.

 

Cestni odsek pri gostišču je po več kot pol leta še nedotaknjen. Zaradi poplav promet tam še vedno poteka izmenično enosmerno.
Cestni odsek pri gostišču je po več kot pol leta še nedotaknjen. Zaradi poplav promet tam še vedno poteka izmenično enosmerno.

 

Kljubujejo viharjem in poplavam

Tokrat sem ŠC Prodnik obiskal na sončen januarski četrtek dopoldne, kar pa ni bil moj prvi obisk po poplavah. Ko je ekipa Demokracije in Nova24TV obiskala Mozirje ter pomagala pri odpravljanju posledic ujme, smo se nazadnje oglasili tudi pri vedno gostoljubnem gospodarju Ediju, kjer smo si lahko ogledali posledice podivjanosti Savinje in potoka Gračnica, ki se izliva v Savinjo prav ob glavni hiši, v kateri je restavracija. Zanimivo je, da je uspelo državi večinoma sanirati cesto skozi Zgornjo Savinjsko dolino, izjema je kratek odsek pri Prodniku. Tam je še vedno postavljen semafor, promet poteka izmenično enosmerno, cesta je močno načeta, nabrežje Savinje pa ostaja takšno, kot ga je pustila poplava 4. avgusta 2023. Žal sta bili med objekti prva žrtev čolnarna in urejena plaža ob Savinji, zaradi česar je začasno onemogočen tudi ribolov.
Ostanki vsega tega nemo pričajo o hudem dogajanju tiste poletne noči. Ob cesti, ki ločuje (spodnjo) restavracijo od parkirišča, so še vedno protipoplavne vreče. Po velikih poplavah so jih morali uporabiti še štirikrat. Ob parkirišču je tudi manjše gradbišče, a to je malenkost v primerjavi s prometom na cesti, ki povezuje Logarsko dolino z Mozirjem. Tovornjakov z gradbenim materialom je vse polno, vendar se zdi, kot da se vse premika zelo počasi. Ko sem opazoval območje, kjer se Gračnica izliva v Savinjo (takoj za gostiščem), in to primerjal s fotografijo, ki jo ponujajo zemljevidi na Googlu, nisem mogel verjeti, kakšna razlika je nastala. Struga Gračnice je povsem spremenjena, voda je praktično »porezala« vsa drevesa v bližini. Res žalostno!

 

Deroča voda je avgusta lani razdejala nabrežje pod gostiščem. Žal je obnova v veliki meri odvisna od birokracije.

 

V Slomškovem duhu

Restavracija oz. gostišče kljub temu, da bi ju lani poleti lahko celo odneslo, sedaj delujeta nemoteno. Pravzaprav bi lahko rekli, da je to tisti del domačije, ki je vsak dan najbolj živahen. Mnogi prihajajo na dopoldanske malice in zdi se, da je restavracija ŠC Prodnik glavno prehranjevalno središče Zgornje Savinjske doline. V njej boste srečali vse od fizičnih delavcev, podjetnikov do policistov in »občinarjev«. Prijeten domač ambient, prav nič sterilen. In seveda s križem na steni, kot se spodobi. Videti je, da ljudje to spoštujejo, kajti gostitelj Edi je načelen in direkten, v svojem krščanskem prepričanju ne popušča. Marsikdo se ga bo spomnil tudi iz časov jesenske maratonske oddaje »Kdo vam laže«, ko je sodeloval kot gost pri Borisu Tomašiču. Odločno je podprl varovanje življenja od začetka do smrti. Marsikdo si ne upa tega povedati naglas. Da, na vhodnih vratih gostišča ni zaman reliefna upodobitev sv. Krištofa kot blagoslov za popotnike (ki jih tu ni malo in marsikdo se rad ustavi na prigrizku, kosilu ali vsaj pijači). V zgornjem delu kompleksa (nad cesto) je še eno gostišče, v katerem strežejo zajtrk za goste v prenočiščih. Na vratih zgornjega gostišča boste našli reliefno upodobitev bl. Antona Martina Slomška. Za vero in slovenstvo gre.

 

Kamp čaka na nove goste v letošnjem letu. Urejen je tudi prostor za avtodome.

 

Ceste se država še ni dotaknila

Pogovor z gostiteljem Edijem se nadaljuje ob okusni malici: sarme in kuhan krompir. Pa seveda kozarček belega vina znamke Zlati grič ter odličen domač kruh z orehi. Steče živahen pogovor o vsem mogočem: o posledicah poplav, o najnovejših dogodkih lokalne cerkve, saj je župnija Radmirje po novem pod upravo župnika župnije Gornji Grad. Pa tudi o politiki, o sedanji vladi, njenih obljubah in obnašanju premierja Goloba. Predvsem je nezadovoljen, ker se pristojne službe še vedno niso dotaknile odseka ceste, ki povezuje Mozirje in Ljubno, ravno pri Prodnikovih, kjer je še vedno semafor za izmenično enosmerni promet. Zaradi tega je tudi oteženo zavijanje na parkirišče pod cesto ali pa v kamp, ki je nad cesto. Nabrežje pod restavracijo, ki ga je podivjana voda povsem razdejala, čaka na boljše čase – ker o vsem odloča birokracija, ostaja ta del posestva praktično takšen, kot je bil 4. avgusta 2023. Neurejen. Tam je bila ob mojem prvem obisku čolnarna, ki je sedaj ni več. Deroča voda je pač opravila svoje.

 

V gostišču vam lahko postrežejo od preproste malice do okusnih lokalnih specialitet.

 

Okusen savinjski želodec

K sreči pa je, kot pripoveduje gospodar, hlev poln in v marcu pričakujejo prvo letošnjo pošiljko odličnega savinjskega želodca. V mesecu maju pa se začenja sezona špargljev, ki jih na posestvu prav tako pridelujejo. Da je savinjski želodec, ta priljubljena geografsko zaščitena mesnina, res vreden pokušine, lahko potrdim, saj sem ga pokusil prav v času maratonske oddaje »Kdo vam laže«, ko je Edi ekipo, ki je pomagala ustvarjati oddajo, ves čas zalagal z okusnim prigrizkom, v katerem je bil tudi savinjski želodec. Ja, je svinjski in je savinjski. Ta čas ga nima na zalogi, ker še zori. Kljub temu pa mi za popotnico izroči lep kup domačih mesnin, tako posušenih kot prekajenih.

 

Reliefna upodobitev na lesenih vratih zgornjega gostišča pri kongresnem centru: bl. Anton Martin Slomšek za vero in slovenstvo.

 

Kamp pripravljen za novo sezono

Odpraviva se čez cesto – ki je še vedno brez prehoda za pešce – na drugo stran, navkreber. Dokaj nov kamp jo je ob poplavah dobro odnesel, kljub temu pa je bilo treba izruvati nekaj dreves na vmesnih delih med ploščadmi. V zimskem času kamp sameva in čaka na nekoliko toplejše vreme. V spodnjem delu kampa je parkirišče za avtodome. Še vedno je mogoče opaziti miniaturo cerkvice, pa Triglava, spodaj pod kampom je Marijina kapelica itd. Tudi velik kozolec, v katerem je prostor za druženje, še vedno stoji. Obstajajo tudi načrti o širjenju kampa in o postavitvi bazena, a to je za zdaj le del sanj, pravi gospodar. V zgornji restavraciji, ki pokriva potrebe kongresnega centra, mi Edi postreže »putno« − kozarček vina. Apartmaji in sobe so dobro zasedeni, v eni od hiš je tudi posebna kuhinja z jedilnico. Lepo urejen prostor za druženje.

 

Gostje kampa lahko občudujejo tudi posebnosti, kot sta miniaturna cerkvica in Triglav.

 

Vse to lahko počnete …

Ta čas je Športni center Prodnik lahko zelo dobro izhodišče za obisk številnih smučišč. Najbolj znano je na Golteh, v bližini je tudi nekaj manjših smučišč, sankališč in prog za tek na smučeh. Spomladi pa bodo spet postala aktualna kolesarjenje, pohodništvo, ribarjenje itd. Muharjenje tik pred gostiščem – zakaj pa ne? Zagotovo od tam ne boste odšli praznih rok, lahko vam ponudijo odlična kosila, pa tudi prenočišča, možnosti seminarjev, druženj itd. Lahko si sposodite kolo, lahko si izberete namizni tenis ali pa katero od zunanjih igrišč (košarka, odbojka …). V bližini so Logarska dolina, Mozirski gaj, Potočka zijalka, Golte, slikovite večje in manjše cerkve ter samostani (Gornji Grad, Nazarje, Nova Štifta …), Robanov kot, Snežna jama, Rjavčeva jama, Solčavska panoramska pot … Na Golteh si lahko privoščite adrenalinski skok s padalom ali pa spust z gorskim kolesom, v bližini najdete tudi priložnost za jahanje konj. Žal pa ta čas ni mogoče uporabljati fitnesa in savne, kar je spet posledica uničujočih poplav. A glavna atrakcija je vsekakor kamp, ena najnovejših pridobitev v Prodnikovem kompleksu.
Ne bom vam žal, če obiščete Športni center Prodnik (Juvanje 1, Ljubno ob Savinji). Telefon 03 838 10 30 ali 031 752 111 ali 041 752 111. Dosegljivi so po mailu: [email protected]. Več o njem pa seveda lahko najdete na spletni strani www.prodnik.com.

 

Kapelica je del identitete Športnega centra Prodnik.

 

Poudarjen stavek:
Da je savinjski želodec, ta priljubljena geografsko zaščitena mesnina, res vreden pokušine, lahko potrdim, saj sem ga pokusil prav v času maratonske oddaje »Kdo vam laže«, ko je Edi ekipo, ki je pomagala ustvarjati oddajo, ves čas zalagal z okusnim prigrizkom.

 

Gostišče Prodnik ponuja več vrst prenočišč.

 

 

Iz kampa je odličen razgled na širšo okolico. V ozadju se vidi Raduha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine