23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Pomladni oddih blizu doma v srcu Kamniško-Savinjskih Alp

Kamnik si ob veselem ščebetu ptic z vsakim jutrom nadene več pomladnih barv. Živahna pomlad je v Kamnik prinesla privlačne novosti.

Največja novost je nov bronasti mamut v naravni velikosti, ki je v marcu prilomastil na brežino reke Kamniške Bistrice. Kamnik pa lahko doživite tudi prek dveh edinstvenih doživetij, kot sta športno-kulinarično-pivska tura Pot piva in svobode in unikatno doživetje Doživi Veliko planino.

V parku Arboretum Volčji Potok vas pričakujejo dehteče narcise in sončni žarki sramežljivo nagovarjajo še speče tulipane k razcvetu. Poleg prebujajočega se pomladnega zelenila in posajenih sto novih dreves za prihodnost vas na najvišjo točko v botaničnem parku vabi nov razgledni stolp, ki so ga postavili na ruševine gradu Volčji Potok, o katerem je pisal že Valvasor. Po parku pa vas od začetka aprila popelje nov električni vlak, na katerega se lahko zapeljejo tudi invalidski vozički. Spomladanska razstava cvetja in tulipanov bo letos na ogled od 8. 4. do 7. 5. 2023.

Arboretum Volčji Potok (Foto: Arhiv občine Kamnik)

Velika planina v pomladnih mesecih, ko sneg skopni in planino obsijejo topli sončni žarki, dobi najlepšo podobo zaradi obširnih travnikov vijoličnih žafranov. Kraj, kjer se spočije duša in se oko kar ne more nagledati vseh teh lepot. Že tradicionalno vas tudi letos vabimo na letni vrt gostilne Pod žičnico v Kamniški Bistrici, kjer boste praznik dela preživeli v dobri družbi, okrepčali pa se boste lahko s tradicionalnim prvomajskim golažem. Vabljeni, da praznični dan izkoristite tudi za obisk Velike planine, kjer vas čakajo neskončni travniki vijoličnih žafranov. Ni lepšega kot prebuditi se v eni od koč s pogledom na vijolično poljano žlahtnih žafranov, ki vas bodo gotovo počakali vsaj do prve polovice maja.

Žafrani na Veliki planini (Foto: Arhiv občine Kamnik)

Prvomajske počitnice so pred vrati … Otroci se jih že veselijo, prav tako starši nestrpno pričakujejo manjši odmik od vseh službenih obveznosti. V Termah Snovik ponujajo številne ideje za oddih blizu doma. Preživite počitnice aktivno z vodno zabavo, vodnimi vragolijami, delavnicami za otroke, kresovanjem s palčkom Snovičkom, prvomajsko budnico z Godbo Tuhinjska dolina in prvomajskim piknikom na terasi restavracije Potočka. Vabljeni v Tuhinjsko dolino, pripravlja se program za vse generacije, programi za odlično družinsko zabavo ter programi za sprostitev in krepitev zdravja. Ne prezrite posebnega prvomajskega paketa za družine, saj dva otroka do 12. leta bivata zastonj.

Terme snovik (Foto: Arhiv občine Kamnik)

Kamnik se ponaša z izjemno lepimi naravnimi danostmi in bogato kulinariko ter s številnimi dogodki. Tako se v restavraciji Slovenia Eko Resorta lahko v idiličnem okolju ob reki Kamniški Bistrici ob odlični gurmanski ponudbi tudi zavrtite v ritmih žive glasbe. Kamnik pa je znan tudi po ohranjanju kulinaričnih izročil prek receptov naših starih mam, ki so jih kamniški gostinci v Gostilni Repnik, Gostišču na Starem gradu, Gostilnici Pri podkvi in Vratarnici iz knjižice receptov Okusi Kamnika pripravili na sodoben način. Obiskovalci radi obiščejo Zdravilni gaj Tunjice, si ogledajo srednjeveško mesto Kamnik s tremi gradovi, z dvema samostanoma, najlepšo, nekdaj obrtniško ulico Šutno in obiščejo številne prireditve skozi vse leto.

(Foto: Arhiv občine Kamnik)

Izjemna obiskanost poletnih kamniških KUL petkov je pokazala, kako zelo priljubljen je v sedmih letih postal lokalni tradicionalni kulinarični festival z živo glasbo. Na KUL petkih v Parku Evropa v središču Kamnika se vsako leto zbira nadvse pisana druščina tako mladih, starejših, družin z majhnimi otroki, parov, manjših in večjih družb, ki uživajo v prijetnih poletnih večerih. KUL petek se povezuje in prepleta z drugimi uspešnimi kamniškimi zgodbami, kot so pivovarski festival kraft piv KAMnaPIR, tradicionalni glasbeni festival Kamfest in unikatni Slovenia Eco Resort. V letošnjem letu se bodo prav v idiličnem resortu KUL petki namreč prvič pričeli že v začetku maja, v petek, 5. 5. 2023, vse do zadnjega petka v juniju, ko bo petek, 30. 6. 2023, posebno obarvan, saj organizatorji pod okriljem KUL petkov na Glavnem trgu pripravljajo že drugi festival kraft piv KAMnaPIR. V juliju in avgustu pa se priljubljeni KUL petki vrnejo nazaj na svojo tradicionalno lokacijo v Park Evropa v starem mestnem jedru.

(Foto: Arhiv občine Kamnik)

Kamnik je mesto lokalnih mikropivovarjev, pa tudi mesto bistrih in zdravilnih voda, saj se lahko revitalizirate z Živo vodo iz Naravnega zdravilnega gaja Tunjice, ki jo je kot protokolarno državno darilo v dar dobil celo papež, se osvežite v dolini Kamniške Bistrice ob izviru reke z enakim imenom in se sprostite v osupljivo lepi soteski Predaselj.

Ker je Kamnik zelena in trajnostna turistična destinacija, ki vam ponuja mirno sproščanje v pomladnem zelenilu gozdov ali pa aktivo preživljanje prostega časa čisto po vašem okusu, vas vabimo, da nas obiščete na trajnostni način z avtobusom ali vlakom in tako pripomorete k ohranjanju čudovite narave.

Dobrodošli v pomladni objem Kamnika. www.visitkamnik.com

(Foto: Arhiv občine Kamnik)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine