21.1 C
Ljubljana
sobota, 20 julija, 2024

Poletje na Vrhniki

Piše: C. R. 

Poletje je tu in z njim nepregledne kolone vozil na avtocesti proti morju. Eden ljubkih in skrivnostnih krajev, ki si jih boste popotniki zvedavo ogledovali skozi okna svojih vozil, je tudi »prečudni kraj« Vrhnika. Topli meseci bodo dolgi, dopust ob morju kratek in vroče poletno sonce bo gnalo ljudi v senco, hlad, k vodi. Pogled bo obstal na vrhniškem koncu. Le kaj bi bilo v vročih poletnih dneh tam vredno obiskati?

Poletne prireditve in dogajanje na Ljubljanici

Začutite poletni utrip našega kraja. V sklopu Poletja na Vrhniki vas vabimo na brezplačne petkove večere ob živi glasbi, otroške predstave, stand up, kulinarično tržnico pa še in še. Ob zeleni reki v središču Vrhnike vas bodo čakali supi in kanuji, ki si jih boste lahko sposodili za izlet po zeleni Ljubljanici.

Planina nad Vrhniko

Ena najbolj obiskanih točk v občini Vrhnika je hrib Planina s 733 metri nadmorske višine. Nanj se lahko povzpnete z več izhodišč po planinskih poteh v zavetju košatih bukev. Vrh lahko osvojite v dobri uri, na cilju pa vas čakajo impresivni 22-metrski razgledni stolp in vrhniški štruklji s suhimi slivami.

Star maln

Do Starega malna se je mogoče pripeljati z osebnim avtomobilom, a čemu bi se odrekli polurnemu sprehodu po idilični dolinici ob bistrem potoku Beli in v senci košatih dreves. Na koncu vas čaka gostišče v oskrbi TD Blagajana Vrhnika. Nikar ne pozabite kopalk in brisač, saj je poleg koče urejeno kopališče z ravno pravšnjo temperaturo vode. Če pa bi želeli obiskati kraj, kjer je Valvasor dražil zmaja, se podajte še ob potoku do izvira, imenovanega Lintvern.

Izviri Ljubljanice

Skrivnostna reka ima svoje zadnje izvire prav na Vrhniki. K izvirom v Retovju in Močilniku vodijo urejene stezice. Hlad voda, ki bruhajo izpod visokih previsnih sten, ter mogočne krošnje dreves ohladijo še tako razgrete glave. Naravna plezalna stena v Retovju zaradi senčne lege prav v teh mesecih oživi. V bližino izvirov je mogoče priti z avtomobilom, lahko pa se odločite tudi za krožno pot, ki vodi po kraškem robu in skozi gozdove nad izviri.

Bistra

Kdo še ni slišal za Tehniški muzej v starodavnem gradu v Bistri in kdo še ni med njegovimi debelimi stenami ob zanimivih zbirkah ter ob šumečih izvirih reke Bistre iskal zatočišča v času poletne pripeke? Za suha grla in prazne želodčke poskrbi Gostilna Bistra. Ker pa so že stari Grki rekli: »Po jedi stoj ali hodi,« vam povemo, da teče skozi goste gozdove nad gradom tudi urejena štirikilometrska krožna učna pot.

foto: Zavod Ivana Cankarja

Otavščica s slapovi Pekla

Na jugovzhodnem koncu vrhniške občine, kjer se z Barja proti Notranjski vzpenja visoka planota Menišija, so nad 700 metri nadmorske višine tri ljubke vasice Zavrh, Pokojišče, Padež. Malce za njimi najdete potok Otavščica, ki po prestopu občinske meje prek velikih slapov zdrči v znamenito sotesko Pekel. Z avtom do potoka, ki poleti kar kliče kopalce, ne morete, a po urejeni in dobro označeni planinski poti ga dosežete v pičlih petnajstih minutah.

Sveta Trojica

Ljubljana ima svoj Tivoli in Rožnik, Vrhnika Sveto Trojico. Nanjo se v desetih minutah povzpnete iz samega središča Vrhnike, prav izpred zamišljeno sedečega bronastega Cankarja. Že kmalu vas objame senca stoletnih lip, k počitku pa vabijo klopi. Potočka, v katerem bi se tu namočili, ne najdete, so pa za žejo nameščeni vodnjaki. Vrh griča vas pozdravlja »kraljica vrhniška«, cerkev sv. Trojice, ob vrnitvi pa ne zgrešite spominske hiše našega največjega pisatelja. Glede pijače in jedače si ne delajte skrbi, ste se namreč v samem središču mesta.

Odkrijte Vrhniko na www.visitvrhnika.si ali družabnih omrežjih Visit Vrhnika.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine