15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Pastoralni dom Stella Maris v Strunjanu

Piše: C. R.

Pastoralni dom Stella Maris stoji ob starodavnem Marijinem svetišču v Strunjanu.

V Strunjanu zraven cerkvice Marijinega prikazanja je Pastoralni dom Stella Maris, ki deluje pod okriljem Zavoda svetega Hieronima. Po enem letu obnove je dom sprejel prve goste sredi poletja leta 2019.

V sedemindvajsetih sobah je prostora za 60 postelj. V novi kuhinji pa z veseljem skuhajo kosilo za vsakega lačnega gosta. Središče doma je vodnjak pod atrijem in je prispodoba utelešenega in duhovnega življenja, naravnih in nadnaravnih tokov, zemeljskih in nebeških stvarnosti.

Pred vhodom v dom sta še dva vodnjaka, dva »točaja, ki vabita na pijačo«. Pred domom je prireditveni prostor za bogoslužna in družabna opravila.

Izpred doma je čudovit pogled na cerkev svetega Jurija in nadangela Mihaela v Piranu. Dom je odlično izhodišče za sprehode, saj pred cerkvijo in domom vodi pot na vrh klifa k strunjanskemu križu, ki je smerokaz in zaščitnik. Izza križa se odpira veličasten pogled na celoten Koprski in Tržaški zaliv. Od križa pelje po robu klifa sprehajalna pot na eno stran proti Izoli, na drugo pa po gozdičku proti strunjanski mesti plaži.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine