24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Odkrijte prelepo Loško dolino, turistični raj onkraj Javornikov in Snežnika

 

Piše: Lea Kalc Furlanič

 

Loška dolina z Babnim poljem leži v osrčju Notranjske, prav na južnem robu Slovenije. V tem odmaknjenem kotičku neokrnjena narava v vsakem letnem času odstira čudovite prizore. Vanje se vpleta s tradicijo prežeto življenje domačinov, v katerem je še vedno zaznati pristen kmečki utrip.

»Skrivnostni kraški svet in bogata zgodovina Loške doline ponujata nemalokrat presenetljiva doživetja, hkrati pa globok mir in spokojnost svoje odmaknjenosti. Nam je tukaj lepo in storili bomo vse, da bo lepo tudi vam,« sporočajo iz Javnega zavoda za turizem in kulturo Snežnik.

 

Vznemirljiva doživetja

 

Res je, v Loški dolini si odpočije oko, umiri um in sprosti telo. 167 kvadratnih kilometrov njene površine namreč pokrivajo gozdovi, kraška polja in gričevje. V 21 ličnih in urejenih naseljih živi približno 4000 prebivalcev, lesna in kovinskopredelovalna industrija jim dajeta kruh, a vse več je takih, ki se skupaj z občinskim javnim zavodom, ukvarjajo s turizmom. Kako se ne bi, saj je Loška dolina pravi raj za pohodnike, kolesarje, ljubitelje naravne in kulturne dediščine, starih običajev in domače kulinarike. Vznemirljiva doživetja, kot so opazovanje medvedov, polhov in drugih gozdnih živali v njihovem naravnem okolju, spust v podzemne jame ali vzpon na bližnje vrhove, sprehod po sledeh zgodovine, preizkus kmečkih opravil, doživetje skrivnosti gradu Snežnik in njegovega posestva ter še kaj so poleg neokrnjene narave ter prijaznih in gostoljubnih domačinov magnet za še tako zahtevne obiskovalce. »V občini Loška dolina ne moremo prezreti vrste izjemno uspešnih turističnih zgodb, ki so ne le primer dobre prakse v smislu razvojnih potencialov podeželja, ampak nas vsak od njenih nosilcev navdihuje s svojo izvirnostjo in vztrajnostjo,« izpostavlja Zdenko Truden, direktor JZ Snežnik.

 

Dežela idiličnih ostrnic

 

V začetku poletja, ko zrak preveva vonj sveže pokošene trave, pogled obiskovalca zagotovo pritegnejo t. i. ostrnice, posejane po pokošenih travnikih. Sicer je v tehničnem smislu to samo pripomoček za sušenje sena, v simbolnem pa del identitete in ponos Loške doline, ki ji pravijo tudi dežela ostrnic. Prikazu zdevanja ostrnic (okleščene vrhove smrek, ki jih zasadijo v tla, obdajo z napol posušeno deteljo, senom) so obiskovalci lahko priča na tradicionalni etnološki prireditvi Ob košnji. Letos bo potekala v soboto, 17. junija.

Tako za kolesarje kot za pohodnike sta na voljo bogata zemljevida z označenimi potmi. (Foto: JZ Snežnik)

 

Raj za kolesarje in pohodnike

 

Poleg bogate kulturne dediščine, h kateri med drugim spada spomenik državnega pomena grad Snežnik, ter etnoloških zanimivosti (kmetije, mlin, ostrnice …) je Loška dolina raj za kolesarje in pohodnike. Številne lažje in težje pohodne poti (na loški grad, Križno goro, Racno goro, Gornje Poljane, Snežnik, po Poti dediščine Loške doline – ta pohod bo letos 15. oktobra) vabijo pohodnike od blizu in daleč, saj sta tod speljani še Evropska pešpot E6 in mednarodna pešpot Via Dinarica. Kolesarjenje po razgibani notranjski pokrajini pa je pravi užitek za vse vrste kolesarjev, tudi za zahtevnejše turne ali gorske kolesarje.

 

Sakralna dediščina

 

Kakor poudarjajo v JZ Snežnik, je Župnija Stari trg pri Ložu ena bogatejših na Slovenskem s cerkvami. Krasi jo 22 cerkva. Kot prafara je ta župnija obstajala že v 12. stoletju. Neprecenljivi sakralni spomeniki so denimo osrednja župnijska cerkev v Starem trgu, pa cerkev sv. Jedrt v Nadlesku, romarska cerkev sv. Križa na Križni gori in druge.

Poleg teh spomenikov domačini vabijo tudi na ogled sledi zgodovine, kot so starodavne trgovske poti, mejne črte, denimo ostanki Rupnikove linije, spominske plošče o nekdanji partizanski bolnišnici Snežnik pa znamenje na mestu nekdanjega zavezniškega letališča Nadlesk, spomenik padlim v NOB na hribu Ulaka in še kaj.

 

Območje Loške doline krasi 22 cerkva. Na fotografiji je znamenita cerkev sv. Jedrt v Nadlesku. (Foto: JZ Snežnik)

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine