-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Odkrijte kulturno dediščino in umetnost Vrhnike

 

Piše: G. R., foto: Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika

 

Vrhnika je posebej znana po Cankarjevi spominski hiši in Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri. Če pa si boste vzeli malce več časa za ogled, boste presenečeni nad tem, kaj vse lahko odkrijete v Cankarjevem mestu.

Sprehodite se po središču Vrhnike in se prepustite zgodovini. Ob Tržaški cesti že desetletja sedi Ivan Cankar, njegov spomenik je le eden od simbolov spomina na velikega slovenskega pisatelja. Prehodite lahko celotno Pot Cankarjeve mladosti in najdete 17 obeležij, ki pripovedujejo zgodbo o življenju Ivana Cankarja.

Učna pot

Osrednji kulturni hram je Cankarjev dom Vrhnika, prostor, kjer se odvijajo čudovite predstave, koncerti in razstave, na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji filmov. Postojte pred mogočno stavbo Črni orel, kjer je bil nekoč hotel, pa tudi čitalnica, katere ustanovitelj je bil Cankarjev oče. V neposredni bližini stoji na bregu Ljubljanice ena najpomembnejših stavb, kjer je spal sam avstrijski cesar, Lavrenčičeva hiša (Stara pošta). Od tam že lahko vidite Sodnijo, najstarejšo ohranjeno stavbo na Vrhniškem, kjer so bili nekoč sodni zapori, v katerih je bil zaprt tudi Ivan Cankar. V središču mesta stoji še Kunstljeva vila, več kot sto let stara meščanska lepotica.

 

Kunstljeva vila

Nato se odpravite do cerkvice sv. Trojice z Ogrinovimi in Koželjevimi freskami ter s čudovitimi oltarji, gotske cerkve sv. Miklavža na Kurenu z znamenitim lesenim stropom ali župnijske cerkve sv. Pavla, kjer je Ivan Cankar prejel prvo obhajilo. Na poti do izvirov Ljubljanice se ustavite še v Verdu, rojstnem kraju Jožefa Petkovška in Mateja Sternena. Tam stoji Miklčeva kašča. Ali pa se podajte do Drče z mogočnim spomenikom padlim v NOB
in lepim razgledom na Vrhniko.
Obiščite www.visitvrhnika.si ter družbena omrežja Visit Vrhnika.

 

Kolo Starega malna

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine