0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Občina Žiri skrbi tako za stare kot za mlade

Piše: A. S. 

Gorenjska občina Žiri šteje pet tisoč prebivalcev in velja za eno od deset najbolj razvitih slovenskih občin. Prav tako spada med tri občine v Sloveniji, v katerih se živi najbolje, letos pa je dobila tudi naslov najbolj zdrave občine.

Občina se ponaša z mnogimi uspešnimi podjetji in z eno najnižjih stopenj brezposelnosti. Žiri so znane po svoji tradiciji izdelovanja čipk oziroma klekljanja, ki velja za prav posebno tradicijo občine, na katero so njeni prebivalci ponosni. To dokazuje tudi dejstvo, da v kraju že več kot sto deset let neprekinjeno deluje čipkarska šola oziroma šola za klekljanje, ki jo obiskuje kar dvajset odstotkov osnovnošolskih otrok. Žiri pa so zanimive tudi za tiste, ki cenijo lokalne slovenske posebnosti in kulturo, saj si lahko v njihovem muzeju obiskovalci ogledajo zanimivo čevljarsko zbirko, slike žirovskih slikarjev in likovnih umetnikov ter se seznanijo z zgodovino občine in njenih prebivalcev.

Žiri spadajo med najbolj razvite občine v Sloveniji. (foto: Polona Avanzo)

Slovenska občina zdravja 2021

Letos so občino Žiri razglasili za najbolj zdravo občino, saj je prejela naslov občina zdravja za leto 2021. Kot pravi župan mag. Janez Žakelj, gre za veliko priznanje, ki si ga je občina upravičeno zaslužila z delom na področju zagotavljanja boljših razmer na področju skrbi za zdravje. Naziv podeljuje Nacionalni inštitut za javno zdravje in ga vsako leto prejme ena od slovenskih občin. Strokovna komisija, ki podeljuje naziv in plaketo, se je pri odločanju osredotočila na aktivnosti občin za izboljšanje zdravja njihovih prebivalcev, veliko vlogo pa igra tudi dojemanje zdravja kot pomembne vrednote. Občina Žiri si je naziv občine zdravja za leto 2021 prislužila, ker v zadnjih letih izstopa kot ena najbolj razvitih gorenjskih občin in ima tudi odlične rezultate na področju zdravja prebivalcev. V Žireh že vrsto let potekajo različne aktivnosti na področju zdravja, pri tem pa ne pozabljajo niti na posebej ranljive skupine. Prav tako se Žiri lahko pohvalijo z dolgo tradicijo aktivnosti, kot je sedemnajstletni projekt Živimo zdravo in sodelovanje znotraj mednarodnega projekta TAAFE – Starosti prijazna alpska okolja. Poleg skrbi za starejše v Žireh nikakor ne pozabljajo na najmlajše, saj so otroci te občine v Sloveniji najbolj gibalno učinkoviti. K zdravi vzgoji otrok in mladostnikov občina Žiri veliko prispeva tudi kot plačnik zdravstvene športne vzgoje v osnovni šoli.

Za mlajše in za starejše

Skrb občine Žiri za prebivalce vseh generacij pa ni razvidna le iz skrbi za zdravje, temveč tudi skrbi za infrastrukturo in nove gradnje. Občina vlaga v izboljšanje infrastrukture v svoji industrijski coni, ki se hitro polni. Občinski svet je sprejel znižanje komunalnega prispevka za investicije v nove gospodarske objekte, hkrati pa načrtujejo ukrepe za razvoj nove industrijske cone v Račevi. Vsekakor se občinski svet drži načela, da dejanja govorijo glasneje od besed, saj je bila strategija, ki so jo občani oblikovali, občinski svet pa sprejel leta 2015, v veliki meri že dosežena. Pred dobrim letom je bila zgrajena nova sodobna športna dvorana, končuje pa se tudi graditev doma za starejše. Uredili so cesto s pločniki na Selu, cesto, ki pripelje v Žiri iz Logatca, pa obnovili. V zadnjih enajstih letih je bilo v nadzidavo in energetsko sanacijo osnovne šole, vrtca in v novo športno dvorano vloženih dobrih deset milijonov evrov.

Športna dvorana v Žireh je bila obnovljena. (foto: Polona Avanzo)

Poleg prenove šol in zgraditve športne dvorane pa bo na dolgoletno željo starejših občanov v prihodnjem letu s pomočjo tujega investitorja vrata odprl tudi dom starejših občanov, v katerem bo prostor za šestdeset starejših ljudi. Postavitev doma za starejše pa ni edini način, kako občina Žiri skrbi za svoje starejše. Veliko časa in energije namenja predvsem medgeneracijskemu sodelovanju, prav tako pa je občina že osem let članica mednarodnega programa Starosti prijazna občina pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. V tem sklopu je aktivna tudi akcijska skupina, hkrati pa občina močno spodbuja razvoj prostovoljstva. Med drugim v Žireh že leto in pol deluje projekt Prostofer, ki ponuja prevoz vsem starejšim, ki niso zmožni voziti, nimajo svojcev ali imajo druge omejitve. Medtem ko bo dom za starejše odprl vrata v prihodnjem letu, pa se v Žireh že pripravljajo na nove projekte, med katerimi sta najpomembnejša ureditev središča Žirov, za kar je občinski svet že potrdil idejno zasnovo, in graditev obvoznice, katere odsek bodo zgradili v prihodnjem letu in bo pomenil boljši dostop do industrijske cone.

Prihodnje leto leto bo svoja vrata v Žireh odprl
tudi dom za starejše občane. (foto: Polona Avanzo)

Dom uspešnih podjetij

Kot ena bolj razvitih občin so Žiri tudi dom več uspešnih podjetij. Najbolj znana je seveda Alpina, ki danes zaposluje dobrih tristo ljudi. Tu pa so še močna podjetja, kot so M Sora, Poclain, Ika, Etiketa, Mesarstvo Oblak in številni manjši podjetniki. Vsa podjetja se razvijajo in zaposlujejo veliko ljudi, zato veliko Žirovcev dobi delo v domačem kraju. Hkrati se v zadnjih letih povečuje tudi število delavcev, ki v Žiri prihajajo iz drugih držav. V občini se tako povečuje število prebivalcev s stalnim prebivališčem, še hitreje pa tistih, ki imajo v Žireh začasno prebivališče.

Pomembnost družinskih vrednot

Žirovski župan mag. Janez Žakelj je svojo poklicno pot začel na področju visokošolskega izobraževanja in raziskovanja v mikrobiologiji. Kasneje si je veliko izkušenj nabral predvsem na področjih gospodarske promocije in sodelovanja ter diplomacije. Zdaj je tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Ob tem pa je predvsem družinski človek, saj ima šest otrok. Pravi, da je najtežja služba, ki jo opravlja, biti vzgojitelj. Družino postavlja na prvo mesto. Tudi sam izhaja iz velike družine in meni, da je dobro družinsko okolje podlaga za dobro okolje in odnose v državi. Pri tem izpostavlja vrednote, kot so solidarnost, prijateljstvo in razumevanje, saj je prepričan, da sta pošteno delo in potrpežljivost zelo pomembna in da demokracija ni nadvlada močnejšega nad šibkejšim, temveč je skupno iskanje najboljših rešitev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine