12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Občina pod Peco, ki nestrpno pričakuje novo prometnico

Piše: Lea Kalc Furlanič

Mežiška dolina pod znamenito Peco, nekdaj zaradi rudnika svinca in cinka imenovana dolina smrti, je zdaj vse bolj zelena in ljudje v njej vse raje živijo, a pot do nje se po ovinkih in slabem cestišču vleče, ta prometna oddaljenost pa je cokla razvoja tudi tamkajšnje občine Prevalje. Vendar bo temu še v tem desetletju država naredila konec, saj bo, tako župan dr. Matic Tasič, vendarle zgradila novo prometnico, tako imenovano tretjo razvojno os.

Nova prometnica bo v dolžini 55 kilometrov povezala avtocestni križ in Holmec, naselje ob mejnem prehodu s sosednjo Avstrijo. Nanjo koroška regija, v kateri živi 75.000 ljudi, čaka že skoraj 20 let. Ocenjujejo, da bo stala 1,3 milijarde evrov. »Tretja razvojna os je za Koroško eden od osnovnih pogojev za njen hitrejši in enakomernejši razvoj. Do leta 2017 smo se 15 let mučili državi dopovedovati, kako pomembna je za nas ta cesta, a šele v zadnjem obdobju gredo zadeve hitreje, sedaj nam državnih institucij ni več treba prepričevati, kaj Korošci potrebujemo,« pojasnjuje župan občine Prevalje Matic Tasič, ki je tudi predsednik odbora za zgraditev tretje razvojne osi.

Kozolec na Poljani uvrščajo med toplarje in je eden redkih ohranjenih v dolini Meže. Zato so se odločili, da v njem uredijo muzej kmečkega orodja. (foto: Veronika Savnik)

Prevalje so imele najmodernejšo železarno v Evropi

»Korošci smo trmasti, zagnani, sitni, vztrajni,« še doda župan Tasič in naniza številne nove načrte, s katerimi nameravata tako občina kot država občanom zagotoviti boljše življenjske razmere in razvoj. Sicer je prevaljska občina med Peco in Uršljo goro, je srednje velika občina s skoraj 7.000 prebivalci v treh krajevnih skupnostih, župan Matic Tasič, po izobrazbi fizik z doktoratom iz ekonomije, jo kot nestrankarski kandidiat vodi že šest mandatov. V občinskem svetu imajo 17 svetnikov, upravljajo s 13 milijoni evrov proračuna letno. Zgodovina Prevalj je pravzaprav zgodovina železarstva. Med letoma 1823 in 1899 so v Prevaljah izdelovali železniške tirnice in osi. Železarna Prevalje je bila najmodernejša v tem delu Evrope.

Župan izpostavlja, da imajo v Prevaljah kar nekaj malih podjetij, ki se ukvarjajo s predelavo jekla. Večja podjetja za sedaj zaradi slabe prometne povezave še ne prihajajo v Mežiško dolino. V tem obdobju v občini živi več kot 1.270 ljudi, v šoli je 610 učencev, v vrtcu pa 284 malčkov. In četudi se občina na vse pretege trudi gospodarstvu omogočati ustrezne pogoje, še ni dovolj delovnih mest, zato veliko ljudi hodi na delo v bližnjo Avstrijo, pravi župan. Nekaj sto delovnih mest odnaša tudi selitev proizvodnje podjetja LEK iz Prevalj v Avstrijo. »Na srečo pa je njihovo novo halo skupaj s kitajskim lastnikom odkupilo podjetje TAB Mežica, ki bo tu izdelovalo litij-ionske baterije, a žal ne bo moglo prevzeti vseh delavcev, vsaj ne na kratek rok, dolgoročno pa bodo potrebovali več kot 300 zaposlenih,« pojasnjuje Tasič. Na srečo pa na Prevaljah ostaja tudi del novega kompetenčnega centra Novartisa s približno 100 zaposlenimi z visoko dodano vrednostjo.

Imajo pa obetavne načrte za prihodnost. Župan najprej omeni športni kompleks Park Jezero z novim igriščem, s parkom in plezalnim centrom v okolici šole. »Na šport damo veliko, saj smo verjetno edina občina v Sloveniji, ki financira dodatni program za učitelja športne vzgoje na razredni stopnji, ker podpiramo vzgojo otrok za vseživljenjsko redno športno udejstvovanje.«

Gradili bodo veliko plezalno središče in park

Park Jezero bodo začeli graditi prihodnjo pomlad. V njem bo med drugim sodobni plezalni center z 2000 kvadratnimi metri plezalnih površin, namenjenih vsem starostnim skupinam in različnim zahtevnostnim stopnjam. Prvi mož prevaljske občine ob tem poudari: »Koroška ima namreč zlato olimpijsko medaljo, nimamo pa infrastrukture za ta šport.« Poleg plezalnih površin bodo v sklopu projekta uredili še mestni park. Naložba je skupaj vredna 5,7 milijona evrov, od tega so dobili donacijo dva milijona evrov od nekdanjega rojaka, zelo so mu hvaležni. Preostali denar se nadejajo dobiti preko razpisov EU, na katere se redno prijavljajo. Z občinskim denarjem ravnajo gospodarno, nimajo insolventnih težav, župan pravi, da so njihovi finančni načrti bolj konservativni, zato so zmožni vse izvajalce redno plačevati.

Občina Prevalje bo poleg obnove šole in igrišča gradila še velik plezalni center, primeren za vse starosti in kategorije. (foto: Občina Prevalje)

Pomembne naložbe imajo v sanacijo po poplavah, ki so jih v zadnjih treh letih povzročili hudourniki, pa tudi reka Meža, ki teče skozi Prevalje: »Tako hudo je bilo, da smo imeli v središču mesta meter visoko vodo.« Država jim zelo pomagala. S poldrugim milijonom evrov državnega denarja bodo posodobili tudi preskrbo z vodo, na štirih delih občine urejajo priključke na daljinski vodovod. Ob tem bodo morale tri občine skupaj, poleg Prevalj še Ravne in Mežica, zamenjati salonitni vodovod, priključen na vodni vir izpod Pece, naložba bo stala deset milijonov evrov. Odpadne vode so v okviru projekta odvajanja in čiščenja odpadnih voda, vrednega 6,5 milijona evrov, ravno začeli prečiščevati v novi čistilni napravi, ki ta čas sicer še poskusno obratuje, bo pa občina subvencionirala tudi odvajanje vode z malimi čistilnimi napravami, potrebnih bo kakih 300 do 400.

Znamenita Peca povezuje pet slovenskih in devet avstrijskih občin v okviru projekta Geopark Karavanke. Nahaja se na območju med Uršljo goro ter Peco in Košuto. Občina Prevalje, ki se predstavlja z geslom »kraj dobrih ljudi, lepe narave in bogate kulture«, bo iz naslova geoparka uredila nekaj turistične in športno-rekreacijske infrastrukture na območju naselja Poljana. Župan pravi, da bo država tam gradila suhi zadrževalnik visokih voda za protipoplavno zaščito naselij niže po Mežiški dolini. V sklopu zadrževalnika je z ločenim projektom predvidena tudi ureditev trajne ojezeritve. Območje bo prečila državna kolesarska pot med Prevaljami in Mežico, preuredili bodo glavno regionalno cesto. Občina ob umetnem jezercu načrtuje adrenalinski park, info točko in še kaj.

Bogastvo za kolesarje, pohodnike in gurmane

Občina Prevalje je bogata s kolesarskimi in tematskimi potmi, zato stavijo na razvoj turizma. Destinacija ponuja še druga bogata doživetja, denimo ogled Rudnika Mežica, pa adrenalinske podvige v Črni ter smučišče na avstrijski strani Pece in še kaj. Župan ob vseh novih naložbah izpostavi pripravljenost države. »Takega sogovorca v državi, kot ga imamo sedaj, ki tako zelo prisluhne našim potrebam po razvoju podeželja, še nismo imeli.«

Za obiskovalce privlačne so še številne znamenitosti, kot je Povhov mlin v Šentanelski reki, pravljična vas Leše z gotskima cerkvama sv. Ane in sv. Volbenka, turistična vas Šentanel z zelo razvitim kmečkim turizmom. Župan pravi, da so številne gorske kmetije propadu iztrgali mladi, ki so tam uredili turistične nastanitve; te poleg neokrnjene narave ponujajo še obilico lokalnih kulinaričnih in drugih dobrot. Poleg obiskovalcev se ni bati, da bi prevaljska občina ostala brez na novo priseljenih občanov, saj prostorsko omogoča graditev še vsaj nekaj deset individualnih hiš, v bližini novega parka pa je predvidena tudi lokacija za graditev treh stolpičev s po 20 stanovanji.

Na vrhu vasi Leše blizu drug drugega stojita dva gotska sakralna bisera – cerkvi sv. Ane in sv. Volbenka, ki jima rečejo leški dvojčici (foto: Veronika Savnik)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine