-1.1 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Občina Dobrepolje: Preudarne investicije se odražajo v kakovosti življenja

Piše: Lucija Kavčič

Občina Dobrepolje, pravzaprav veliko kraško polje s 24 vasmi, meri nekaj več kot 100 km² in ima uradno 3882 prebivalcev. 

Kmetijstvo, zlasti živinoreja, je bilo nekoč osnova za gospodarstvo, danes pa se večina ljudi vozi na delo v okoliške kraje, nekaj pa je zaposlenih v domačih gospodarskih obratih.

Župan občine Dobrepolje Igor Ahačevčič. (foto: arhiv občine Dobrepolje)

Previdno z denarjem

Ob prevzemu županskega mandata, pravi župan Igor Ahačevčič, je bila občina Dobrepolje peta najbolj zadolžena občina v Sloveniji, zato je s proračunskim denarjem, ki znaša pet milijonov evrov letno, treba ravnati zelo previdno in ga porabiti za najnujnejše: za izobraževanje, otroško varstvo in socialo, na investicijskem področju pa za tisto, kar je res potrebno. »Ne moremo si privoščiti lagodnega življenja in zelo previdno damo kakšen evro za promocijske izdelke. Boli me srce, ker za Miklavža ne obdarujemo otrok. Verjamem, da se bo tudi to čez kakšno leto spremenilo, saj se naš dolg znižuje. Zadolževanje za pametne naložbe sicer ni napačno, le pretiravati se ne sme,« pravi župan Ahačevčič, ki sicer prihaja iz vrst NSi.

Občinske naložbe

Okoli 50 odstotkov letnega proračuna občina Dobrepolje porabi za naložbe. Tako so lani dokončali športno dvorano, gradili vodovod, kanalizacijo in centralno čistilno napravo ter agromelioracije. Letos so pripravili nekaj projektov in nadaljevali z graditvijo kanalizacije, s čimer bodo nadaljevali tudi prihodnje leto, poskrbeli so za celostno prometno ureditev okolice šolskega kompleksa, zgradili nekaj avtobusnih postajališč ter povezovalni hodnik med šolo in športno dvorano. Poleg tega bodo rekonstruirali nekaj občinskih cest, zgradili komunalno infrastrukturo na območju zazidalnega načrta Predstruge in začeli s prenovo zdravstvene postaje.

Najtežje obdobje

Epidemija covida-19 občini Dobrepolje ni prizanašala, saj jo je že kmalu občutila v vsej brutalnosti: dolgo so bili brez družinskega zdravnika, brez osnovne zdravniške oskrbe torej. »Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem okoliškim zdravstvenim domovom, ki so nam priskočili na pomoč, čeprav so bili njihovi zdravniki že zasedeni. To je bilo zame najtežje obdobje županovanja. Zdaj imamo hvala bogu dobro zdravniško ekipo in tudi ambulanta bo prenovljena,« je dejal župan Ahačevčič. S sodelovanjem s sedanjo slovensko vlado je zadovoljen in opaža, da so ministri dostopni in zelo odzivni. »Ne razumem nekaterih, ki govorijo, da pri tej vladi šepa komunikacija. Mislim, da se je v času te vlade res ogromno premaknilo in naredilo,« poudarja župan občine Dobrepolje.

Preprost načrt

Do naslednjih lokalnih volitev ostaja manj kot leto dni, zato župan upa, da bo v kratkem sprejet proračun za prihodnje leto; tako bodo lahko takoj začeli z delom in uresničili čim več načrtovanega: »Nisem tiste vrste človek, ki bi nekaj na široko obljubljal, pač pa želim tisto, kar obljubim, tudi narediti. Če ne izpolnim svojih pričakovanj, sem najbolj nezadovoljen.«

Posebni Božični kruh poprtnik za leto 2022. (foto: arhiv občine Dobrepolje)

Priprave na božič

Na božič, veliki krščanski praznik družine, se v občini Dobrepolje pripravljajo epidemiološkim razmeram primerno: na trgu pred občino so postavili jaslice, za zunanje občutje praznika pa so pripravili razstavo svojega posebnega božičnega kruha, poprtnika. Župan Igor Ahačevčič svoje občane spodbuja k najpomembnejšemu: da bi več pozornosti posvetili sebi in svojim bližnjim ter da nakupi, usmerjeni v velikokrat nesmiselna darilca, ne bi zameglili bistvenega sporočila božiča: »Vsem želim lepo, mirno in bogato praznovanje božiča!«

Zadnje novice

Sorodne vsebine