7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

O patru Simonu Ašiču in njegovih zeliščnih pripravkih

Piše: G. R.

Pater Simon Ašič (1906–1992) je najbolj znan stiški menih in najbolj priznan slovenski zeliščar, ki je še danes vzor številnim ljubiteljem zdravilnih rastlin.

Njegove knjige s tega področja so našle pot skoraj v vsako slovensko družino. V cistercijanski opatiji v Stični, kjer stoji ta najstarejši slovenski samostan, je pater Simon Ašič deloval in svoje znanje izpopolnjeval kar sedem desetletij. Ves ta čas je z velikim veseljem pomagal ljudem, ki so se nanj obrnili z različnimi zdravstvenimi težavami in drugimi življenjskimi tegobami.

Zeliščarstvo in zdravilstvo je bilo vedno pomemben del tradicije in znanja, ki se je skozi zgodovino ohranjalo, nadgrajevalo in predajalo po evropskih samostanih. Pater Simon Ašič je svojo zeliščarsko pot začel med drugo svetovno vojno, ko so se v samostan v Stični zatekli tudi begunci iz drugih delov Slovenije. Ker zdravil ni bilo, se je pater lotil študija in priprave zeliščnih čajev ter drugih zeliščnih pripravkov, na primer grenčic, kapljic, mazil ipd.

Leta 1992 je proizvodnjo čajev po njegovih recepturah prevzelo in še dodatno nadgradilo samostansko podjetje, ki še danes pripravlja okrog 45 različnih vrst zeliščnih čajev, poleg tega pa v Zeliščni lekarni patra Simona Ašiča v Stični po naročilu strank pripravljajo tudi posebne čajne mešanice za pomoč pri različnih tegobah. V zeliščni lekarni zaposleni farmacevti in drugi sodelavci po vzoru patra Ašiča še danes omogočajo pogovor in delijo nasvete ljudem, ki se obrnejo nanje.

Po pričevanju meniških sobratov je imel pater Ašič v kleti poleg številnih zdravilnih zelišč vedno tudi poseben sodček domačega jabolčnega kisa. Vedel je, da so ga ljudje že od nekdaj uporabljali za odpravljanje različnih zdravstvenih težav, kar je pritegnilo njegovo pozornost. O zdravljenju s kisom je zato skrbno zbiral vse uporabne podatke. Povpraševanje po njegovem domačem jabolčnem kisu in nasvetih je sčasoma zelo naraslo in tako je stekla tudi večja proizvodnja domačega jabolčnega kisa po njegovi recepturi.

Izdelki, narejeni po izvirnih recepturah patra Simona Ašiča, so poleg samostanske prodajalne v Stični na voljo tudi v bolje založenih lekarnah in prehranskih trgovinah, v trgovinah z medicinskimi pripomočki ter v spletni trgovini Zeliščne lekarna patra Simona Ašiča. V času sezonskih prehladnih in drugih obolenj ste še posebej vabljeni, da se obrnete na Zeliščno lekarno patra Ašiča, da jih po možnosti tudi obiščete in da si pri jesenskih tegobah pomagate z njihovimi odličnimi naravnimi izdelki, ki so odslej na voljo tudi v novi, prenovljeni embalaži.

Znamka Pošte Slovenije, izdana ob 100. obletnici rojstva patra Simona Ašiča (foto: arhiv COS)
Pater Simon Ašič pri svojem delu (foto: arhiv COS)
Nova podoba linije izdelkov patra Simona Ašiča (foto: arhiv COS)

www.pater-simon-asic.si 01 78 77 065

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine