9.8 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

O patru Simonu Ašiču in njegovem domačem jabolčnem kisu

Piše: C. R. 

Pater Simon Ašič (1906−1992) je najbolj znan stiški menih in najbolj priznan slovenski zeliščar, ki je še danes vzor številnim ljubiteljem zdravilnih rastlin.

Po pričevanju meniških sobratov je imel pater Ašič v kleti poleg številnih zdravilnih zelišč vedno tudi poseben sodček domačega jabolčnega kisa. Vedel je, da so ga ljudje že od nekdaj uporabljali za odpravljanje različnih zdravstvenih težav, in prav to je pritegnilo njegovo pozornost. O zdravljenju s kisom je zato skrbno zbiral vse uporabne podatke. Povpraševanje po njegovem domačem jabolčnem kisu in nasvetih je sčasoma zelo naraslo in tako je v Stični stekl

a tudi večja pridelava domačega jabolčnega kisa po njegovi recepturi. Izdelki, narejeni po originalnih recepturah patra Simona Ašiča, so poleg spletne in samostanske prodajalne v Stični

na voljo tudi v bolje založenih prehranskih trgovinah.

 

Pater Simon Ašič pri svojem delu (foto: arhiv COS)

Pravi domači jabolčni kis je rumeno-rjave barve, zaradi »matice« je nekoliko moten ter diši po jabolkih in ocetni kislini. Nastane iz kakovostnega jabolčnega soka s pomočjo visoko aktivnih naravnih encimov, ki so v domačem jabolčnem kisu in so dobrodošli tudi pri presnovi v našem organizmu. Podobno kot vino pridobi tudi jabolčni kis s staranjem ali z zorenjem še posebej žlahtno barvo in okus. Za vse gurmane in kuharske mojstre pripravljajo v Stični zorjen Ašičev jabolčni kis, ki je pred polnjenjem vsaj 2 leti zorel v samostanskih kleteh.

Redno uživanje jabolčnega kisa z medom je ena najboljših izbir. Zadostuje ena žlica kakovostnega kisa in ena žlička medu v kozarcu vode na dan. Najbolje je, da takšno mešanico pijemo dalj časa zjutraj na tešče. Kadar se odločite za kuro z jabolčnim kisom, bodite vztrajni. V pomoč vam je lahko tudi že pripravljena mešanica jabolčnega kisa z medom – Ašičev kis z medom, ki vsebuje 35 odstotkov kakovostnega slovenskega medu.

Novost med Ašičevimi kisi je Filtriran Ašičev domači jabolčni kis, ki je podobno kot drugi pripravljen iz kakovostnih slovenskih jabolk, po končanem kisanju oz. fermentaciji pa so vsi trdni delci (usedlina) odstranjeni s posebnim postopkom mikrofiltracije. Tako pripravljen kis ohrani dober okus in večino svojih koristnih sestavin ter je popolnoma bister in brez usedlin.

Poleg že naštetih so na voljo še Ašičevi jabolčni kisi z naravnimi dodatki oz. izvlečki: Ašičev kis s česnom, Ašičev zeliščni kis, Ašičev kis z orehi, Ašičev kis s čemažem in Ašičev kis s hrenom.

www.pater-simon-asic.si

01 78 77 065

Ašičev domači jabolčni kis z medom (foto: arhiv COS)
Zorjen Ašičev domači jabolčni kis (foto: arhiv COS)
Novost: Filtriran Ašičev domači jabolčni kis (foto: arhiv COS)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine