10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

»Novim in zdajšnjim študentom Fakultete za pravo in poslovne vede izrekam dobrodošlico!«

Piše: Lucija Kavčič

Letos bo študijski proces na Katoliškem inštitutu potekal v živo, pripravljeni pa so tudi na delo na daljavo, je dejal dekan Mitja Steinbacher, s katerim smo se pogovarjali o izzivih letošnjega študijskega leta. Med drugim je napovedal, da letos začenjajo z novo magistrsko smerjo študija prava.

Demokracija: Potekajo še zadnji vpisi – koliko študentov je vpisanih letos? Ali je še kaj prostih mest?

Dr. Mitja Steinbacher: Res je, ta hip potekajo še zadnji vpisi na fakulteto. Vsi, ki vas zanima dodiplomski študij ekonomije, magistrski študij prava ali magistrski študij poslovnih ved, ste lepo vabljeni k vpisu na Fakulteto za pravo in poslovne vede, ki sedaj že 10 let deluje v okviru Katoliškega inštituta. Kar zadeva število ta hip vpisanih, o čemer sprašujete, vam lahko z veseljem postrežem z informacijo, da se predvsem mesta na dodiplomski stopnji hitro polnijo in so že skoraj polna. Prvič v kratki zgodovini naše fakultete bi se lahko zgodilo, da bomo na dodiplomski stopnji povsem polni.

Interes za magistrski študij prava se je povečal s koncem avgusta, tako da lahko tudi na tem programu pričakujemo lep vpis. Kot že rečeno, magistrski študij prava se bo izvajal premierno, zaradi tega sem še posebej vesel pozitivnega odziva nanj. Iskalcem univerzitetnega študija ekonomije ali magistrskega študija prava bi svetoval, da pohitijo, saj bi lahko zamudniki na teh dveh programih trčili ob omejitev vpisa. Po potrebi lahko malce raztegnemo število vpisnih mest, vendar za to nimamo veliko manevrskega prostora. Vpis na magisterij poslovnih ved je nekako v stagnaciji kljub precej privlačnemu programu. A verjamem, da se bo vpis na ta program primerno revitaliziral. Vzeto skupaj, obetamo si lep, spodbuden začetek novega študijskega leta.

Demokracija: Kakšne so letošnje novosti na študijskih programih?

Dr. Mitja Steinbacher: Z letošnjim študijskim letom uvajamo eno veliko novost in nekaj manjših. Največja novost je začetek izvajanja povsem novega magistrskega študija prava. Gre za vitalno pomembno nadgradnjo zdajšnjih študijskih programov, ki postavlja temelje prihodnjega razvoja Fakultete za pravo in poslovne vede. Pravno-ekonomske vsebine so že vse skozi v jedru razvoja fakultete. Ob tem skrbimo za razvoj predmetnikov vseh treh programov. Pred senatom fakultete bomo v kratkem potrjevali nekatere nove izbirne predmete. In ne nazadnje, pred durmi so tudi malce večje strateško-organizacijske spremembe v razvoju fakultete, o katerih pa za zdaj še ne morem govoriti. Mediji boste o njih pravočasno obveščeni.

Demokracija: Kako je letos z izmenjavami ERASMUS, koliko študentov je odšlo in kam? Jih kaj (in od kod) gosti tudi Katoliški inštitut?

Dr. Mitja Steinbacher: Mednarodno smo zelo močno vpeti. Za naslednje študijsko leto gostimo kar nekaj študentov iz Italije, Belgije in Poljske. Točnega števila in razporeditve študentov med programi ta hip nimam pri sebi. Naj omenim tudi to, da omogočamo izvedbo mednarodne izmenjave praktično za vse naše študente, ki si tega želijo. Mogoče so študijske izmenjave in izmenjave študijskih praks. Naši študenti lahko ta hip gredo na mednarodno izmenjavo v številne evropske države, v Turčijo in v Čile.

Demokracija: Bo letos študijski proces potekal v živo oziroma kako se boste prilagajali epidemiološki situaciji?

Dr. Mitja Steinbacher: Študijski proces bo predvidoma potekal v živo, smo pa pripravljeni tudi na delo na daljavo. Lanska izkušnja, ko smo večino predavanj opravili na daljavo, je v tej luči dobrodošla. Prilagajali se bomo veljavnim pravilom in smernicam stroke, seveda s primerno noto odgovornosti do širše skupnosti. Fakultetne prostore redno zračimo že sedaj, na voljo pa so tudi primerna razkužilna sredstva. S tem novim virusom se bomo na neki način morali navaditi živeti, kar bo z vsako sezono laže, ker imamo na voljo vse več načinov zaščite in boljše pristope zdravljenja.

Demokracija: Kaj nasploh pričakujete od letošnjega študijskega leta?

Dr. Mitja Steinbacher: Od letošnjega študijskega leta pričakujem, da se bodo novi študenti lepo ujeli v študijskem okolju naše fakultete. Obeta se nam tudi kar nekaj uspešnih zaključkov študija absolventk in absolventov Fakultete za pravo in poslovne vede kot tudi vsaj en zelo odmeven mednarodni dogodek. V sklepni fazi smo glede soorganizacije velike mednarodne znanstvene konference najvišjega ranga. Naj ob tem novim in zdajšnjim študentom Fakultete za pravo in poslovne vede izrečem dobrodošlico na Fakulteti za pravo in poslovne vede z željo, da bi jim študij na Fakulteti za pravo in poslovne vede prinesel ravno pravo mero izzivov in novih spoznanj na njihovi nadaljnji strokovni in življenjski poti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine