11.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Neokrnjena narava, turizem in kultura

Piše: Petra Janša

Jože Doles (SLS) je že šesti mandat župan občine Bloke. S podporo desnosredinskih strank se jeseni namerava potegovati še za sedmega, saj si želi dokončati že zastavljene projekte.

Ko sva se s fotografinjo peljali po cesti Cerknica–Bloška polica–Nova vas, sva opazili, da jo obnavljajo. Župan nama razloži, da je to državna cesta na relaciji Unec–Žlebič, katere prenovo v vrednosti približno dveh milijonov evrov je sofinancirana občina s pomočjo evropskih sredstev, namenjenih tej regiji oziroma trem občinam: Cerknici, Loški dolini in Blokam. V občini Bloke letno preplastijo od 4 do 5 km občinskih cest, vseskozi pa širijo tudi kanalizacijsko in vodovodno omrežje. Prav zdaj končujejo večji projekt zamenjave celotne javne razsvetljave v občini.

Uredili in razširili so občinske prostore, kjer lahko na stenah opazujemo umetniška dela domačina, akademskega slikarja Miša Strmana. (Foto: Polona Avanzo)

Imajo svoj režijski obrat

Proračun občine znaša 2 milijona 750 tisoč evrov. Nekaj več kot 60 odstotkov tega denarja porabijo predvsem za investicije, manjši del teh sredstev gre za vzdrževalna dela. »Občina ima v svoji organizaciji tudi režijski obrat, prek katerega upravljamo celotno infrastrukturo, in sicer vodovod, kanalizacijo in odvoz komunalnih odpadkov pa tudi občinske ceste in javno razsvetljavo.« Njihov režijski obrat opravlja funkcijo komunale. Prek njega občanom zračunavajo komunalne storitve, med katere spada vodarina, kanalščina in ravnanje s komunalnimi odpadki. Račun na položnicah pa je bistveno nižji, kot če bi storitev opravljalo zasebno ali javno komunalno podjetje. »Ker je režijski obrat del občinske uprave, je tudi letni občinski proračun zaradi tega nekoliko višji, saj ustvarimo dodatne prihodke v višini približno 400 tisoč evrov,« pravi župan Doles.

Bloški smučar

Blagovna znamka občine Bloke je bloški smučar, ki ga imajo tudi v občinskem grbu. Vsako leto v februarju organizirajo znamenite bloške teke, če so le ugodne vremenske razmere. »To imamo prav tukaj, v Novi vasi,« pripoveduje župan in doda, da so včasih prireditev imenovali Bloški maraton, tekmovali pa so na 20 kilometrov dolgi progi, a se je ta v zadnjih dvajsetih letih malo skrajšala. V osemdesetih letih se je Bloških tekov udeležilo tudi do 1500 tekačev, zdaj pa se je ta številka tudi zaradi spremenjenih snežnih razmer precej zmanjšala. »Še vedno pa se zbere od 300 do 500 tekmovalcev,« pravi župan.

O Obrtno-industrijski coni

Pred leti jim je uspelo zgraditi Obrtno-industrijsko cono (OIC) Velike Bloke, ki se počasi razvija na območju nekdanje vojašnice. »Gre za vojaške objekte na 10 ha zemljišč, ki jih je občina leta 2007 odkupila. Takrat je bil objavljen javni razpis in smo uveljavili predkupno pravico. Odkupili smo kompletno cono. Ta se je po predlogu obrtnikov, ki so se združili v konzorcij, razdelila na 25 zemljišč. Lastniki konzorcija so nato ta zemljišča od občine odkupili. Občina pa je kasneje v sodelovanju z lastniki zemljišča komunalno opremila,« pripoveduje župan. Danes je cona komunalno lepo urejena. »Na začetku smo imeli glede OIC nekaj smole. Podjetji Kovinoplastika Lož in Novolit sta imeli največji zemljišči v coni. Okrog njiju se je zbrala množica manjših podjetnikov, ki so videli poslovno priložnost v sodelovanju z njima.

V letu 2009 je nastopila kriza in omenjeni podjetji sta zašli v težave. Kovinoplastika Lož je kasneje dobila nove lastnike, finski sklad, ki teh zemljišč za svojo dejavnost ni več potreboval. Prav tako je zašlo v težave podjetje Novolit, iz stečaja pa ga je prevzelo podjetje Jub. Hkrati z njimi tudi manjši podjetniki niso videli več priložnosti in zemljišč niso več potrebovali,« nam razlaga situacijo OIC Velike Bloke, ki danes počasi dobiva novo podobo z novimi lastniki. »Kot kaže, se bo ta cona razvijala za potrebe lesnopredelovalne industrije. Tu zdaj deluje podjetje Fragmat, ki je postavilo novo žago za razrez lesa. V coni deluje tudi drugo domače podjetje, ki se ukvarja z odkupom in nadaljnjo prodajo lesa. Tako cona dobiva novo podobo.«

Nekaj težav jim predstavlja oddaljenost od avtoceste, pa tudi delovne sile nimajo na pretek, saj so razmeroma majhna občina s 1.630 prebivalci. »Podjetje Jub posluje dobro in je največji delodajalec v občini Bloke. Letos je podjetje dobilo nove lastnike, in sicer ga je prevzelo avstralsko podjetje z japonskimi lastniki.« Na občini so kljub temu optimistični glede nadaljnjega poslovanja podjetja JUB na Blokah.

V občini Bloke veliko stavijo na neokrnjeno naravo, turizem in kulturo. Poleti zaživi Bloško jezero. (Foto: TD Bloke)

Bloško jezero privablja turiste

V občini Bloke veliko stavijo na neokrnjeno naravo, turizem in kulturo. Poleti zaživi Bloško jezero. V njegovi okolici se je razvila gostinska ponudba, poleg tega obstaja tu tudi možnost prenočitve. »Prvi pogoj za to je bil, da smo v občini na tem območju uredili vso potrebno infrastrukturo, saj smo njegovi lastniki. Naredili smo nov jez, jezero poglobili in ga očistili. Do jezera, ki je veliko 1,5 ha, danes pelje široka asfaltirana cesta. Okoli jezera so sprehajalne poti. Zgrajena je kanalizacija za odpadne vode, nov vodovod in javna razsvetljava. Tako je to območje komunalno urejeno in privablja kar precejšnjo število turistov ne samo poleti, temveč tudi v drugih letnih časih.«

Je pa občina za potrebe gostinsko-turistične dejavnosti letos kupilo tudi poslovne prostore NLB v Novi vasi in zanje odštelo 55.000 evrov. Z razpisom bodo poiskali najboljšega ponudnika, sam prostor pa je primeren prav za gostinsko-turistične dejavnosti, saj se na tej lokaciji začnejo tekaške proge. »Želimo si, da bi se v tem objektu poleg gostinske ponudbe vzpostavila tudi trgovina, kjer bi tekači lahko kupili ali si sposodili smučarsko opremo ali pa jo servisirali. V poletnem času bi to lahko bila vstopna točka za kolesarjenje, saj so Bloke primerne za različne športne dejavnosti.« V občini imajo kar 80 km asfaltiranih in dobro vzdrževanih cest, ki prometno niso obremenjene, zato so primerne tudi za kolesarske izlete.

Dom za starejše občane

Občina Bloke je od Kmetijske zadruge Cerknica v stečaju odkupila zemljišča, na katerih bodo zgradili dom starejših občanov. Gre za manjši dom s 24 posteljami. Občina mora za ta projekt zagotoviti zemljišče in projektno dokumentacijo do gradbenega dovoljenja. Gre za razpis ministrstva za delo, na katerega se bodo lahko prijavili domovi za starejše, ki so v državni lasti. V dogovoru z Domom za starejše Grosuplje, ki je v državni lasti in ima v bližini že dislocirano enoto, so se odločili za omenjeni projekt. »Trenutno smo v sklepni fazi, tako da bomo v kratkem vložili dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Tega naj bi dobili še letos. Sama investicija pa se bo potem prenesla na Dom starejših občanov Grosuplje.«

Prav tako nameravajo na odkupljenem zemljišču Kmetijske zadruge Cerknica skupaj s trgovcem, ki že ima tu trgovino, zgraditi nov trgovski center v velikosti 700 m². V objektu bodo nad trgovino zgradili od 7 do 8 oskrbovanih oziroma neprofitnih stanovanj. »Oskrboval jih bo dom za starejše, ki ga bodo zgradili v neposredni bližini nove trgovine.« To bo velik projekt, saj morajo poskrbeti tudi za vso prometno in okoljsko infrastrukturo. V naselju Nova vas bodo v začetku prihodnjega leta v prodajo dali tudi zazidljiva zemljišča za 10 stanovanjskih hiš, v naslednjih petih letih pa se bo sprostilo območje za graditev še za približno 50 stanovanjskih hiš.

Prejšnji teden so odprli obnovljen stanovanjski objekt s petimi neprofitnimi stanovanji. (Foto: Matic Jakopin)

Domačine so zadržali v kraju

Prejšnji teden so odprli obnovljen stanovanjski objekt s petimi neprofitnimi stanovanji. »Gre za stanovanjski objekt, ki je bil v lasti ministrstva za obrambo. Zgrajen je bil po drugi svetovni vojni za potrebe starešin, ki so bili zaposleni v Vojašnici Velike Bloke. Po osamosvojitvi leta 1991 so ti zapustili Slovenijo in posledično je objekt postal prazen in zapuščen, zato je propadal.« Župan nam pove, da so leta 2015 končno dosegli, da lastništvo tega objekta preide na občino Bloke. »Danes smo veseli, da v neprofitnih stanovanjih živijo mlade družine, domačini. Tako nam jih je uspelo zadržati v domačem kraju.«

Zgradili so zbirni center za kosovne odpadke, ki so jih prej domačini morali voziti v Cerknico, Loški Potok oziroma Ribnico. (Foto: Matic Jakopin)

In kaj so v zadnjih letih še naredili v občini Bloke? Zgradili so zbirni center za kosovne odpadke, ki so jih morali občani prej voziti v Cerknico, Loški Potok oziroma Ribnico. Razširili so zdravstveno ambulanto, kamor iz ZD Cerknica prihajata dva družinska zdravnika in pediater, zdaj pa imajo tu tudi stalno zobozdravstveno ambulanto in patronažno službo. Uredili in razširili so tudi prostore občine, kjer lahko na stenah občudujemo umetniška dela akademskega slikarja Miša Strmana, ki je doma iz teh krajev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine