3 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

»Naložba v zlato in srebro je ena od najvarnejših«

Piše: Petra Janša

Pogovarjali smo se s Petrom Slapšakom, ki je že 15 let direktor podjetja Elementum. Podjetje Elementum je bilo ustanovljeno leta 2006 z namenom, da bi informiralo širšo javnost o možnostih zavarovanja in optimizacije premoženja s pomočjo investiranja v plemenite kovine.

Demokracija: Ali zdajšnja inflacija vpliva na ceno zlata in srebra?

Peter Slapšak: V zadnjem času opažamo zelo veliko naraščanje cen različnih dobrin, od energentov (ogrevanje, plin) do živil pa tudi dvig obrestnih mer. Dejstvo je, da imamo ne glede na to izrazito negativne realne obrestne mere, kar pomeni, da je inflacija veliko višja, kot so obrestne mere na banki. Pri prebivalstvu to povzroča razmišljanje, kaj naj storijo s svojim premoženjem. Vedno več ljudi kot alternativo varčevanju na banki zbirajo plemenite kovine. To ni nič novega, saj se je to dogajalo tudi že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa od leta 2000 do leta 2006, ko smo tudi bili priča bistveno višji inflaciji od višine obrestnih mer. V obeh omenjenih obdobjih je cena zlata in srebra narasla. Enako napovedujemo tudi v prihodnje. Če bo inflacija vsaj za pet ali več odstotkov višja, kot so obrestne mere na banki, bo to poganjalo povpraševanje po zlatu in srebru in posledica bo zelo verjetno rast cen zlata in srebra.

Demokracija: So naložbe v zlatu in srebru torej najvarnejše naložbe?

Peter Slapšak:Varnost je zelo relativen pojem. Finančne institucije velikokrat definirajo varnost naložbe, da ta ni podvržena nihanju. Cena zlata in srebra neprestano niha, tako navzdol kot navzgor, vendar je bil v povprečju v zadnjih petnajstih letih bil njun donos pozitiven in se v povprečju ta čas giba od osem do deset odstotkov na leto kljub nihajem. Če je varnost to, da naložba ne more postati enaka nič oziroma da se ta ne razvrednoti, se absolutno strinjam, da je naložba v zlato in srebro med najvarnejšimi naložbami. Zlato in srebro sta v zadnjih dva tisoč letih vedno ohranjali svojo vrednost, medtem ko za papirnate valute tega ne moremo reči. Spomnimo se samo razvrednotenja dinarja. Večina valut se po določenem obdobju razvrednoti. Glede na to je naložba v zlato in srebro bistveno varnejša naložba.

(foto: Polona Avanzo)

Demokracija: Verjetno je pri tem tudi pomembno, da svoje prihranke razpršimo.

Peter Slapšak: Definitivno je največja varnost razpršitev premoženja, saj ima vsaka naložba svoje prednosti in slabosti. Je popolnoma vseeno, ali je to nepremičnina, ki je najbolj popularna naložba v Sloveniji, ali so to delnice, bančni depoziti ali plemenite kovine. Absolutno najbolj preprosta oziroma najbolj znana strategija razpršitve premoženja je razpršitev na vsaj tri dele, se pravi: nepremičnine, depozit v banki, plemenite kovine. Tovrstno razpršitev so opisovali že starodavni spisi iz 4. stoletja n. št., ki so jih našli v babilonskem mestu Talmud in govorijo o priporočilu, naj vsak smiselno razporedi svoje bogastvo na tri dele, tretjino v nepremičnine, tretjino v blago in tretjino v denar. Tako so razmišljali že pred 1600 leti. Ta strategija je bila kasneje nadgrajena. Današnja definicija naložbene strategije se po profesorju dr. Hansu Jürgenu Bockerju glasi: ena tretjina v nepremičnine (zemljišča, njive, gozdovi, zazidljive parcele, stanovanja, hiše), ena tretjina v denarne naložbe v lastnem podjetju in vrednostnih papirjih (obveznice, delnice, deleži, vzajemni skladi), ena tretjina pa v kovinah. To je ena od strategij, če gledamo zgodovinsko, ki ni nikoli razvrednotila premoženja v popolnosti.

Demokracija: Kaj pa podjetje Elementum predlaga stranki, ko se oglasi pri vas? Kateri produkti so aktualni?

Peter Slapšak: Če stranka kupuje plemenite kovine prvič, je dobro, da se pozanima, kateri plemeniti kovini dati poudarek, katere velikosti naložbenih palic kupiti, tako da dobi največ za svoj denar, zakaj je dobro kupovati palice kovnic »good delivery«, kakšno čistino zlata in srebra kupujejo in kako je z njihovo odprodajo. To so osnovne informacije. Zato smo na Akademiji Elementum posneli videotečaj za vse, ki jih zanimajo osnove o zlatu in srebru. Kupovanje zlata in srebra je seveda odvisno od tega, s kakšnim ciljem ju kupuješ, ali gre pri tem za srednjeročno ali dolgoročno naložbo. Težko rečem na splošno. Absolutno pa priporočamo nakup plemenitih kovin na srednji do dolgi rok, to pomeni tri leta ali več.

Demokracija: To pomeni, da jih ne moreš tri leta prodati?

Peter Slapšak: Vedno lahko prodaš plemenite kovine, vendar zaradi potencialnih nihanj, ko jih nihče ne more vnaprej točno predvideti, je dobro, da na svojo naložbo gledamo srednje- do dolgoročno. V Elementumu se razlikujemo od drugih predvsem po tem, da želimo stranki predstaviti posebno strategijo, ki upošteva sorazmerje med zlatom in srebrom. Ideja je, da se na srednji do dolgi rok povečuje količina plemenitih kovin, skratka, da stranka ne gleda samo na ceno, ampak tudi na količino. S tem, ko povečuje količino, lahko ustvari pozitivni donos, tudi če se cena plemenitim kovinam eventualno zniža.

Demokracija: Kaj potrebuje stranka, ko se oglasi pri vas?

Peter Slapšak: Veseli bomo, da si stranka pred prvim nakupom vzame čas za pogovor, saj le na ta način lahko skupaj ugotovimo, kaj je lahko najbolje zanjo na področju investicij v plemenite kovine. Na podlagi tega se potem definira postopek nakupa in produkti. Stranka ima nato dve opciji: lahko se odloči, da plemenite kovine prevzame in jih sama shrani ali pa jih hrani v okviru naših možnosti, ki jih imamo. Na podlagi več kot 15-letnih izkušenj in direktnih dobav iz najboljših kovnic »good delivery« verjamemo, da lahko najdemo najboljšo rešitev za razpršitev premoženja na področju plemenitih kovin.

Elementum postal član SBC

SBC (Slovenian Business Club) (Foto: SBC)

V septembru se je Elementum pridružil SBC (Slovenian Business Club), ki povezuje odlične slovenske podjetnike, ki z lastnimi idejami in trudom razvijajo vrhunska podjetja, hkrati pa si želijo, da bi bila Slovenija še bolj podjetna in uspešnejša kot do zdaj. S svojim znanjem in izkušnjami želimo povečati znanje in zavedanje, zakaj je dobro, da imajo tudi podjetja del likvidnostnih rezerv razpršenih v plemenitih kovinah.

Srebrnik Gasilska zveza

Srebrnik Gasilska zveza (Foto: Veronika Savnik)

»Plemenita dejanja gasilcev imajo plemenito vrednost. Vrednost, ki prispeva zagotovo več k varnosti naših dragocenih življenj.« Srebrnik je bil razvit v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije v letu 2021. Z nakupom vsakega srebrnika se zbirajo sredstva za Gasilsko zvezo Slovenije. Zbrana sredstva se bodo porabila za razvojne potrebe, gasilsko opremo, izobraževanje gasilcev in za izvajanja drugih načrtovanih aktivnosti Gasilske zveze Slovenije v skladu s programom dela in namenom delovanja.

Ali ste vedeli?

Čistina in likvidnost plemenitih kovin

Zlata in srebrna palica (Foto: Polona Avanzo)

Ko govorimo o naložbenih plemenitih kovinah, vedno priporočamo nakup zlatih palic ali zlatnikov čistine 999,9 / 1000 in srebrnih palic ali srebrnikov čistine 999 / 1000. Le najvišja čistina vam zagotavlja transparenten in hiter odkup plemenitih kovin. Plemenite kovine kovnic s statusom »good delivery« so hitro likvidne, rok plačila za odkup tudi večjih vrednosti je največ 5 do 7 delovnih dni.

Ceno na gram zmanjšujete s količino

Unča zlata (Foto: Veronika Savnik)

Ob nakupu naložbenega zlata in srebra je vedno dobro premisliti, katere velikosti naložbenih palic izbrati. Manjša palica pomeni višjo ceno na gram, večja palica pomeni nižjo ceno na gram. Običajno je najbolj smiselno kombinirati različne velikosti naložbenih palic. Najpogostejša masa, ki se kupuje v svetu in pri nas, je zlata palica mase 31,1035g ali 1 unča. Zdajšnja vrednost je približno 1.800 evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine