30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Naložba v plemenite kovine – zavarovanje pred izgubo vrednosti premoženja

Piše: Lucija Kavčič

Danes živimo v največjem finančnem eksperimentu v vsej zgodovini, zato je pomembno, da so naše naložbe razpršene, saj le tak način upravljanja premoženja omogoča finančno varnost v negotovih časih. Ena najbolj stabilnih investicij je naložba v plamenite kovine.

Zanimivo, da smo kot otroci velikokrat poslušali pravljice o bogastvu in skritih ali zaklenjenih zakladih kraljev, vezirjev, škratov, piratov, razbojnikov in še koga in da je šlo pri tem največkrat za drage kamne, zlatnike in srebrnike. Takšen zaklad lahko leži v zemlji ali drugem skrivališču tudi več sto let, a ohranja svojo vrednost. Kdor ga namreč ima, ga najde ali si ga prisvoji, je bogat ali vsaj premožen. V odrasli dobi pa – kakor da smo pozabili na to zlato zrno resnice v pravljičnem izročilu: Slovenci imamo namreč daleč največ svojega premoženja naloženega v bankah, nekaj ga je v nepremičninah, še najmanj pa ga imamo v zlatu in srebru. Vendar danes ni nič drugače, kakor je bilo v vsej zgodovini: še vedno velja, da je premoženje najbolje zavarovano pred izgubo vrednosti, če je razpršeno, pravi Peter Slapšak iz podjetja ELEMENTUM iz Šenčurja pri Kranju: »Stara modrost pravi, da je najbolje eno tretjino premoženja naložiti v nepremičnine ali zemljo, eno tretjino v sklade, vrednostne papirje, banko in eno tretjino v plemenite kovine, kot sta zlato in srebro.«

Zlato in srebro, ki ju kupite pri Elemntumu, prihajata iz kovnice Umicore z najdaljšim standardom »good delivery« v Evropi. (foto: Elementum)

Varuha premoženja

Podjetje ELEMENTUM si v Sloveniji že od leta 2006 prizadeva spodbuditi naložbe v plemenite kovine – še posebej v zlato in srebro. Še nikoli prej v zgodovini obrestne mere tako dolgo niso bile na tako nizkih ravneh, kakor ravno v zadnjih letih. Če dodamo še inflacijo, lahko ugotovimo, da se vrednost denarja z vsakim letom niža. Danes, pravi Slapšak, živimo v največjem finančnem eksperimentu v vsej zgodovini: še nikoli doslej na svetu ni bilo toliko na novo natisnjenega denarja, toliko javnega dolga ter negativnih obresti na depozite in izdane državne obveznice. In prav v tem času lahko zlato in srebro v fizični obliki, ne v obliki certifikatov, odigrata vlogo varuha vrednosti premoženja.

Zlato in srebro

Zlato je rumena, srebro pa bela kovina, k belim kovinam pa spadata še platina in paladij. Zlato se večinoma uporablja za izdelavo nakita, zlatnikov in zlatih palic, s tem da je zlato v nakitu veliko manj čisto, ceno nakita pa oblikujeta še cena izdelave in DDV. Zanimivo je, da se okoli 80 odstotkov zlata, ki ga letno nakopljejo v rudnikih, akumulira, 20 od­stotkov ga uporabi industrija, pri srebru pa je obratno: 80 odstotkov ga porabijo v industriji: ta čas največ za iz­delavo sončnih elektrarn in električnih avtomobilov, le 20 odstotkov letnega izkopa srebra pa se porabi za izdela­vo srebrnikov in srebrnih palic. V enem letu nakopljejo 7,6-krat več sre­bra kot zlata, torej bi moralo biti srebro pri­bližno za toliko cenejše kot zlato. V resnici pa je srebro celo 70-krat cenejše od zlata. Lahko pa pričakujemo, da se bo cena srebra zvišala, zato je po Slapšakovi oceni ta čas najboljša investicija naložba v nakup srebrnih palic, da bi kasneje, ko bo sorazmer­je upadlo, kupili zlato. Cilj je torej, da kupi­mo čim več zlata. Če bi ga kupili zdaj, bi ga dobili veliko manj, kakor če počakamo, da razmerje upade.

Otroški zaklad je pomemben produkt za otroško varčevanje. (foto: Polona Avanzo)

Trdna naložba

Pri Elementumu lahko varčujete izključno v zlatu in srebru, v zlatih in srebrnih palicah oziroma zlatnikih in srebrnikih torej, kar pomeni, da kupite izbrano kovino v fizični obliki in jo tudi prevzamete. Lahko se seveda odločite tudi za hrambo svojega zlata in srebra pri njih, če pa potrebujete denar, lahko plemenito kovino pri njih tudi prodate. V podjetju dnevno spremljajo gibanje cen obeh kovih in svojim strankam pred prvim nakupom tudi svetujejo ter zagotavljajo največjo mogočo čistino obeh kovin: 999,9/1000 za zlato in 999/1000 za srebro, ki prihajata iz kovnice Umicore z najdaljšim standardom »good delivery« v Evropi. Lahko se odločite za nakup v poljubnem znesku oziroma sami določite enoto nakupa, ki vam najbolj ustreza, saj morate vedeti, da je treba v primeru prodaje prodati celo enoto, ki jo prinesete v odkup.

Naložbe v zlato in srebro pomenijo tudi naložbo za finančno varno starost. (foto: Polona Avanzo)

Srednje do dolgoročno

V Sloveniji ni tako dolge tradicije kupovanja plemenitih kovin kot na primer v Avstriji ali Nemčiji. Zato je dobro, da stranka, ki pr­vič kupuje plemenite kovine, pridobi čim več informacij, preden se odloči za nakup. Prav za to skrbijo tudi pri Elementumu, kjer si  svoje stranke prizadevajo tudi izobraziti: na njihovi spletni strani je mogoče med drugim spremljati tako imenovane Plemenite novice, se seznaniti s produkti varčevanja, ki so Aurora, Agenda, Agenda premium in Otroški zaklad, ki je pomemben produkt za otroško varčevanje. Dandanes je namreč zelo pomembno, da otroci tudi praktično, seveda s pomočjo staršev, pridobijo pomembne izkušnje z naložbenim varčevanjem v obliki plemenitih kovin. Nadalje imajo še posvetovalnico za stranke, zanje pa organizirajo tudi t. i. webinarje in seminarje o plemenitih kovinah. Zlato je naložba brez obresti, vendar pa je v zadnjih 15 letih investicija vanj kljub ni­hanjem na trgu imela 9,2-odstotni donos na leto. Prav zaradi nihanj pa so najbolj priporočljive sre­dnje dolgoročne naložbe, torej 3 do 5 let ali več, v zlato in srebro, ki ne nazadnje pomenijo tudi naložbo za finančno varno starost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine