16.9 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Na Vrhniki v tem času številne dejavnosti, v mesecu juniju tudi Argonavtski festival z bogatim programom

 

Piše: Andraž Grad

Vrhnika je kraj blizu avtoceste med Ljubljano in Koprom sredi Ljubljanskega barja. Zaradi tega se lahko poleg bogate kulturne dediščine, ki je povezana predvsem z Ivanom Cankarjem, pohvali tudi s pisano naravno dediščino.

Vrhnika je namreč odlična destinacija glede na to, ali si želite obiskati kraje, ki jih je obiskoval Cankar, kot je denimo najbolj znani izvir reke Ljubljanice, si ogledati njegovo rojstno hišo ali pa se odpraviti na kolesarjenje ali sprehode po Barju, kjer lahko občudujete lokalno naravo in srečate številne vrste ptic. V občini danes poteka več projektov, ki bodo hkrati izboljšali kakovost življenja tamkajšnjih prebivalcev in ponudili številne dejavnosti za obiskovalce. V prihajajočih poletnih mesecih bo na Vrhniki veliko različnih prireditev in dogajanja, ki nekaj ponuja tako starim kot mladim, tako ljubiteljem kulture ali športa kot tistim, ki se želijo le družiti in zabavati. O tem, kakšne projekte pripravljajo in kakšne dejavnosti bodo potekale v samem mestu in občini v prihajajočih dneh, lahko preberete več v nadaljevanju.

 

Urejanje športnega parka in parka pred šolo

Na Vrhniki tačas urejajo športni park. Nedavno je občina prejela tudi odločbo Fundacije za šport o sofinanciranju tega projekta v višini dobrih enainštirideset tisoč evrov, ki bodo namenjeni za t. i. skate park. Vrhnika je vsekakor športno mesto, sporočajo iz občine, in so veseli, da se zadeve urejajo. V prihodnjih letih načrtujejo tudi obnovo stadiona in teniških igrišč. Letos se v sklopu tega obširnega projekta osredotočajo na ureditev neposredne okolice novega garderobnega objekta. Ta vključuje predvsem park z igrali. Vzporedno s tem občina začenja tudi dela pri graditvi nove športne dvorane, že omenjenega skate parka in tribun. Občina je podpisala tudi pogodbo o financiranju vgradnje prezračevanja v glasbeni šoli. Izvedba je predvidena v poletnem času. Do konca poletja pa naj bi dokončno uredili tudi park pred Osnovno šolo Ivana Cankarja, ki bo tako pripravljen za novo šolsko leto. Sicer je bilo urejanje tega parka malce oteženo zaradi letošnjih neugodnih vremenskih razmer. Ureditev parka, ki leži ob Tržaški cesti, vključuje oblikovno in funkcionalno ureditev poti, ureditev travnatih površin in smiselne zasaditve z grmovnicami ter umestitev urbane opreme in javne razsvetljave.

 

Vrhnika leži na robu Ljubljanskega barja blizu Ljubljane in je odlična izhodiščna točka za izlete v naravi. (Foto: STA)

 

Poplavna varnost ter urejanje mesta in naselij

Predvsem glede na lanske poplave in na poplavno varnost je občinska uprava nedavno uspešno končala tudi izdelavo novih kart poplavne varnosti ter kart stopenj ali razredov poplavne varnosti za območje celotne občine, ki bodo predstavljale temelj za vse prihodnje dejavnosti na tem področju v celotni občini. Nove karte so objavljene v Atlasu voda in v prostorskem informacijskem sistemu iObčina. Za njihovo izdelavo pa je bilo opravljenih veliko ogledov terena kot tudi primerjav rezultatov modela z zadnjimi poplavami. Poleg za območje Barja nadvse pomembne poplavne varnosti se občina loteva tudi urejanja marsičesa drugega. Tako je občina, potem ko je uspešno izvedla javno predstavitev izhodišč za pripravo Odloka o urejenosti naselij in krajine za področje oglaševanja in označevanja mestnega središča Vrhnike, na omenjeno gradivo zbrala vse pripombe in pobude, ta čas pa potekajo posamezni sestanki in priprava dokumentacije za nadaljevanje postopka pri urejanju mestnega jedra in nekaterih naselij v občini.

 

Rekreacija na Barju

Kot smo že v preteklosti poročali, je eden večjih projektov na Vrhniki nov turistično-rekreacijski center na bajerjih v Verdu, ki je v teku. Namen tega projekta je oživitev degradiranega območja opuščenih glinokopov nekdanje Kotnikove opekarne, ki bo preurejeno v turistični in rekreacijski center. To bo seveda pripomoglo h krepitvi turistične ponudbe na Vrhniki, ob tem pa občina zagotavlja, da spoštuje naravo in zavarovana območja, na katera širjenje turistične ponudbe ne bo vplivalo. Poleg omogočanja preživljanja časa v prijetni naravi Barja je namen projekta tudi spodbujanje ohranjanja narave, športnega ribolova, oddiha in rekreacije. Uresničitev tega projekta bo potekala v sklopu javno-zasebnega partnerstva, vloge pa so bile podaljšane do 15. junija. Ko govorimo o rekreaciji v občini, je treba omeniti tudi nadaljevanje graditve Barjanskega kolesarskega omrežja od Ligojne do meje z občino Horjul skupaj z rekonstrukcijo državne ceste Vrhnika−Horjul.

 

Največji festival na Vrhniki

Največji festival na Vrhniki in tudi daleč naokoli je vsekakor Argonavtski festival, ki bo letos potekal že tridesetič in bo trajal štiri dni, od 13. do 16. junija. Vključeval bo bogat nabor dejavnosti, od koncertov in prireditev do športnih dejavnosti, prek katerih bo povezoval kulturo in rekreacijo v lepo dopolnjujočo se celoto. Slovesno ga bodo odprli v četrtek, 13. junija, zvečer, ko si bodo obiskovalci lahko pod zvezdnim nebom Športnega parka ogledali predstavo Gledališča Ane Monro, za glasbeni program pa bo poskrbela skupina Kvartopirci. Kot se spodobi glede na ime festivala, bo omenjeno gledališče upodobilo utrinke s potovanja legendarnih argonavtov. Na dogodku bodo prižgali tudi tradicionalni argonavtski ogenj. Naslednji dan bo minil v znamenju grškega boga Dioniza in bo posvečen uživanju v življenju, zabavi in sprostitvi. Na Stari cesti bodo namreč številni gostinci poskrbeli za bogato ponudbo hrane in pijače. Hkrati bo potekal tudi sejem domače in umetnostne obrti. Poskrbljeno bo tudi za glasbo, saj bo nastopilo več izvajalcev različnih glasbenih zvrsti na različnih lokacijah.

 

Številne športne, kulinarične, glasbene in kulturne prireditve

Dnevu zabave in sprostitve ob hrani in pijači bo 15. junija sledila športno obarvana sobota, ki predstavlja letošnjo novost Argonavtskega festivala. Dioniz bo osrednje mesto odstopil starogrškemu bogu Hermesu, pokrovitelju športnikov in športa. Potekale bodo različne aktivnosti za vse generacije, katerih namen bo oživiti mogočnega duha antike. V parku samostojnosti bodo potekale kolesarske delavnice za otroke, za katere bo organizirano tudi varstvo, odrasli pa se bodo lahko podali na vodene kolesarske izlete. Če se bodo nekateri odločili za kolesarjenje, bodo drugi lahko nadaljevali ob hrani in pijači, saj bo v omenjenem parku zadišalo po burgerjih in po »pijači bogov«. V soboto bo za ljubitelje pohodništva potekal tudi ogled Rupnikove linije in njenih bunkerjev na Zaplani. Ker je Rupnikova linija precej dolga, saj, kot vemo, poteka ob rapalski meji, ki je bila vzpostavljena med Kraljevino Jugoslavijo in Italijo po prvi svetovni vojni, bo pot ogleda dolga približno tri kilometre. Poleg športnega bo poskrbljeno tudi za kulturni program v Hiši Ivana Cankarja, kjer bo predstavljena dediščina največjega slovenskega pisatelja. Sledila bo noč na Vrhniki, na kateri bodo med drugim nastopili Čuki in Siddharta. Zvrstilo se bo še več drugih prireditev, na zadnji dan festivala, v nedeljo, 16. junija, pa lahko izpostavimo še kolesarsko turo z Ivanom Cankarjem, jahanje ponijev ob Ljubljanici ter sklepni koncert festivala z Bigbandom Vrhnika in Neisho. Za podroben opis vseh prireditev lahko obiščete spletno stran visitvrhnika.si.

 

Ivan Cankar je pustil največji pečat na Vrhniki, njegovi dediščini se bodo poklonili tudi na Argonavtskem festivalu. (Foto: Andraž Grad)

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine