10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Na Vrhniki v praznični december vstopajo že novembra

 

Piše: Lea Kalc Furlanič

Foto: Polona Avanzo, visitvrhnika.si

Na Vrhniki ne odštevajo dni do začetka prazničnega zimskega dogajanja, ampak le še ure. Jutri, v petek, 24. novembra, ob 15. uri bodo namreč za uvod že odprli vrata priljubljenega zimskega drsališča v središču mesta, ob 17. uri pa bodo s prižigom tisočerih lučk tudi »uradno« začeli praznovati, in to v se do 7. januarja 2024.

Kakor pojasnjuje Marija Zakrajšek Martinjak, direktorica Zavoda Ivana Cankarja (ZIC), ki med drugim skrbi za tovrstno družabno, športno, rekreativno, kulinarično in kulturno dogajanje v občini Vrhnika, je pri njih decembrsko praznično dogajanje na in ob drsališču v športnem parku postalo že tradicija. Letošnja novost je, da bodo drsališče odpirali že ob 15. uri. »Hkrati z odprtjem drsališča vzpostavimo tudi sejem domače in umetnostne obrti, kulinarike. Sodelujejo lokalna društva, pojejo, plešejo, se predstavljajo; na dogodek seveda povabimo tudi parkeljne, da animirajo otroke, naj bodo v mesecu, ki sledi, ubogljivi in pridni. Odprtje med drugim poživi prižig tisočerih prazničnih lučk ob 17. uri, ki ustvari čarobno, pravljično razpoloženje. Prižig lučk bo pospremil bogat program s pevskim zborom Kuštravci, z ognjeno skupino Čupakabra, s Pihalnim orkestrom Vrhnika, in kot rečeno, z najstrašnejšimi vrhniškimi prebivalci: vrhniškimi in starovrhniškimi parkeljni. Letos ga bomo sklenili tudi z živo glasbo.«

 

Direktorica Zavoda Ivana Cankarja Marija Zakrajšek Martinjak pravi, da so letošnje praznično dogajanje še obogatili z novimi dogodki.

 

Brezplačen vstop, šola drsanja, hokeja in kulinarika

 

Na Vrhniki so prepričani, da bodo na tak način omogočili nekaterim otrokom prve korake na ledu, številnim občanom pa druženje in kakovostno preživljanje prostega časa. Zakrajšek Martinjakova doda: »Vrhnika nima tipičnega mestnega jedra kot drugi kraji, kjer bi organizirali praznično dogajanje, zato nam naše drsališče pomeni prostor za druženje, kraj, kjer se občani in drugi obiskovalci srečujejo, rekreirajo. Otrokom ponuja možnost rekreacije tudi v dopoldanskem času, saj ga lahko zasedejo šole za ure telesne vzgoje oz. učenja drsanja. V določenih terminih drsališče lahko najamejo društva oz. posamezniki za organizirano vadbo. Drsališče bo odprto vsak dan, ponujamo izposojo drsalk za tri evre, brezplačen vstop na drsališče, ob sobotah med osmo in deseto uro malo šolo drsanja, ob nedeljah zjutraj pa šolo hokeja.«
Ob drsališču pripravljajo še bogato gostinsko ponudbo in različne dogodke; poleg »ledenega« sejma bodo tudi božične tržnice pa smučarski sejem prvi vikend v decembru, ko bodo izdelovali tudi adventne venčke.

 

 

Slastno bo na kulinaričnih dogodkih, v drugem decembrskem vikendu bo dišalo na Zimski južini (pripravljali bodo tradicionalne lokalne zimske jedi), 15. decembra se bo odvijalo Kulinarično popoldne ob drsališču, 22. decembra pa še Sladko popoldne prav tam. Letos so se posebno potrudili v kulinarični ponudbi bolj poudariti slovenske tradicionalne jedi, saj se te počasi izgubljajo. Imeli so srečo z izbiro gostinca, ki je tovrstni kulinariki zelo naklonjen.
Velja spomniti še na Dan odprtih vrat Cankarjeve spominske hiše (ta bo v ponedeljek, 11. decembra, ob 11. uri) in na Dan dobrodelnosti (zbirali bodo prispevke za poplavljene družine), ki ga organizirata Leo in Lions klub (v soboto, 23. decembra, ob 10. uri). Omeniti je treba tudi zanimive predstave, od ognjene predstave Čupakabra (24. 11., od 17. do 18. ure) do nastopa vrhniških mažoretk, plesne šole 5ka, novoletne predstave Jelkin čudež, predstave Snežna vila in še katere.

 

 

Vsak konec tedna bo decembrsko praznovanje zaznamoval drugačen kulinarični dogodek.

 

Pravljični pohod z laternami v Star maln

 

Naselje Vrhnika se razprostira na območju med barjem in gričevnatim svetom, tudi zato je njegova okolica z neokrnjeno naravo zelo primerna za zmerno rekreacijo, kot sta kolesarjenje in pohodništvo. Prav slednje se je tudi v zimskih mesecih izkazalo kot zelo privlačno, zato so v Zavodu Ivana Cankarja pripravili kar štiri pohode. Trije so že tradicionalni, letos pa so uvedli še enega, s katerim se bodo obiskovalci nekako poslovili od starega leta; gre za nočni družinski pravljični pohod do koče v Starem malnu. Pot vodi po ravnini, zato ni zelo zahtevna, dolga je približno tri kilometre. Direktorica ZIC se nadeja, da bo pokrajina zasnežena, da bo vse bolj čarobno. »Lučke in laterne nam bodo osvetljevale pot, pohod pa bomo pospremili s tremi kratkimi zgodbami o pravljičnih junakih z vrhniškega konca. Kaj le počno močvirski škrati, zmaji in velikani pozimi? Dobimo se na parkirišču pri Štirni pod Planino na Vrhniki ob 17. uri, obvezne so prijave na [email protected], udeležba pa je brezplačna. Vabljeni v pravljično noč na Vrhniki!« so zapisali na spletni strani visitvrhnika.si.
»Z udeležbo na naših pohodih domačini in obiskovalci iz drugih krajev Slovenije lahko spoznajo tudi druge zanimivosti naše občine, ne samo središča mesta, kjer se odvijajo praznični dogodki,« sporoča direktorica ZIC ter spomni na Miklavžev pohod z baklami na Sv. Trojico, ki bo v torek, 5. decembra, ob 17. uri: »To je tradicionalna, zelo priljubljena prireditev. Zelo veliko družin z otroki se z baklami in drugo razsvetljavo odpravi na Sv. Trojico. Tam jih pričaka Miklavž s svojim spremstvom. Nočni pohod je tudi pohod na Planino nad Vrhniko, in sicer v petek, 22. decembra, ob 18. uri, zbor je pri Štirni,« še pravi Zakrajšek Martinjakova.

 

Prvi letošnji pohod, Miklavžev, bo 5. decembra ob 17. uri na Sv. Trojico.

 

Spomin na pisatelja in njegovo mater

 

»Nadaljujemo tudi z organizacijo pohoda ob dnevu, ki ima že dolgo tradicijo – to je pohod po poti Cankarjeve matere med Vrzdencem in Vrhniko. Tradicionalno je to na torek, 26. 12., ob 9. uri. Prehodimo enako pot, kot jo je nekoč prehodila Cankarjeva mati od svojega rojstnega kraja do Vrhnike. Ob poti se na vsakem koraku spominjamo pisatelja in njegove matere, ki je v Cankarjevi literaturi pustila zelo močan pečat,« še opozori sogovornica.
Kako je po navadi z obiskom zimskih prazničnih dogodkov na Vrhniki? Direktorica ZIC odgovarja, da je sicer nehvaležno ocenjevati morebitne razlike med obiski poletnih in zimskih dogodkov, saj gre za povsem drugačno zvrst dogajanja: »Pozimi imamo drsališče, ki privabi obiskovalce, poleti pa številne dogodke na prostem. Nekaterimi med njimi so bolj množični, pritegnejo velike množice obiskovalcev, denimo festival kave ali argonavtski festival, drugi so manjši, butični. Pozimi pa je drugače, ker so dogodki namenjeni bolj domačinom in se isti obiskovalci večkrat vračajo. V ta namen so tudi zasnovani, organizirani. Vedno pa sodelujejo in se vključujejo tudi lokalni prebivalci in društva.
Zakrajšek Martinjakova je zadovoljna z dobro udeležbo na pohodih: »Opažamo, da so naši pohodi dobro obiskani, kar nas zelo veseli. Eden naših paradnih konjev je 25-kilometrski Cankarjev pohod, ki ga maja izpeljemo od Rožnika do Vrhnike in ima poleg rekreacije zelo močan kulturni naboj. Na številnih točkah se ustavljamo in pogovarjamo ter beremo Cankarja. Zraven seveda dodamo še ščepec kulinarike. Prijetno za vse skupaj. Dober odziv pričakujemo tudi na našem letošnjem novem pohodu v Star maln.«

 

Vrhniški zimski pohodi z baklami so posebno doživetje za otroke.

 

Obnavljajo kulturno dediščino

 

Zavod Ivana Cankarja, ki deluje na več področjih, v prihodnje načrtuje, da bodo še naprej razvijali tako nove tematske pohodne poti kot kolesarski turizem. Veliko vlagajo v športno infrastrukturo, ta čas prenavljajo športni park, gradijo dodatni kolesarski poligon itd., lotevajo se tudi prenove starih objektov, ki so za občino zgodovinskega pomena, denimo stare železniške postaje, kjer načrtujejo interaktiven, moderno opremljen prostor za ogled, za medgeneracijski prostor pa obnavljajo Rokodelski dom, pripravljajo se na obnovo Močilnika in še kaj. »Vrednost starih stavb je njihova zgodovina. Včasih bi jih bilo laže podreti, a se trudimo obnavljati kulturno dediščino. S tem dajemo starim prostorom novo vsebino in novo vrednost,« sklene Marija Zakrajšek Martinjak.

 

Med številnimi prireditvami bo tudi nastop Pihalnega orkestra Vrhnika.

 

 

 

 

Izpostavljen stavek:

»Vrhnika nima tipičnega mestnega jedra kot drugi kraji, kjer bi organizirali praznično dogajanje, zato nam naše drsališče pomeni prostor za druženje, kraj, kjer se občani in drugi obiskovalci srečujejo, rekreirajo …«

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine