0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Na obisku v čarovniškem živalskem vrtu

 

 

Piše: Marjeta Bogataj

Foto: Polona Avanzo

 

 

Med jesenskimi počitnicami se je v Živalskem vrtu Ljubljana veliko dogajalo. Čarovniške dogodivščine so pritegnile vedoželjne otroke, ki so skupaj s prijaznimi čarovniki in čarovnicami odkrivali svet plazilcev, zveri in mačk, hkrati pa premagovali strahove in se predvsem zabavali.

 

V ZOO Ljubljana so tudi letos pripravili jesenski počitniški program, ki je minuli teden v družbo živali privabil številne mlade pa tudi starejše obiskovalce. Vsi so ob vhodu dobili zloženko z zemljevidom, na katerem so bile označene »čarovniške postojanke«, kjer so potekale zanimive naravovarstvene, eksperimentalne in ustvarjalne delavnice. Po lastni izbiri so krožili med njimi, se ponekod zadržali dlje, ponekod manj, odvisno od zanimanja.

Ob našem obisku je malce ponagajalo vreme, a tistih nekaj kapelj dežja v resnici ni nikogar motilo. S pedagoginjo v ZOO Ljubljana Anito Rozman smo se sprehodili po delavnicah in tudi sami izvedeli marsikaj zanimivega. Na primer to, da se kače marsikateri odrasli ne upa dotakniti, medtem ko otroci, sploh manjši, s tem večinoma nimajo težav.

 

Izdelovanje pajkov, hobotnic, netopirjev in podobnih čarovniških živali

 

Kačja postojanka

Na prvi delavnici nas je pričakala simpatična čarovnica, ki je imela okrog vratu ovitega kraljevega pitona, nato pa nam je predstavila še mlečno kačo. Ali imajo kače res sluzasto kožo? Ali pičijo z jezikom? Odgovori na takšna vprašanja razblinjajo strahove, dotik pa je izkustvo, ki si ga vsakdo najbolj in najdlje zapomni. Med drugim smo si ogledali lobanjo kraljevega pitona in množico zob v njej ter olevek, povrhnjico kože, ki jo kača sleče pri levitvi. Mali obiskovalci so bili navdušeni, in kot nam je dejala Anita Rozman, je kačja postojanka ena najbolj priljubljenih.

 

Dotik je izkustvo, ki si ga vsakdo najbolj in najdlje zapomni.

Nato smo se ustavili v čarovniškem laboratoriju, kjer so potekali različni čarobni eksperimenti z »magičnimi smrklji« in drugimi izločki živali ter običajnimi stvarmi, kot sta voda in olje. Čarovnik je tako dobro animiral obiskovalce, da nas je zanimalo, ali so morda prej pripravili kakšen tečaj. »Ne, voditelji delavnic so študentje biotehnologije oziroma pedagogike, ki delajo v živalskem vrtu, in med njimi so nekateri res zelo nadarjeni za delo z otroki,« pravi Rozmanova.

Tigra je zanimalo, kaj se dogaja na delavnici o mačkah; večkrat je prišel naokrog.

 

Radovedni tiger

Tudi na drugih delavnicah je bilo živahno, denimo pri zvereh, kjer smo spoznavali volka, risa in medveda, pobožali njihovo krzno in si ogledali modele z odtisi njihovih stopinj. Pogovor s čarovnikom je razblinil marsikatera napačna prepričanja in odpravil nepotrebne strahove. Gre namreč za zelo zanimiva in prijetna bitja, ki sobivajo z ljudmi. Podobno je bilo pri mačkah, kjer smo ob prebivališču tigra ugotavljali, katera mačka prede in katera rjove ter koliko, če sploh kaj, je resnice v vraži, da črne mačke prinašajo nesrečo. Pri mačkah je bilo še posebej zanimivo, saj je tamkajšnji tiger večkrat prišel pogledat, kaj se dogaja, kar je sprožalo veliko veselja tako pri otrocih kot pri odraslih.

Na umetniški delavnici, ki je potekala ob bivališču ježevcev, so otroci izdelovali pajke, hobotnice, netopirje in podobne čarovniške živali, izdelke pa so potem lahko odnesli domov. Nekateri so se na tej postojanki precej dolgo zadržali, ob ustvarjanju namreč čas zelo hitro mineva.

 

Čarobni eksperimenti so pritegnili tudi marsikaterega odraslega obiskovalca.

Bučne zabave

Živalski vrt je bil odet v čarovniško podobo, srečevali smo gigantske pajke in kače ter druge strašljive okraske, že pri vhodu pa so nas pozdravile buče, ki so jih prinesli obiskovalci v zameno za vstopnico (delavnice so bile sicer brezplačne, op. a.). Poleg čarovniških delavnic so med počitnicami pripravili tudi Bučne zabave za živali, in sicer pri dvogrbih kamelah, gepardu, kanadskih bobrih, varijih …

Kot nam je ob našem prejšnjem obisku dejala pedagoška vodja v ZOO Ljubljana Irena Furlan, na takšne posebne dneve oziroma praznike predvsem želijo predstaviti naravoslovje in živali: »Recimo na valentinovo je tema ljubezensko življenje živali, na gregorjevo življenje ptic, na materinski dan družinsko življenje živali, na noč čarovnic pa predsodki do živali, povezani z vražami in s čarovništvom.« Izobraževanje obiskovalcev, zlasti najmlajših, je ena njihovih najpomembnejših nalog, saj želijo spodbujati radovednost, raziskovanje in čut za naravo. Izobraževalne programe pripravljajo že od leta 1990; letno jih obišče okoli 60.000 obiskovalcev − od otrok in mladostnikov do odraslih in upokojencev.

Letošnje Čarovniške dogodivščine so skupaj z jesenskimi počitnicami zdaj že lep spomin, v Živalskem vrtu Ljubljana pa se ob vseh drugih dogodkih že začenjajo pripravljati na dedka Mraza.

 

Po vseh dogodivščinah se je bilo treba tudi malo razgibati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine