-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Minister dr. Simoniti na delovnem obisku v Gorenjski regiji

Piše: C. R.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes mudil na delovnem obisku v občinah Gorenja vas – Poljane, Železniki in Škofja Loka. Obiskal je dvorec Visoko, kjer poteka tretja faza celovite obnove Visoške domačije, ter si ogledal Plečnikovo kapelico v Dolenji vasi in Janečkove orgle v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na obisku dvorca Visoko. (foto: Ministrstvo za kulturo)

Minister dr. Simoniti je uvodoma obiskal enega najpomembnejši arhitekturnih spomenikov v Sloveniji, dvorec Visoko, ki ga poznamo tudi kot Tavčarjeva ali Visoška domačija. Ministrstvo za kulturo ga skupaj z Občino Gorenja vas – Poljane v zadnjih letih pospešeno obnavlja. Za drugo in tretjo fazo celovite obnove Visoškega dvorca je ministrstvo v obdobju 2019–2022 prispevalo skupaj 294.010 evrov. Druga faza obnove je vključevala obnovo strehe in fasade ter dokončanje obnove pritličja ter dela kleti. Poleg obnove strehe in fasade dvorca je sočasno potekala trajna obnova tlakov in talnih oblog ter ureditev ogrevanja v vhodni veži ter vseh prostorih razstavnih zbirk, vključno s poročno dvorano. Tretja faza obnove obsega obnovo gospodarskega poslopja, in sicer obnovo strehe in fasade ter lesenega zunanjega stavbnega pohištva celotnega objekta, kakor tudi lesenih oken v prvem in drugem nadstropju domačije.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na ogledu Janečkovih orgel v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu. (foto: Ministrstvo za kulturo)

Minister dr. Simoniti je delovni obisk nadaljeval v občini Železniki. V luči praznovanja 150-letnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in razglasitve letošnjega leta za Plečnikovo leto si je minister ogledal Plečnikov spomenik žrtvam v Dolenji vasi. Obnovo Plečnikove kapelice je v letu 2021 ministrstvo sofinanciralo s 30.000 evri.

Ob zaključku delovnega obiska si je minister v občini Škofja Loka ogledal obnovljene baročne Janečkove orgle v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Orgle, ki so jih postavili leta 1743, so obnovili leta 2020. Obnovo je sofinanciralo ministrstvo z 20.000 evri.

Poleg obnove Visoške domačije, Plečnikove kapelice in Janečkovih orgel je Ministrstvo za kulturo v letu 2021 v občini Gorenja vas – Poljane s 325.273 evri sofinanciralo ureditev zunanjih prireditvenih prostorov. Prireditveni prostor bo urejen na območju delno raziskanega arheološkega najdišča v središču Poljan. Projekt obsega dokončanje arheoloških raziskav s predstavitvijo najdb stavbne dediščine, zunanje ureditve in nakup potrebne opreme.

Vir: Gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine