0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Mag. Stanislav Glažar, župan občine Hajdina: »Število prebivalcev se pri nas povečuje zaradi dobrih razmer za delo in življenje«

 

Piše: M. Bo.

 

Pogovarjali smo se z mag. Stanislavom Glažarjem, ki je župan občine Hajdina že četrti mandat. Svoje župansko delo opravlja nepoklicno, poleg tega pa je aktiven tudi na drugih področjih.

 

DEMOKRACIJA: Kako vam ob vseh aktivnostih uspe opravljati še dokaj zahtevno nalogo župana občine Hajdina? 

GLAŽAR: Usklajevanje vseh mojih aktivnosti ni preprosto, vendar mi to za zdaj še uspeva z dobro organizacijo. Večino svojih funkcij opravljam že dalj časa (podpredsednik Nogometne zveze Slovenije, član Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, predsednik Medobčinske nogometne zveze Ptuj …), tako da smo s sodelavci usklajena ekipa. Glede na to, da župansko funkcijo opravljam že četrti mandat, pa moram pohvaliti občinsko upravo, s katero odlično sodelujem.

 

DEMOKRACIJA: Občina Hajdina je gospodarsko dobro razvita, imate tudi razvito kmetijstvo, število prebivalcev vam ne upada itd. Kako to komentirate? 

GLAŽAR: Število prebivalcev se pri nas povečuje zaradi dobrih razmer za delo in življenje naših občanov. Imamo gospodarske cone, miren stanovanjski del, poskrbeli smo za komasacije kmetijskih zemljišč, imamo odlično infrastrukturo in neposredno bližino avtoceste, ki omogoča hiter prihod do večjih središč.

 

DEMOKRACIJA: Po covidu je nastala energetska kriza, potem inflacija itd.; kako se spopadate z vsemi stroški? 

GLAŽAR: Podobno kot v drugih lokalnih skupnostih se tudi pri nas pozna energetska kriza. Reševati jo poskušamo z alternativnimi rešitvami in racionalizacijo, kar pa seveda vpliva na kakovost življenja naših občanov.

 

DEMOKRACIJA: Koliko je vreden občinski proračun, katere so njegove prioritete? 

GLAŽAR: Skozi celotno obdobje mojega vodenja občine smo spoštovali osnovno načelo, da poskušamo pridobiti čim več sredstev iz državnih in evropskih virov ter tako oplemenititi občinski proračun. Vrednost proračuna se glede na sredstva iz drugih virov spreminja. Na ravni občinskega sveta smo že pred leti sprejeli vizijo in strategijo razvoja občine, v kateri smo opredelili cilje in potrebne investicije.

 

DEMOKRACIJA: Katere so glavne investicije do konca mandata leta 2026? 

GLAŽAR: V načrtu razvojnih programov imamo kar veliko investicij (dograditev vrtca, medgeneracijski center, turistični center, dom starostnikov …), katerih realizacija pa bo odvisna predvsem od sredstev iz zunanjih virov. Zavedamo se, da z lastnimi sredstvi večjih investicij ne moremo realizirati, zato se redno prijavljamo na različne razpise. Letos smo s sredstvi iz evropskih virov gradili kanalizacijo, ceste in kolesarske poti.

 

DEMOKRACIJA: Kako je z graditvijo stanovanj za mlade (imate tudi certifikat mladim prijazna občina)? Ali mladi res plačujejo nižje komunalne prispevke? 

GLAŽAR: Pred leti smo formirali komisijo za mlade, ki je pripravila veliko ukrepov, da bi mlade zadržali doma. Večino teh ukrepov smo v okviru strategije za mlade sprejeli tudi na občinskem svetu in jih vključili v proračun občine. Mladi in mlade družine imajo tako možnost subvencioniranja komunalnega prispevka pri graditvi, sofinanciramo prevoze dijakov in študentov, finančno spodbujamo in nagrajujemo študente.

 

DEMOKRACIJA: Ali imate še poseben sistem komunikacije z vasmi – vsaka ima 5-članski vaški odbor, ki predstavi svoje želje? 

GLAŽAR: Pri nas se zavedamo, da je treba lokalno samoupravo čim bolj približati človeku. V vsaki vasi samostojno izvolijo svoj vaški odbor, ta pa sestavi seznam potreb in določi prioritete.

 

DEMOKRACIJA: Znani ste tudi po razgibanem družabnem življenju … se bo to krepilo tudi v prihodnje? 

GLAŽAR: Vlaganja v občinske domove in igrišča so omogočila razmere za delovanje društev, ki skrbijo za družabno življenje. Izpostaviti je treba gasilce, ki so bili večkratni olimpijski prvaki. Kulturna društva nas razveseljujejo s številnim nastopi in prireditvami. Tudi športniki dosegajo zavidljive rezultate. Društva žena in deklet, turistično društvo Mitra in druga društva so s številnimi projekti in prireditvami poskrbela za prepoznavnost naše občine v širšem slovenskem prostoru. Vsekakor bomo te dejavnosti spodbujali tudi v prihodnje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine