1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Letos si bodo bodoči dijaki vtise o šolah nabirali na daljavo

Piše: Lucija Kavčič

Objavljen je razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2022/23. Na srednjih šolah je razpisanih 25.198 vpisnih mest, informativni dnevi pa bodo letos zaradi epidemije potekali na daljavo. Osnovno šolo letos končuje nekaj sto učencev več kot lani.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je od vseh razpisanih poklicnih mest 40 odstotkov mest namenilo srednjemu in strokovnemu izobraževanju, 30 odstotkov gimnazijam, 27 odstotkov srednjemu poklicnemu izobraževanju in tri odstotke nižjemu poklicnemu izobraževanju. Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu končuje 19.881 učencev, lani jih je končalo 19.191, za njihovo nadaljnje šolanje pa je razpisanih skupno 25.198 mest, lani jih je bilo nekoliko manj – 24.108. Od vseh je v programih nižjega poklicnega izobraževanja na voljo 700 mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6.872, v programih srednjega strokovnega izobraževanja pa 10.176 mest. V programih splošnih gimnazij je na voljo 5.976 mest, od tega v zasebnih šolah 504, v programih strokovnih gimnazij pa je razpisanih 1.474 mest. V gorenjski regiji je za učence, ki končujejo osnovno šolo, na voljo 2.560 mest, v goriški 1.406, v jugovzhodni regiji 2.200, na Koroškem 790 mest, v primorsko-notranjski regiji pa 398. V obalno-kraški regiji je za bodoče dijake razpisanih 1.212 mest, v osrednjeslovenski 6.640, v podravski 4.230, v pomurski 1.346, v savinjski 3.348, v posavski 580 in v Zasavju 488 mest.

Na daljavo

Zaradi zaostrene epidemiološke situacije bodo letošnji informativni dnevi za vse srednje šole v Sloveniji potekali na daljavo, in sicer v petek, 11., in v soboto, 12. februarja. Na večini šol bodo informativne dneve s spletnimi predstavitvami programov izvedli v petek ob 9. in 15. uri, v soboto pa le dopoldne ob 9. uri, natančnejše informacije o tem pa bodo objavljene na spletnih straneh posameznih šol. Vsak bodoči dijak si bo tako lahko ogledal predstavitev treh šol, in ker bo to lahko storil od doma, bo to nemara lahko celo bolje izkoristil, kot če bi bili informativni dnevi v živo. Res je tudi, da številnim takšen način ne ustreza in bi si šolo najraje ogledali v živo, a je kljub temu dobro, da informativni dan prek spleta kar najbolje izkoristijo in se nanj dobro pripravijo z vprašanji, ki jih zanimajo v zvezi z izbrano šolo. To jim bo pomagalo pri izbiri prave šole zase, ki je kasneje ne bodo obžalovali. Tudi v šolskem letu 2022/2023 se bodo lahko dijaki na nekaterih šolah izobraževali v vajeniški obliki. Delodajalce, pri katerih so na voljo vajeniška učna mesta, lahko tisti, ki želijo, najdejo na spletni strani ministrstva in na povezavi www.mojaizbira.si.

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 4. aprila, ministrstvo pa bo najkasneje do 8. aprila do 16. ure na spletnih straneh objavilo stanje prijav za vpis po posameznih programih oziroma šolah. (foto: Freepik)

Pogoji za sprejem

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 4. aprila, ministrstvo pa bo najkasneje do 8. aprila do 16. ure na spletnih straneh objavilo stanje prijav za vpis po posameznih programih oziroma šolah. Vsi bodoči dijaki, ki se želijo prijaviti v program, za katerega je treba izpolnjevati še posebne vpisne pogoje oziroma je treba opraviti preizkus nadarjenosti, se morajo na preizkus prijaviti še pred prijavami za vpis v šolo oziroma najkasneje do 2. marca. Šole bodo preizkuse nadarjenosti izvajale med 11. in 21. marcem, ker pa je epidemiološka slika slaba, je prav mogoče, da tudi marca še ne bo dovolj dobra, zato bodo šole omenjene preizkuse izvedle na daljavo ali pa jih razporedile na več dni od zapisanega v razpisu. Šole bodo izdale potrdila o opravljenih preizkusih in o izpolnjevanju pogojev za vpis v športne oddelke najkasneje do 28. marca. Učenci si lahko po prijavi za vpis enkrat premislijo in do 25. aprila prenesejo prijavo na drugo srednjo šolo. Informacije o morebitni omejitvi vpisa bodo šole učencem posredovale najkasneje do 27. maja, seznam šol z omejitvijo vpisa pa bo objavljen tudi na spletni strani ministrstva za izobraževanje. Vse to in še več bodo bodoči dijaki izvedeli na informativnih dnevih. Naj dodamo, da je v razpisu prostih mest za novince v vzgojnem programu dijaških domov za novo šolsko leto predvidenih 2.263 mest v dijaških domovih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine