20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Ko narava pokaže zobe

Piše: L. K. F.

Dom je samo eden. To niso samo štiri stene in streha. Je vaše zavetje in zatočišče, zato je prav, da ga zavarujete po svojih najboljših močeh. Tudi pred naravnimi nesrečami, kot so poplave ali zemeljski plaz. Kaj je dobro vedeti ne le o zavarovanju, temveč o naravnih nesrečah nasploh? 

Poplave in ujme postajajo del našega vsakdanjika. Ni jim mogoče ubežati, zato je tako pomembno, da se nanje dobro pripravimo in tako preprečimo obsežno škodo ali pa jo vsaj zmanjšamo. Pomemben korak pri zaščiti pred na primer poplavami je tudi zavarovanje. Kako ga prilagoditi potrebam svojega doma, kaj zavarovati in za kakšno vsoto, s praktičnimi nasveti in primeri pojasnjujeta strokovnjaka Zavarovalnice Triglav Peter Filip Jakopič, direktor službe za zavarovanje premoženja in premoženjskih interesov, in Uroš Metličar, direktor službe za premoženjske škode.

Poplave so lahko nepredvidljive

»V Sloveniji smo navajeni fluvialnih poplav, ko zaradi pretiranega deževja reke narastejo in prestopijo bregove . V teh primerih lahko na podlagi preteklih dogodkov predvidimo, kje se bodo reke razlivale. Letošnje poplave pa so bile zelo nepredvidljive, hudourniškega značaja. Voda se je razlivala nenadzorovano in izkazalo se je, da so bile pod vodo lokacije, ki sploh niso bile na radarju tovrstnih tveganj,« pojasnjuje Jakopič.

Prav zato v Zavarovalnici Triglav svetujejo, da se pri odločanju o zavarovanju svojih domov ne pozanimamo le o zavarovanju, temveč tudi o naravnih nesrečah in nevarnostih, ki lahko ogrozijo naš dom. Metličar svetuje: »Vsak naj sam preveri vse razpoložljive vire, neuradne (naj vpraša starejše prebivalce, pregleda karte o plazovih, potresih itd.) in uradne (pogoji za gradnjo), da dobi informacije, kakšna tveganja na določenih lokacijah pričakovati.«

Druge okoliščine, o katerih je prav, da vemo čim več, so klimatske spremembe, ki seveda s seboj prinašajo veliko nepredvidenih nevšečnosti. Po navedbah strokovnjakov lahko pričakujemo vse pogostejše in intenzivnejše vremenske ekstreme. Kako se lahko nanje čim bolje pripravimo?

Ocena tveganja

Zelo pomembno je, da pravilno ocenimo tveganja, ki ogrožajo naše življenje in premoženje. Kako določimo kritja in višino zavarovalnih vsot? Jakopič navaja:  »Prodajni proces vključuje t. i. test potreb in zahtev strank. Temeljito jih izprašamo, katerim tveganjem so izpostavljene in katera želijo prepustiti zavarovalnici. Opozarjamo, da poplava ni samo tedaj, ko reka naraste in se prelije čez bregove, ampak je tudi dvig talne vode, je visoko plimovanje morja; poplava je tudi, kar se je zgodilo letos, ko so vode po zemljini poplavile tudi lokacije, ki niso v neposredni bližini rek, ampak širše. Strankam svetujemo o višinah zavarovalnine (limita), odločijo pa se same. Pri nas namreč zavarovanje pred poplavo ni obvezno kot v nekaterih drugih državah.«

Preverite zavarovalne vsote

Metličar opozarja, da so primeri, ko so zavarovanci imeli dobro zavarovanje, a nizko kritje za poplavljene nepremičnine in premičnine: »Po naši analizi je bila polovica stavb, prizadetih zaradi poplav, pri nas zavarovanih na lokacijah, ki jih poplavne karte niso umeščale v poplavno območje. Ljudje se niso dobro zavedali tveganja izpostavljenosti poplavam, posledično morda zavarovalne vsote niso bile takšne, kot bi načeloma morale biti.« Kako se torej odločiti? »Pri zavarovalni vsoti izhajamo iz največjega potencialnega tveganja, ki ga lahko pričakujemo. Vendar je vsekakor odločitev v domeni stranke. Mi ji predlagamo, a hkrati dajemo proste roke za odločitev, ali bo tveganje pokrila, in če ga bo, za kakšno zavarovalno vsoto,« dodaja Metličar.

Kot je pojasnil Jakopič, najvišji mogoči paket zavarovanja doma nima limita za poplavo, kar pomeni, da vso morebitno škodo v celoti plača zavarovalnica. Ob letošnji poplavah so škode dosegle tudi 50.000 evrov. Za tovrstne primere je najbolj smiselno imeti poplavo zavarovano brez limitov.

Temeljna nevarnost

Kaj pri zavarovanju doma pomeni temeljna nevarnost in katere to so? V zavarovalniškem žargonu so to nevarnosti, na katere najprej pomislimo in lahko poškodujejo naš dom, npr. toča, vihar ali požar. Osnovnim nevarnostim, ki so vključene v vse pakete zavarovanja doma, pa lahko poljubno priključimo še zavarovanje za dodatne nevarnosti, kot sta na primer potres in poplava. Poplava torej ni temeljna nevarnost.

V Zavarovalnici Triglav pri odgovorih na našteta vprašanja lahko pomagajo, nas usmerjajo, zato so pripravili podkast Pripravljeni na (ne)predvidljivo: Ko narava pokaže zobe. Posnetek je brezplačen. Za ogled podkasta obiščite spletno stran https://vsebovredu.triglav.si/dom/podkast-poplave.

Pozanimati se velja, kaj prinaša prihodnost, tudi na področju zavarovanj. Zato poiščimo odgovore na vprašanje, kaj je dobro vedeti pred sklenitvijo

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine