17.5 C
Ljubljana
torek, 21 marca, 2023

»Ker nenehno dihamo, potrebujemo nenehno svež zrak«

Piše: Andraž Grad

V zaprtih prostorih preživimo Evropejci povprečno kar osemdeset odstotkov časa, posameznik pa vdihne na dan kar 15.000 litrov zraka. Zato je ustrezno prezračevanje ključnega pomena za zdravje, ki ga po drugi strani slaba kakovost zraka lahko močno ogroža.

Sicer se je o tem vprašanju začelo bolj govoriti v času epidemije, vendar pa je pomembno tudi danes. Velikokrat preprosto odpiranje oken ni dovolj, sploh če živimo v večjem mestu. O tem, kako mora delovati ustrezno prezračevanje in na kaj moramo biti pri tem pozorni, smo se pogovarjali z Bojkom Jermanom iz podjetja E-Netsi, ki se ukvarja s prezračevanjem in s prezračevalnimi sistemi.

Gospod Jerman, nam lahko za začetek predstavite dejavnosti podjetja E-Netsi in poveste kaj o vaših začetkih?

Jerman: Začetki podjetja E-NETSI d. o. o. segajo v začetek pasivne graditve v Sloveniji, ki se je začela pred dobrimi dvajsetimi leti. Sicer pa pasivna graditev pomeni, da so objekti odlično toplotno zaščiteni in zatesnjeni, kar pa bi seveda pomenilo nemogoče življenjske razmere zaradi omenjene zatesnjenosti. Da bi se temu izognili in omogočili udobno bivanje, je treba vgraditi prezračevalni sistem. Obrnili smo se na najboljšega proizvajalca na tem področju v Evropi, na podjetje PAUL. Uspelo nam je, da smo postali zastopniki tega podjetja in od takrat naprej se specializiramo samo na prezračevanje z visoko stopnjo rekuperacije. Sedaj je podjetje PAUL del koncerna Zehnder.

Podjetje E-NETSI d. o. o. lahko obiščete na Šmartinski cesti 58 v Ljubljani. (Foto: Andraž Grad)

Nam lahko poveste, kateri so najboljši načini prezračevanja, sploh v urbanih središčih in večjih mestih, kjer se srečujemo s problemom onesnaženega zraka?

Jerman: Največji problem je v tem, da prezračevanja v večini objektov sploh ni oziroma je takšno, da gre samo za odpiranje oken, kar pa nikakor ne zagotavlja stalne izmenjave zraka, ki je po sanitarnih predpisih in konec koncev tudi po zdravi kmečki pameti nujna in obvezna. Ker nenehno dihamo, potrebujemo nenehno svež zrak. Tudi stanovanje ali hiša, ki je zaprta, ki je trenutno brez ljudi in v kateri ni gibanja, prav tako zahteva stalno izmenjavo zraka. Če tega ni, se sčasoma nabere plesen in tako dalje. Tako je vsako prezračevanje, ki je neprekinjeno in pri katerem poteka gibanje zraka v smeri od bivalnih prostorov proti servisnim prostorom, je dobro prezračevanje.

O pomembnosti prezračevanja se je začelo znova bolj govoriti predvsem v času epidemije covida-19.  Zakaj je prezračevanje tako pomembno za zdravje in kakšne so škodljive posledice, če tega ni dovolj?

Jerman: Slaba kakovost zraka zagotovo ogroža zdravje. Problem slabe kakovosti zraka je pa v tem, da človek s svojimi čutili, z nosom, ne začuti vseh slabih in nezdravih primesi, ki so v zraku. Čuti samo določene vonjave. Poznamo primer ogljikovega monoksida, ki je smrtno nevaren, ga pa ne čutimo. Tudi ogljikovega dioksida ne čutimo, ki sicer ni tako nevaren, vendar pa so večje vrednosti kot tisoč PM (Particles per Million ali delcev na milijon) zdravju prav tako škodljive in slabe.  Zato bi predvsem v šolah pa tudi drugje morali imeti ustrezne merilnike teh delcev. Tovrstni merilniki nam pokažejo, koliko je takšnih delcev v zraku, in če jih je preveč. Tudi ko je prezračevanje vključeno, se lahko zgodi, da ti delci hitro narastejo, hkrati pa je velika težava, da mi tega ne občutimo. Zadnja epidemija je razkrila, da se virusi prenašajo tudi po zraka, ne le novi koronavirus, tudi drugi, manj nevarni. To pomeni, da je pravilno prezračevanje zelo pomembno.

Nam lahko kaj več poveste o sistemu prezračevanja z rekuperacijo?

Jerman: Načinov prezračevanja je veliko. Najbolj smo seznanjeni običajno s takšnimi načini, ki ne vključujejo vračanja (regeneracije) toplote, da torej preprosto odpremo okna ali pa prezračujemo z ventilatorji, kjer ni rekuperacije, je pa dotok svežega zraka. Če pa želimo udobje, se pravi udobno bivanje, in da zrak, ki pride v prostor, pozimi ni premrzel ali poleti prevroč, in da je filtriran, moramo imeti napravo z vračanjem toplote in vlage. Takšne naprave se imenujejo rekuperatorji in imajo določeno jedro, ki to omogoča. Naprave so lahko različne in se pojavljajo v nizko energijskih in v pasivnih gradnjah, z novimi predpisi so postale obvezne v vsakem stanovanju ali hiši.

»Na trgu je veliko idej in ponudnikov z različnimi napravami,« nam je zaupal gospod Jerman. (Foto: Andraž Grad)

Na kaj moramo biti najbolj pozorni, ko se odločamo za nakup prezračevalne naprave ali za sistem prezračevanja?

Jerman: Pozorni moramo biti na to, da je prezračevanje pravilno koncipirano, se pravi, da so dovodi in odvodi pravilno dimenzionirani. To je bistvenega pomena. Glede same naprave moramo biti pozorni, da ni preglasna in da stoji za njo dober servis in dobra podpora, kajti tudi najboljši avtomobil, televizijski sprejemnik ali pralni stroj vam ne pomaga prav nič, če nimate ustrezne podpore. Se pravi, ko potrebujete pomoč in podporo v fazi projektiranja, v fazi izvedbe in potem eksploatacije, potrebujete vedno partnerja, ki je zanesljiv. To je zelo pomembno poleg tehničnih karakteristik naprave.

V kolikšni meri je v luči današnje energetske draginje pomembno mehansko prezračevanje?

Jerman: Na žalost se brez mehanskega prezračevanja, bodisi z rekuperacijo bodisi brez rekuperacije, ne da prezračiti stanovanja ali nekih prostorov tako, kot je pravilno, se pravi s stalno neprekinjeno menjavo zraka. Rekuperacija je nastala zaradi varčevanja z energijo, čeprav sta njeni največji odliki zdravje in udobje. Vendar pa, če se vrnemo k energiji, ki je sedaj spet postala žgoča tema zaradi skoka cen, vam vsak rekuperator ali vsaka rekuperacija privarčuje od 2 do 3 litre kurilnega olja na kvadratni meter na leto. Hkrati pa nam zagotavlja tudi udobje in zdravje, kar je največja korist teh sistemov.

Prezračevalne naprave podjetja E-Netsi vam zagotavljajo udobno bivanje in zdrav zrak. (Foto: E-Netsi)

Bi za konec še kaj sporočili našim bralcem, ki jih zanima več informacij glede prezračevanja?

Jerman: Gotovo je pomembno poudariti, da je teh idej ta čas na trgu veliko. Zelo veliko je različnih ponudnikov z različnimi napravami, v čemer se naše področje tudi precej razlikuje od denimo vodovoda ali kanalizacije, kjer ni vedno novih idej, temveč ostajajo osnovni isti principi. Pri prezračevanju pa je kar nekaj novih idej. Mi sicer prodajamo tudi lokalne naprave in aparate, a jih ne priporočamo – decentralne naprave. Vedeti moramo, da lokalni in decentralni sistemi ne morejo zagotavljati osnovnega pravila pri prezračevanju: svež zrak vpihujemo v bivalne prostore, od tam mora iti skozi hodnike in stopnišča v servisne prostore, od koder celoten volumen odvedemo iz objekta.

Na naši spletni strani in v brošuri »Vse o prezračevanju« lahko vsi interesenti dobijo odgovore na vsa vprašanja. Pri osebnem obisku v salonu pa si lahko ogledajo vse sisteme v delovanju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine