0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Kam za praznike?

Piše: C. R.

Foto: Slovenske železnice

Res se je jesen šele komaj začela, a kaj kmalu bo prišel čas, ko nam bodo zadišala potovanja v praznična mesta. Ker je v tistem času vse najboljše že zakupljeno, smo pohiteli in podajamo ideje za najlepše praznične izlete že sedaj.

Preverili smo, kam v Evropo se lahko ugodno in varno zapeljemo z vlakom.

Zakaj z vlakom?

Potovanje z vlakom nam daje čas zase, med potjo lahko beremo, klepetamo po telefonu ali s sopotniki, se igramo družabne igre, če se peljemo v Gradec ali na Dunaj pa lahko pot preživimo celo v restavraciji na vlaku. Potovanje z vlakom, sploh če potujete malo dlje ali z otroki, je zelo priročno in hkrati doživeto. Poleg tega bo prevoz še okolju prijazen. Ne smemo pozabiti tudi na varnost, statistično je namreč prevoz potnikov po železnici kar 40-krat varnejši v primerjavi s cestnim avtomobilskim prometom.

Načrtujte svoj izlet že zdaj, veselite se ga in ob tem še prihranite. Vozovnico za vlak lahko kupite prej, nekatere že 6 mesecev pred potovanjem. Pri tem velja, da prej kot kupiš, več možnosti imaš, da dobiš vozovnice po najnižjih cenah.

Zagreb

V Zagrebu pravijo, da moramo doživeti najlepšo božično zgodbo te zime. V mestu vsako leto poskrbijo za čudovite okraske in ljubke lesene hišice, posebno glasbo in predstave ter odlično gostinsko ponudbo. V Gornjem gradu bodo potekali posebni glasbeni dogodki v sklopu programa Advent pod lučkami. Slednji se tako imenuje tudi zato, ker že 160 let zagrebški piromani tradicionalno prižgejo plinske lučke, ki oživijo ulice in parke v Gornjem gradu. Več o voznem redu in vozovnicah si lahko preberete TUKAJ.

 

Trst

Trst

Trst je zagotovo eno od mest, ki decembra slovi po čudovitem božičnem sejmu. Na sejmu lahko najdete številna darila in izdelke ter se posladkate s številnimi specialitetami. Z vlakom se lahko pripeljete čisto do središča mesta Trsta, ki je odlično izhodišče za raziskovanje in ogled okrašenih ulic. Več o voznem redu si lahko pogledate TUKAJ.

 

Gradec

Gradec

Praznični Gradec ponuja številne zanimive dogodivščine in dogodke, med katerimi so vožnja s prav posebnim prazničnim vlakom, drsališče in ledene jaslice. Z majhnim in zabavnim vlakom se lahko odpravite na toplo in udobno vožnjo skozi zgodovinsko središče mesta. Na vlak lahko vstopite na trgu Hauptplatz, vozil pa bo ves čas trajanja božičnega sejma. Že tradicionalna posebnost Gradca, ki jo številni vsako leto pričakujejo z navdušenjem, so ledene jaslice na dvorišču Landhaus. S pravočasnim nakupom pa si lahko zagotovite najnižjo ceno vozovnice. Več o voznem redu in vozovnicah si lahko preberete TUKAJ.

Praga

V Pragi se v adventnem času odvija veliko dogodkov, na katerih boste uživali. Med njimi so številni koncerti, predstave, dobrodelni bazarji, razstave in božični sejem. Zelo priljubljene so tudi delavnice adventnih venčkov in božičnih ročnih del, ki se jih lahko udeležite tako odrasli kot otroci. Več o voznem redu in vozovnicah si lahko preberete TUKAJ.

 

Dunaj

 

Dunaj, Salzburg

Ti dve mesti sta v času praznikov zelo priljubljeni destinaciji za izlet, saj sta tudi zelo čarobni. Na Dunaju in v Salzburgu zagotovo ne bo manjkalo lepih okraskov, številnih lučk, božičnega sejma in različnih prireditev. Do Dunaja in Salzburga vodi več povezav, tudi direktne iz Ljubljane. Več o voznem redu in vozovnicah do Dunaja si lahko preberete TUKAJ. Več o voznem redu in vozovnicah do Salzburga, pa TUKAJ.

Salzburg

Budimpešta

Z vlakom se mimo Blatnega jezera in Veszprema odpravite v madžarsko glavno mesto Budimpešto. Navdušila vas bo s svojimi mostovi, tradicionalnimi madžarskimi gostilnami in z arhitekturo, ki vas bo popeljala nazaj v čas Avstroi-Ogrske. Iz Ljubljane se boste lahko do Budimpešte odpeljali že za 15 evrov ali več. Več o voznem redu in vozovnicah si preberite TUKAJ.

Našteli smo le nekaj možnosti za izlet. Podrobnejše informacije o potovanjih z vlaki lahko najdete na spletnih straneh Slovenskih železnic, v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor, na brezplačni telefonski številki: 080 8111, po elektronski pošti [email protected]. Potovanje z vlakom zna biti doživeto predvsem za najmlajše! Prednost je tudi to, da se oddih lahko začne sproščeno že na poti! Stopite na vlak in preživite vožnjo v restavraciji, prenočite na vlaku in se zbudite v središču tuje prestolnice, uporabite čas za družabne igre in se preprosto imejte lepo!

Budimpešta

Restavracija na vlaku

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine