15.5 C
Ljubljana
nedelja, 3 julija, 2022

Kaj moramo vedeti, ko izbiramo kakovostno streho?

Piše: Janja Strah

Zakaj je pomembno, da izberemo kakovostno streho, kakšna je ponudba na slovenskem trgu, kakšno opeko naj izberemo in kdaj je potrebna sanacija strehe.

Ponudba strešne kritine na našem trgu je izjemno raznolika, zato se v poplavi domačih in tujih proizvajalcev različnih kritin marsikdo težko znajde. Strokovnjaki pri nakupu priporočajo več previdnosti. Premislek ni odveč niti pri izbiri izvajalca, saj tudi najboljša kritina ob nestrokovni montaži ne zagotavlja suhega doma.

Vrste kritine

Na našem trgu so na voljo praktično vse vrste strešne kritine. Nekaj je pri nas izdelujejo na podlagi domačega znanja in izkušenj, nekaj v sodelovanju s tujimi podjetji oziroma po njihovih licencah, nekaj pa je tudi uvažamo. Glina, bitumen in pločevina, ki so pri izdelavi kritine najbolj uveljavljeni materiali, se med seboj ne izpodrivajo, saj imajo vsak svoje prednosti in pomanjkljivosti. Čeprav se tudi na področju strešnih kritin uveljavljajo novi materiali, predvsem polimeri, ki sončno energijo pretvarjajo v električno, starejših materialov te nove kritine še ne bodo kmalu izpodrinile, saj jih pri tem poleg prevelike občutljivosti za temperaturne razlike ovira tudi visoka cena.

Neposredna primerjava različnih kritin je zelo težka, saj so njihove lastnosti močno odvisne od materiala, iz katerega so izdelane. Ključna funkcija vsake strešne kritine kot zaključnega sloja strehe je namreč varovanje objekta pred zunanjimi vplivi – dežjem, snegom, vetrom, zmrzaljo in vročino. Ne glede na vplive, ki jim je izpostavljena, mora pa kritina ohraniti svoje mehanske, fizikalne in kemične lastnosti.

Strešino in žlebove je treba temeljito pregledati in očistiti vsaj enkrat na leto, priporočljivo je to storiti tudi po vsakem obilnejšem deževju ali neurju. Dostop do strehe in žlebov je treba zato ustrezno urediti že med načrtovanjem ali pri prenovi strehe.
(Foto: Pixabay)

Izbira kritine

Pri izbiri kritine je treba biti pozoren predvsem na obliko, razgibanost in naklon strehe, pa tudi na podnebje in arhitekturni tip objekta. Minimalne naklone streh, za katere se lahko uporablja posamezni izdelek, določijo proizvajalci in jih je treba dosledno upoštevati. Poleg naklona strehe je treba upoštevati še obliko strehe in temu primerno izbrati kritino, s katero bomo lahko dosegli ustrezno funkcijo strehe; za razgibano streho, denimo, bomo potrebovali kritino, ki je prožna ter jo je mogoče kriviti in rezati. Nikakor pa pri izbiri ne smemo zanemariti tudi teže kritine. Slednje je še posebno pomembno ob prenovi starejših ostrešij.

Pozorni na kakovost

Poznavalci kritine opozarjajo, da kakovosti strešne kritine ne moremo slepo zaupati. Še posebno to velja za opečnato kritino, saj so proizvajalci v preteklosti zaradi pomanjkanja ustrezne surovine in drage energije strešnike premalo žgali, zato je bila njihova kakovost slaba. Zdaj teh težav ni več. Še danes pa nekateri (predvsem tuji) izdelovalci isti tip strešnika izdelujejo za različne klimatske razmere, zato je treba paziti, da izberemo strešnik za pravo podnebje. Previdnost pa ne bo odveč niti pri izbiri krovca.

Pomembna podložna folija

Za kakovost celotne strehe je poleg kritine pomembna tudi kakovostna in pravilno izvedena sekundarna kritina oziroma t. i. podložna folija za strehe. Po navedbah strokovnjakov je kakovostna podložna folija za strehe vodotesna, hkrati pa mora imeti tudi veliko prepustnost za vodno paro, veliko natezno trdnost, veliko upogljivost pri nizkih temperaturah in veliko odpornost proti trganju ob žebljih. Biti pa mora tudi odporna proti staranju, se pravi, da izpostavljenost UV-sevanju in visokim temperaturah ne sme bistveno spremeniti njenih lastnosti. Zato so podložne folije za strehe izdelane iz polimernih materialov (denimo iz polietilena). Pri polaganju je treba najprej paziti, da se paroprepustna folija namesti na zunanjo stran izolacije, pod kritino.

Saniranje strehe

V kakšnem primeru je pametno strehe le sanirati, na kaj je treba biti pozoren? To je vprašanje, ki se pojavi vedno, ko pride do težav. Strokovnjaki navajajo, da je pred začetkom del treba preveriti tudi občinski prostorski načrt, iz katerega je razvidno, kateri posegi so na določeni lokaciji dovoljeni. Iz načrta je tudi razvidno, ali je dovoljeno spremeniti obliko in naklon strehe, katera vrsta in barva kritine je dovoljena, ali streho lahko dvignemo zaradi izdelave mansarde, ali lahko dodamo strešna okna in frčade.

Pred menjavo kritine tudi preverimo, v kakšnem stanje je strešna konstrukcija. Preveriti je treba, ali so les na ostrešju načeli lesni zajedavci, ali je kje že začel trohneti in ali so strešni elementi tudi fizično poškodovani. V nekaterih primerih je potrebna tudi ocena statika, ki pregleda obstoječo konstrukcijo in morebitne poškodbe lesenih delov.

Strokovnjaki navajajo, da največ težav na ostrešju nastane zaradi kondenzacije, zato lahko ostrešje izgubi trdnost. Na splošno pa velja, da je ostrešje smiselno obnoviti, če je poškodovanega do 20 odstotkov lesa. Če je poškodovanega več, je bolje in ceneje narediti novo konstrukcije. Če pa je ostrešje v dobrem stanju, se lahko zamenja samo kritina.

Za slovenske razmere najprimernejša vrsta kritine betonski strešniki

Strokovnjaki navajajo, da so betonski strešniki za slovenske razmere najprimernejša vrsta kritine, saj so izjemno odporni na točo in zelo stabilni v močnih vetrnih neurjih. Betonski strešniki so tudi zmrzlinsko obstojni in odporni na zunanji ogenj.

Dodatna dovršenost strešnikov pa zagotavlja tudi vodotesnost ob močnejših nalivih. Betonski strešniki so cenovno tudi dostopnejši, mogoča je poznejša dograditev ali sanacija po neurjih, kar ne predstavlja drage in zahtevne sanacije. Betonski strešniki so tudi okolju prijazni, saj so izdelani iz naravnih materialov. In kar je še pomembno, v primerjavi z glineno in s kovinsko kritino so ekološko najčistejši. Proizvedeni so namreč z bistveno manj CO2. Betonske strešnike proizvajalci z dodanimi odpornimi barvami tudi obarvajo, ni nujno, da so sivi.

 

Sorodne vsebine