-1 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

»Izboljšujemo kakovost bivanja naših občank in občanov«

Piše: Petra Janša

O tem, kako uspešni so bili v preteklem mandatu in kaj vse imajo še v načrtih, smo se pogovarjali z županom občine Kamnik Matejem Slaparjem.

Drugi konec tedna v septembru ima občina Kamnik tradicionalno rezerviran za oblačilno in kulturno dediščino. Tako bodo letošnji, tokrat 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine potekali od 9. do 11. septembra, kamor ste vabljeni tudi bralci Demokracije.

Demokracija: Kmalu bo štiri leta, ko ste prevzeli občino. Katere projekte vam je uspelo izpeljati?

Matej Slapar: Kar nekaj projektov smo izpeljali. Predvsem pa vse s ciljem po izboljšanju kakovosti bivanja naših občank in občanov. Gradimo novo moderno šolo Frana Albrehta (za njeno projektiranje je bilo zapravljenega že preveč denarja), posodabljamo cestno infrastrukturo – tudi do turističnih znamenitosti – do Velike planine, posodabljamo športno infrastrukturo (zgradili smo nogometno igrišče z umetno travo ter razsvetlili osrednja odbojkarska igrišča in nogometni stadion …), posodabljamo pa tudi obrtne cone in kolesarske poti. Eno smo zgradili do Ljubljane in eno iz mesta do Godiča. Vse z namenom, da bo domačinom in turistom v naših koncih bolje.

(Foto: Občina Kamnik)

Demokracija: Katere so glavne investicije v prihodnje?

Matej Slapar: Čaka nas še ogromno dela. Tako na infrastrukturnem področju, kjer moramo urediti še veliko makadamskih in dotrajanih cest, več vasi moramo priključiti na kanalizacijo, posodobiti moramo športne objekte (povišati osrednjo športno dvorano, pokriti olimpijski bazen), dodatno moramo urediti območje nekdanje Smodnišnice, kjer moramo urediti tudi prostore za gospodarstvo in turizem. Več moramo narediti tudi na samooskrbi. Tako na področju prehranske (spodbude lokalnim pridelovalcem) kot tudi energetske (sončne, vetrne elektrarne) neodvisnosti.

Demokracija: Kakšni so še načrti do konca mandata?

Matej Slapar: V letošnjem letu moramo dokončati še več kot 20 projektov in pripraviti načrte za prihodnje leto, ko moramo takoj nadaljevati z graditvijo varnih šolskih poti, dokončati moramo šolo kot tudi opremiti več aglomeracij s kanalizacijo. Posodobiti moramo tudi infrastrukturo v nekdanji Smodnišnici in dokončno obnoviti mestno jedro. Vse to zahteva pripravo dokumentacije in to pripravljamo v teh mesecih.

Demokracija: Veliko ste naredili tudi na področju kulture in turizma.

Matej Slapar: Na področju kulture smo sistematično vlagali v krajevne kulturne domove, tako da smo jih skupaj s krajevnimi skupnostmi in z lokalnimi društvi v preteklih letih obnovili kar nekaj. Zavedati se moramo, da občina Kamnik s svojimi 22 krajevnimi skupnostmi sodi med večje občine in njen razvoj vidimo kot razvoj vseh krajevnih skupnosti. Poleg vlaganj v krajevne kulturne domove smo s pomočjo države celostno obnovili tudi osrednji kulturni dom. S pomočjo ministrstva za kulturo smo posodobili svetlobne in scenske vleke, s pomočjo ministrstva za infrastrukturo pa smo osrednji hram kulture energetsko sanirali. Celotna vrednost investicije je znašala več kot 600.000 evrov, od česar smo veliko več kot polovico dobili od države. Na področju turizma smo uvedli več spodbudnih ukrepov tako za namestitvene kot tudi za posamezne turistične destinacije. Prek t. i. start-up vikendov spodbujamo oziroma sofinanciramo tudi razvoj novih turističnih produktov.

Demokracija: Kateri so glavni načrti za naslednji mandat?

Matej Slapar: Uf … Dela nam ne bo zmanjkalo. Posodobitev športne infrastrukture (posodobitev telovadnice in pokrit olimpijski bazen), razvoj infrastrukture, zgraditev stičišč za mlade (pumptrack in drugi poligoni); ureditev cest in kanalizacij, garažna hiša pri zdravstvenem domu, razvoj inovativnih turističnih in socialnih modelov …

foto: Tamino Petelinšek / STA

Demokracija: Kaj se bo letos dogajalo na dogodku Narodne noše?

Matej Slapar: Prireditev bo edinstvena in vrhunska z vidika predstavitve slovenske etnološke in oblačilne dediščine. Na glavnem odru se bo v treh dneh zvrstilo več kot 30 nastopov domačih folklornih, tamburaških, godčevskih in drugih skupin, ki predstavljajo in ponazarjajo slovenske običaje in tradicijo. Vrhunec prireditve bo tradicionalni 50. sprevod narodnih noš, ki bo skozi staro mestno jedro krenil v nedeljo ob 15. uri. V njem se bo predstavilo prek 50 različnih podob slovenskih narodnih noš oziroma oblačilne dediščine Slovenk in Slovencev. Sodelovalo bo več kot 70 različnih skupin iz različnih krajev Slovenije in zamejstva. Tako se tokrat prvič na enem mestu predstavlja raznolikost tega pomembnega dela naše kulture, ki jo vse premalo poznamo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine