20.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Inovativna strategija Tenisa Slovenija za ekološko ozaveščeni tenis

 

Piše: C. R.

Foto: Slopak, TK Kranj

 

Tenis Slovenija v sodelovanju s partnerskimi klubi Zavarovalnico Sava in družbo za ravnanje z odpadno embalažo Slopak predstavlja inovativno strategijo zmanjševanja odpadkov v teniški skupnosti, osredotočeno na vnovično uporabo teniških žogic.

 

Projekt predstavlja ne samo premika k bolj trajnostnim praksam v svetu športa, ampak postavlja tudi zgled trajnostne prakse v športnem okolju. Hkrati ozavešča igralce, klube in celotno teniško skupnost o odgovornem ravnanju do okolja, vprašanjih okolja in spodbuja trajnostni življenjski slog.

 

 

STRATEGIJA VNOVIČNE UPORABE TENIŠKIH ŽOGIC

Slopak je že v osemnajstih teniških klubih namestil zabojnike podjetja EKO MARC za zbiranje neuporabnih žogic, mag. Jasna Zagrajšek, vodja komuniciranja v Slopaku, pa ob tem  izraža ponos nad vključenostjo v projekt za zeleno prihodnost tenisa.

»Z vnovično uporabo žogic želimo zmanjšati količino odpadkov, skrbeti za okolje in hkrati podpirati uporabo žogic v drugih kontekstih. Prav tako spodbujamo igralce, da po končani igri žogic ne odvržejo v smeti, ampak v predvideni zabojnik,« pojasnjuje Tea Starc, direktorica marketinga in PR pri Tenisu Slovenija.  Ob tem dodaja: »Žogice lahko nato vzame kdorkoli, ki jih potrebuje, in čeprav morda niso več primerne za profesionalne tekme, so še vedno povsem ustrezne za manj zahtevne uporabnike.«

 

POT K BOLJ ČISTI PRIHODNOSTI TENISA

Tea Starc iz Tenis Slovenija poudarja pomen skupnega prizadevanja za bolj zeleno prihodnost tenisa. »Projekti, kot je ta, spodbujajo trajnostno ozaveščanje in pripomorejo k odgovornejši uporabi naravnih virov. Vnovična uporaba žogic omogoča tudi prihranke, te pa lahko namenimo za nadaljnji razvoj trajnostnih praks in inovacij. Veseli nas, da v takšnih projektih svoje vrednote prepoznajo tudi naši sponzorji,« poudarja.

Tenis Slovenija z Zavarovalnico Sava sodeluje že vrsto let, tako da je ta projekt še ena naših skupnih aktivnosti, začenši lansko leto v okviru teniškega turnirja WTA Zavarovalnica Sava. Posebni zabojniki so bili v času turnirja postavljeni na obeh prizoriščih, tako v središču mesta kot v Športnem parku Tivoli.  Številni gledalci so podprli projekt, tako da so bili zabojniki po tednu dni povsem polni.

Tenis Slovenija je navdušen nad sodelovanjem sponzorjev pri inovativnem projektu zmanjševanja odpadkov v teniški skupnosti. Naša partnerja, tako Slopak kot Zavarovalnica Sava, pa s svojim sodelovanjem jasno izražata svojo zavezanost trajnostnim praksam in odgovornemu ravnanju do okolja. S tem sodelovanjem se postavljata v središče pozornosti v teniški skupnosti, kar prav gotovo povečuje prepoznavnost blagovnih znamk v naši veliki teniški družini.«

Jasna Zagrajšek dodaja: »Sponzorstvo ni le način za promocijo, temveč tudi priložnost za izražanje družbene in okoljske odgovornosti ter ustvarjanje pozitivnih sprememb v skupnosti, kar dolgoročno koristi tako podjetjem kot tudi okolju. Projekt je izjemen primer spodbujanja trajnostne ozaveščenosti med igralci, ki poudarja ključno vlogo razvijanja občutka skupne odgovornosti. Šport je zaradi svoje univerzalnosti in promocije vrednot odlično komunikacijsko  orodje za spodbujanje trajnosti, saj navdihuje ljudi k ukrepanju in sprejemanju pozitivnih okoljskih ukrepov«, še pravi Zagrajškova.

 

 

NERAZGRADLJIVE TENIŠKE ŽOGICE: IZZIV IN ODGOVORNOST

Kljub nepogrešljivosti teniških žogic v teniški igri se soočamo z okoljskim izzivom, saj se razgradijo v obdobju približno 4000 let, pri tem pa sproščajo škodljiv metan. Ogljični odtis teniških žogic ni zanemarljiv, zlasti glede na njihovo pakiranje in dolge prevoze iz Azije v Evropo in Severno Ameriko. Slopak zato opozarja na nujnost gospodarnih pobud za zbiranje, recikliranje, vnovično uporabo in ozaveščanje javnosti o potrebi spreminjanja navad.

»Projekt spodbuja razmislek o ogljičnem odtisu teniških žogic in globalnem transportu, hkrati pa promovira trajnostno uporabo že obstoječih žogic,« izpostavlja Starčeva.

Več informacij o projektu, vključno z lokacijami okoljskih točk v okviru strategije vnovične uporabe teniških žogic, je na voljo na spletni strani Tenisa Slovenija.

Slopak je že v osemnajstih teniških klubih namestil zabojnike podjetja EKO MARC.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine