3.2 C
Ljubljana
petek, 9 decembra, 2022

Hit poletja ali energetska rešitev za vašo hišo?

Piše: C. R.

Verjetno ste že opazili reklame za sončne elektrarne za samooskrbo … Ali je to samo trend ali je za tem tudi energetska in ekonomična rešitev za vaše gospodinjstvo? Hit poletja ali energetska rešitev za vašo hišo?

Električna energija je prisotna v vsakem gospodinjstvu in tudi vedno bolj pomembna. Verjetno si ne moremo in ne znamo več predstavljati, da bi bili odklopljeni od nje. Veliko gospodinjstev se tudi ogreva s toplotno črpalko ali IR grelci in stroški za elektriko porastejo. Kaj lahko sami naredimo, da pripomoremo k energetski neodvisnosti?

Kako lahko vplivamo na to, da na naš proračun ne bo vplival dvig cene električne energije, ki ga je za pričakovati v prihodnje?

Prihodnost je v obnovljivih virih energije, kar je neizpodbitno dejstvo, ki postaja del našega vsakdana. O obnovljivih virih energije se namreč vse pogosteje govori na glas in sicer ne samo po svetu, temveč tudi pri nas. Veliki želji EU in naših vladnih organov sta zmanjšanje porabe energije in povečanje izrabe obnovljivih virov energije.

Med temi je najbolj privlačna sončna energija, saj v manj kot 9. minutah zadene zemljo tolikšna količina sončne energije, kot jo porabimo na zemlji v enem letu. In ta energija prihaja direktno pred naša vrata brezplačno ter brez škodljivih vplivov na okolje. Za prehod na obnovljive čiste vire energije interes raste tudi pri posameznikih in za to je poskrbela tudi Slovenija.

(Foto: Pixabay)

Oktobra 2017 je bila sprejeta Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki vam omogoča postavitev elektrarne na vaši strehi in si s tem zagotovite energetsko samooskrbo vašega gospodinjstva do 11 kW. Po zadnji spremembi uredbe maja 2019 pa se je spremenilo to, da lahko priklopite 0,8 x priključna moč na vašem merilnem mestu. Kaj pomeni to za vsako gospodinjstvo?

Povprečno gospodinjstvo ima priključno moč varovalk 3 x 20 A, kar je enako 14 kW, to pomeni da lahko na objekt priklopite 11,2 kW elektrarno. Povprečna poraba je za 4-člansko družino cca. 700–800 kWh na mesec, kar je 8400 kWh na leto, kar pomeni, da bi za energetsko neodvisnost potrebovali 8 kW sončno elektrarno. V kolikor se grejete s toplotno črpalko ali IR paneli, pa je letna poraba večja in bi potrebovali cca. 11 kW elektrarno, za katero se cena vrti med 11.500 do 13.500 EUR.

Ugotovili smo, koliko vas bo stala doma[1]ča sončna elektrarna, zdaj vas verjetno zanima, kdaj se bo povrnila investicija. V povprečju lahko rečemo, da se investicija v domačo mikro sončno elektrarno povrne med 7–9 leti, odvisno od tega, če lahko izkoristite nepovratna sredstva Eko sklada in seveda če se grejete s toplotno ali IR paneli, saj se znebite tudi stroška ogrevanja. Okvirno bo vaš mesečni strošek za električno energijo nižji za cca. 75 %. Me[1]sečni strošek, ki ostane, je strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE, ki ga lahko vidite na vaši položnici za elektriko.

Enkrat letno pa dobite obračun porabljene in proizvedene elektrike; če je potrebno se doplača razliko. Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala tudi do 30 let in bo po izplačilu investicije, to samo prihranek za vaše gospodinjstvo.

V letošnjem letu je naročilo sončnih elektrarn v porastu in s tem je tudi ponudba izvajalcev velika. Pozorni bodite na ponudbo komponent, garancijske pogoje, ki se nanašajo na proizvajalca in ne na izvajalca. Solarni moduli imajo trenutno garancije 15 in 25 let na 85 % moči, SolarEdge pa 12 let na inverter in 25 let na optimizatorje.

Sončne elektrarne za samooskrbo so rešitev za Vašo energetsko neodvisnost. Pojavlja pa se težava na strani omrežja in distribucije, ker omrežje ni pripravljeno na tak porast, zato se že dogaja da vam elektro ne izda soglasja za moč, ki bi si jo želeli. Rešitev so zalogovniki/ hranilniki, ki so trenutno najbolj pomemben razvojni produkt na energetskem področju. Cenovno mogoče malo višja investicija, vendar v prihodnje skoraj nuja vsakega sistema.

V podjetju AMP-SOLAR D.O.O. smo vam na voljo za vsa vprašanja, pomoč pri izbiri pravega sistema, pomoč pri urejanju in pridobivanju dokumentacije, itd. Vabljeni v poslovalnico na Reški cesti 18a, 6258 Prestranek

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine