1 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

HIŠE Žiher: izredno bivalno udobje, nizke cene, samooskrba z električno energijo, izključno slovenski les

 

Piše: Lea Kalc Furlanič, foto: Lea Kalc Furlanič, Matic Štojs Lomovšek

 

Si želite v čim krajšem času in po primernih cenah živeti v novi, sodobno arhitekturno in tehnološko zasnovani hiši? Pravi naslov so hiše podjetja Žiher, d. o. o., ki ima skoraj 40-letno tradicijo v gradbeništvu, od leta 2004 pa konkurira na trgu graditve varčnih montažnih hiš, cenovno dostopnih in z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno. Izdelujejo dve liniji hiš, v zadnjem času veliko stavijo na novo linijo manjših hiš, t. i. SmartHouse.

Na Celjskem sejmu, kjer so predstavljali svoje proizvode in dejavnosti, smo se pogovarjali z direktorico podjetja, gospo Melito Žiher. Izpostavila je prednosti nove linije hiš SmartHouse in novi lesnopredelovalni obrat.

Gospa Žiher, zakaj ste se odločili izdelovati novo linijo hiš? V čem je njihova prednost?

Nedavno smo lansirali novo linijo t. i. modularnih SmartHouse, to je manjših hiš. Prednost njihove modularne graditve je v njeni cenovni dostopnosti, pri čemer se ni treba odreči kakovosti in masivnosti montažne gradnje. Modularno graditev odlikuje hitra izdelava hiše v proizvodni hali in postavitve na terenu, kar predstavlja ključno konkurenčno prednost na trgu. Za te hiše je značilno, da jih pri projektiranju in graditvi ne spreminjamo po okusu in potrebah naročnika, kot to lahko storimo pri prvi, osnovni liniji hiš, ampak prodajamo natanko take, kot so. Njihova osnovna značilnost je, da so manjše, primernejše torej za manjše družine, zakonce v jeseni življenja, za počitniške hiške ipd. Projektirane so tako, da je prostor v hiši zelo optimalno uporabljen. Ponujamo več modelov oz. različic velikosti, imajo od približno 30 do dobrih 100 kvadratnih metrov bivalne površine. Lahko so pritlične ali enonadstropne. Zadnji dve leti se s to linijo zavzeto ukvarjamo, izkazala se je namreč za veliko prodajno uspešnico.

Koliko stanejo vaše hiše SmartHouse in v kolikšnem času se naročniki že lahko vselijo vanje?

Hiša SmartHouse je, potem ko je že v proizvodni hali hitro izdelana, na terenu končana v poldrugem mesecu. V podjetju po dogovoru poskrbimo tudi za projektno dokumentacijo, za gradbeno dovoljenje in za temelje. Čas začetka graditve je odvisen tudi od časa izdaje gradbenega dovoljenja na upravnih enotah (UE). Tam se kdaj tudi kaj zaplete, podaljša. Zato začnemo s konstrukcijo hiše v naših proizvodnih halah že takoj, ko naročnik vloži dokumentacijo na UE, tako da so konstrukcijski elementi hiše od prejetju gradbenega dovoljenja že pripravljeni za postavitev na terenu. Cene se gibljejo med 55.990 evrov z DDV in 172.990 evrov z DDV. Ponujamo pa šest modelov SmartHouse: XS, S, M, M dvokapnica, L in XL.

 

Razstavni prostor podjetja Žiher na Celjskem sejmu

Ta čas imate tudi posebno jesensko akcijo? Za kaj gre?

Tako je, imamo posebno jesensko akcijo, ki traja do konca oktobra, pri kateri naročniki vseh modelov hiš SmartHouse, razen modela SmartHouse XS, dobijo toplotno črpalko gratis.

Kaj na splošno odlikuje hiše podjetja Žiher?

Vsi vemo, da gre pri hiši za življenjski projekt, v katerega ljudje vložijo vse svoje prihranke. Gre za zelo pomembno in občutljivo področje, kar je bilo naše vodilo pri vzpostavitvi blagovne znamke Žiher in vseh drugih segmentov, ki spadajo zraven: proizvodnje, vzorčnega studia v Ljubljani, terenskega dela … Naše montažne hiše so natančno izdelane v novi proizvodni hali z najnovejšo tehnologijo, kakovost vgrajenih materialov je visoka, naši zaposleni so izredno strokovno usposobljeni, imamo individualen pristop, HIŠE Žiher so energetsko učinkovite, gradimo jih hitro, dajejo izjemno bivalno ugodje, so tudi potresno in požarno varne.

Druga novost v vašem podjetju je lastni lesnopredelovalni center …

Da, v podjetju Žiher prav zdaj peljemo veliko naložbo v lastni lesnopredelovalni center na Ormožu. Proizvodnja in montaža hiš vsako leto narašča in zaradi vse večjega povpraševanja po montažnih hišah Žiher je naložba v ta center predelave hlodovine in izdelave lepljenih nosilcev KVH in BSH naslednji nujen korak v razvoju podjetja. S prijavo za pridobitev subvencije ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo smo pridobili zeleno luč za uresničitev prijavljene naložbe v razpisu za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo. Z vzpostavitvijo lesnopredelovalnega centra bo podjetje pripomoglo k povečanju samooskrbe in postalo manj odvisno od zunanjih dobaviteljev, nihanja cen surovine ter bo omogočilo dobavo visoko kakovostnega izdelka, po katerem je veliko povpraševanje. Cene surovine in posledično lepljenih nosilcev precej nihajo, dobavni roki se podaljšujejo, kar bistveno otežuje proces proizvodnje in dobavo hiš v optimalnem časovnem okviru. Z vzpostavitvijo lesnopredelovalnega centra bo podjetje povečalo število na novo zaposlenih in tržni delež, pripomoglo k boljšemu gospodarskemu stanju v Podravju in širši okolici ter uvedlo nove sodobne in inovativne tehnologije. Lasten predelovalni obrat bo povečal dodano vrednost predelave lesa in bistveno pripomogel k razvoju lesne industrije na lokalni ravni. V centru ne bomo zagotovili samo stabilne dobave surovine, neodvisnost od nihanja cen, dolgih čakalnih rokov, pa tudi zmanjšanje stroškov, povečano proizvodnjo, večjo dostopnost materiala, potrebnega za proizvodnjo hiš, optimizacijo proizvodnje, povečan dobiček, nadaljnjo rast in razvoj podjetja. Hkrati bo to pripomoglo k zmanjševanju onesnaževanja okolja. Bomo edini ponudnik v Sloveniji, ki bo hiše v celoti izdeloval iz slovenskega lesa. S tem postajamo cenovno dostopnejši in gremo naproti novim strankam, ki nujno potrebujejo hišo, a so tako zaradi razmer v gospodarstvu kot zaradi nedavne ujme v nezavidljivi finančni situaciji. Ob tem naj poudarim, da smo za vse kupce naših hiš kljub konkurenčni tržni ceni na prvo gradbeno fazo odobrili še dodaten 10-odstotni popust.

Je po poplavah, ko je veliko ljudi ostalo brez strehe nad glavo, več povpraševanja po vaših hišah?

Nekaj dogovorov teče z državo in bomo ta čas, četudi imamo proizvodnjo polno zasedeno, nekaj hiš prednostno odstopili tistim, ki jih nujno potrebujejo.

Ali hiše Žiher prodajate tudi v tujino?

Prisotni smo v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

Vaša prednost so med drugim vgrajene sončne elektrarne s hranilniki oz. samooskrbnost z električno energijo.

Sončne elektrarne z močjo 7 kwh in s hranilnikom z inverterjem 5 kwh lahko vgrajujemo v vse naše hiše serijsko, razen če naročnik izrazi nasprotno, kar je redkost. Prednost je hranilnik, baterija, v kateri se hrani odvečna pridobljena električna energija. Ne pošiljamo je več v javni sistem, ker to se je pokazalo kot velik problem in ker so omrežja zapolnjena. Tako opremljene hiše so samooskrbne z električno energijo, kar se izkaže predvsem v primeru izpada elektrike in pozna na mesečnem obračunu, ko so zneski občutno nižji.

Koliko zaposlenih potrebujete v podjetju, da vse teče, kot je treba?

Ta čas zaposlujemo 100 ljudi, med njimi so arhitekti, gradbeni inženirji, doktorji lesarstva in drugi. Načrte za hiše, zasnove materialov, konstrukcij ipd. razvijamo sami. Vse podrobnosti je treba temeljito preučiti, premišljeno zasnovati in natančno izdelati. Kupci si lahko denimo eno naših hiš SmartHouse – vzorčno hišo v živo ogledajo v neposredni bližini naše proizvodnje pri Ormožu, da se res prepričajo, kako lahko optimalno je zasnovana oz. kako veliko prostora lahko ponuja hiša s 93 kvadratnimi metri bivalne površine ter kakšno kvaliteto bivanja dejansko omogoča. Vse zainteresirane vabim, da nas kontaktirajo za ogled!

Nedavno so lansirali tudi novo linijo t. i. modularnih hiš SmartHouse, to je manjših hiš.

 

Izpostavljeni stavki:

V podjetju Žiher izdelujejo dve liniji hiš, v zadnjem času veliko stavijo na novo linijo manjših hiš, t. i. SmartHouse.

 

Lasten predelovalni obrat bo povečal dodano vrednost predelave lesa in bistveno pripomogel k razvoju lesne industrije na lokalni ravni.

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine