14.1 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Gregorjevo in gregorčki

Piše: C. R.

Na Vrhniki že tradicionalno praznujemo Gregorjevo, praznik luči, s čimer ohranjamo star običaj naših babic in dedkov, ki so govorili, da se takrat »ptički ženijo«.

Sv. Gregor je bil po julijanskem koledarju znan kot prinašalec luči in je godoval na prvi pomladni dan, ko je bilo navadno že toplo. Ta svetnik je bil v resnici Gregor Veliki, rojen okoli leta 540 v Rimu in je veljal za dobrega papeža in cerkvenega učitelja. Vpeljal je nov koledar, ki ga uporabljamo še danes in se po njem imenuje gregorijanski koledar.
Praznik gregorjevo je ohranilo bogato izročilo, ki ga dandanes obujajo na različnih koncih Slovenije. Tradicija je, da na predvečer praznika ohranjajo običaj spuščanja razsvetljenih barčic in hišic, imenovanih gregorčki, v vodo. Ta običaj ima dolgo tradicijo in sega še v čase, ko ljudje še niso poznali elektrike.

(Foto: Arhiv občine Vrhnika)
(Foto: Arhiv občine Vrhnika)

Tudi na Vrhniki ohranjamo običaj spuščanja gregorčkov po potoku. Prireditev poteka ob potoku Bela s kratkim kulturnim programom, ki vključuje tudi blagoslov gregorčkov. Za mlajše udeležence je vrhunec dogodka zagotovo prižiganje svečk na ladjicah, hiškah in drugih umetelnih izdelkih ter njihovo spuščanje po potoku Bela. Šele ko pisane ladjice zaplovejo po potoku, se vidi ustvarjalnost njihovih izdelovalcev in seveda to, kako zelo tradicija še vedno živi med nami.

S to kulturno tradicijo, ki je nekoč že bogatila dogajanje na Vrhniki, seznanjamo tako najmlajše kot tudi malo starejše. K sodelovanju vabimo društva, zavode in posamezne občane Vrhnike, kar se je doslej izkazalo za izredno učinkovito, saj z majhnim prispevkom vsakega posameznega sodelujočega celotna prireditev zaživi v vsej svoji raznovrstnosti.

Prireditev je med ljudmi zelo dobro sprejeta, kar kaže, da so stari običaji še živi in da jih velja ohranjati.

(Foto: Arhiv občine Vrhnika)

Vabljeni na spust gregorčkov v soboto, 11.3.2023, ob 17:30 ob potoku Bela (Vrhnika vas) ter ob 13:00 na delavnice v Starem malnu.

Več na visitvrhnika.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine