19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Elektro Ljubljana »125 let pozitivne energije«

Piše: C. R.

Družba Elektro Ljubljana je od svojih začetkov pa do današnjih dni tehnološko napredno podjetje, ki skrbi, da električna energija služi ljudem in omogoča napredek. Od vpeljave prve javne razsvetljave v Sloveniji konec 19. stoletja pa do vzpostavljanja pogojev za razvoj e-mobilnosti na začetku 21. stoletja ostajajo pionirji razvoja v službi ljudi.

Z elektroenergetsko infrastrukturo na kar 6.166 km2 (kar je 30,4 odstotka celotne površine Slovenije) skrbijo, da električna energija učinkovito doseže vsako poslopje v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. V največjem distribucijskem podjetju v Sloveniji skrbijo za brezskrbno rabo električne energije več kot 344.854 zadovoljnih odjemalcev.

Elektro Ljubljana. (foto: Elektro Ljubljana)

Stabilni v novih razmerah

Za investicije so v letu 2021 namenili 35,8 milijonov evrov. Med temi so bile najpomembnejše vključitev RTP 110 kV Ivančna Gorica in priključnega daljnovoda 2 x 110 kV Grosuplje–Ivančna Gorica na odseku Ivančna Gorica–Trebnje, zahtevna rekonstrukcija RTP 110/20 kV Kamnik, pri kateri so izvedli prvi dve fazi, zaključek gradbenih del na RTP 110/20 kV Dobruška vas in začetek gradnje nadomestne RTP 110/20 kV Vodenska. Kljub okoliščinam so končali tudi zelo pomemben projekt uvedbe novega sistema SCADA/ADMS, ki  je velik korak k še zanesljivejšemu upravljanju distribucijskega omrežja, saj omogoča napredne funkcije vodenja in razvoj novih storitev za uporabnike. Te med drugim omogoča tudi napredni merilni sistem, v katerega je bilo konec leta 2020 vključenih že več kot 232.000 oziroma 69 odstotkov vseh uporabnikov distribucijskega sistema na območju Elektra Ljubljana.

Največja mreža polnilnic

Kot pionirji e-mobilnosti pri nas že od leta 2010 skrbijo za razvoj polnilne infrastrukture za električna vozila. Danes upravljajo z največjo mrežo električnih polnilnic Gremo na elektriko, v kateri je že skoraj 450 polnilnih mest po vsej Sloveniji. V prvih desetih letih so uporabnikom mreže omogočili 90.000 brezplačnih polnjenj električnih vozil. Intenzivno se ukvarjajo tudi z razvojem rešitev za množično počasno pametno polnjenje, brez česar ob napovedanem povečanju števila električnih vozil v prihodnjih 30 letih elektroenergetski sistem ne bo zdržal.

Vse več obnovljivih virov

V zadnjem času se soočajo tudi s povečanim obsegom zahtev za priključitev obnovljivih virov na distribucijsko omrežje. Posledica ciljev energetske politike do leta 2050 bo namreč tudi intenzivna elektrifikacija rabe energije. Razpršena proizvodnja pa močno vpliva na razmere v distribucijskem omrežju Elektra Ljubljana, kjer se zavedajo, da rasti števila obnovljivih virov energije bo nemogoče slediti brez pospešenega nadgrajevanja omrežja.

Elektro Ljubljana. (foto: Elektro Ljubljana)

Povezani s štorkljami

V Elektru Ljubljana so s štorkljami povezani že več kot dvajset let. Sodelujejo pri njihovem obročkanju, prestavljanju gnezd, z izolacijo izpostavljenih delov infrastrukture varujejo ptice pred nesrečami … Štorklja je za podjetje tudi simbol, saj predstavlja njihovo skrb za okolje, v katerem delujejo. Zaradi vsega naštetega je od leta 2019 tudi v njihovem logotipu.

Projekt Leti, leti štorklja so skupaj z Društvom za opazovanje in preučevanje ptic začeli leta 2019. Takrat so dve štorklji prvič opremili z napravama GPS in jima sledili na njuni selitvi. V naslednjih dveh letih so opremili še pet mladih štorkelj. Sledenje po interaktivnem zemljevidu nam daje vpogled v potek poti, postanke, izbiro smeri ter nas ozavešča o velikih tveganjih in nevarnostih njihovega potovanja.

Z odgovornim odnosom do prihodnosti združujejo tehnološki in družbeni vidik napredka. Z inovativnimi rešitvami, s pametnim omrežjem in kakovostnimi storitvami pa ostajajo vodilni partner pri razvoju energetike.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine