12.9 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

Dolina Soče je raj za spomladanske počitnice

Piše: Lea Kalc Furlanič

Izjemna zeleno-sinja barva reke Soče v objemu belih kamnin, svežina, zeleno okolje, gore, čudoviti naravni pojavi, bogata kulturna, kulinarična, lokalna dediščina … Vse to in še več je Posočje. Oddih v tem delu Slovenije posebno v spomladanskem času zanesljivo prinese izjemna doživetja.

»Dolina Soče je destinacija, kjer narava kipi v vsej svoji lepoti,« zapišejo na uradni spletni strani destinacije, ki te dni začenja svojo letno sezono. Kakor pojasnjuje Andreja Jurkovič iz Javnega zavoda za turizem Dolina Soče, se trudijo, da bolj kot da bi propagirali Posočje, ozaveščajo o njegovih naravnih in kulturnih danostih: »Delujemo v smeri preusmerjanja obiskovalcev – da se odločijo za obisk Posočja raje spomladi kot v poletnem času. Maj in junij sta namreč čudovita meseca za pohodništvo. Pomlad je pri nas res lepa. Imamo številne poti vseh težavnostnih stopenj, vanje so vključene številne naravne in kulturne znamenitosti.«

Festival soške postrvi letos ves mesec

Začetek sezone je torej pred vrati. S 1. aprilom bodo odprli ribolov na Soči, začne se muharjenje. Za začetek sezone že tradicionalno pripravljajo Festival soške postrvi. »Letos uvajamo novost, saj prepletamo muharjenje s trajnostmi vsebinami, poleg tega bo festival trajal ves mesec, od 22. marca, ko je svetovni dan voda, do 22. aprila, ko je svetovni dan Zemlje. Ker ne želimo, da bi turizem uničil našo dolino, smo se zelo potrudili izpostaviti okoljevarstvene probleme. S tem namenom smo pred tremi leti zasnovali kolektivno blagovno znamko Iz doline Soče, s pomočjo katere podpiramo lokalne ponudnike, njihovo kakovost itd. Znak kakovosti lahko prejmejo izdelki, pridelki in tudi krožniki. Gre za res strogo ocenjevanje posebnih komisij. To blagovno znamko si želimo še naprej razvijati. Zdaj je vanjo vključenih 39 ponudnikov s 111 produkti. To je ena od trajnostnih vsebin, s katero poudarjamo lokalne danosti,« poudarja Jurkovičeva.

Od 22. marca je odprt vstop v čudovita Tolminska korita. Vstopnice lahko obiskovalci kupijo na spletu in se s tem izognejo čakanju v vrsti. (Foto: arhiv Turizem Dolina Soče/Jošt Gantar)

V Tolminska korita bolj doživeto

Druga trajnostna vsebina je ozaveščanje o ohranjanju naravne danosti Tolminskih korit, ki jih odprejo 22. marca. Tam so uvedli sistem spletnega nakupa vstopnic: »S tem želimo preprečiti naval v korita ob določenih urah dneva. Želimo, da v korita ne vstopi preveč ljudi hkrati, da obiskovalci res v polnosti doživijo tamkajšnjo naravo, prvinskost. V Tolminska korita vabimo že sedaj za prvomajske praznike.«
Festival Soške postrvi letos ponuja še projekcije, različne delavnice, odprtje ribiške sezone, razstave o muharjenju … Vključevali se bodo tudi vrtci in šole, saj so lani odprli učno pešpot ob Tolminki z namenom, da bi otroke spodbudili k razmišljanju o varovanju narave. Na festivalu bo gostovala klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, predavala bo na temo Kako preživeti na planetu, organizirali so čistilne akcije in še marsikaj, vezano na varovanje narave in na muharjenje.

»Kot zavod si prizadevamo obiskovalce opozarjati, naj vnaprej rezervirajo termine za obisk, naj ne pridejo k nam brez rezervacije, da ne bodo avgusta slabe volje, saj bodo tedaj le težko dobili prosto sobo. Tudi zaradi tega sta mesec maj in junij posebno za domače goste zelo primerna meseca za obisk naše doline, kjer je mir, narava svetlo zelena in prijetne temperature. Odprli smo tudi že sezono plovbe po Soči za kajak in rafting. Tudi za vodne športe sta meseca april in maj najugodnejša, saj je takrat vodostaj najprimernejši. Kasneje je lahko na reki Soči gneča in nizek vodostaj,« še opozori sogovornica.

S prvim aprilom za obiskovalce odpirajo cerkev sv. Duha v Javorci, ki ima znak evropske kulturne dediščine. (Foto: arhiv Turizem Dolina Soče/Jošt Gantar)

V Javorco od 1. aprila dalje

S prvim aprilom za obiskovalce odpirajo cerkev sv. Duha v Javorci, ki je eden od biserov Posočja. Od aprila do junija je dostop mogoč tudi z avtomobilom, kasneje pa samo z organiziranim avtobusnim prevozom. Urnik odprtja je objavljen na spletni strani zavoda. Obiskovalce sprejme vodnik, ki vse podrobno razloži. Poleti, po 25. juniju, je v Javorco organiziran prevoz z avtobusne postaje v Tolminu. Ta avtobus se je izkazal za dobro prakso. Tudi za Tolminska korita je v visoki sezoni na voljo shuttle bus.

Tisti, ki bi želel obiskati Dolino Soče, za prve informacije lahko najprej pogleda spletno stran www.dolina-soce.si. V dolini imajo tri TIC, v Tolminu, Kobaridu in Bovcu, sodelujejo tudi s Kanalom in Podbrdom. Skupni elektronski naslov je: [email protected], za kontaktne informacije se lahko pokliče na številko (05) 38 00 480.

Kar je še treba poudariti, je, da ima dolina Soče okoljski zlati znak Slovenia Green Gold. »Zanj je bilo treba dosegati kar nekaj zelo zahtevnih kazalnikov, na tri leta ga moramo obnavljati in ga ohranjati, ves čas izobraževati ponudnike in ga z določenimi ukrepi izboljševati. Dolina Soče je z izjemno naravno in kulturno dediščino tudi del biosfernega območja Julijskih Alp in je prvo biosferno območje v Sloveniji,« sklene Andreja Jurkovič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine