10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Danijel Vrbnjak: »V sklopu naše občine je treba izpostaviti predvsem odlično turistično ponudbo«

 

Piše: Andraž Grad

Foto: Andraž Grad, ormoz.si

 

Občina Ormož se ponaša z mnogimi kulinaričnimi dobrotami in s prijetnimi destinacijami za izlete v naravi. Ima bogato kulturno dediščino in je zelo turistično usmerjena, razvija pa se tudi na drugih področjih, predvsem na področju podjetništva. Župan občine Ormož Danijel Vrbnjak je tudi predsednik Kluba županov in podžupanov SDS.

 

Z njim smo se pogovarjali o letošnjem proračunu, razvoju njegove občine in tudi o turistični ponudbi in o dejavnostih omenjenega kluba.

 

Gospod Vrbnjak, kaj nam lahko poveste o proračunu in glavnih investicijah v vaši občini?

Proračun že tradicionalno ohranjamo nad dvajsetimi milijoni evrov. Je pa precej investicijsko naravnan, saj več kot deset milijonov evrov vlagamo v investicije. Letošnje leto je bilo v tem pogledu zelo bogato. Končali smo rekonstrukcijo vodovodnega sistema. Skupaj z davkom je šlo za približno osem milijonov evrov vredno investicijo. Končali smo tudi čistilno napravo v Ormožu. Treba pa je poudariti, da smo zapolnili tudi gospodarsko cono.

 

Nam lahko poveste kaj več o zdajšnjih dejavnostih glede obrtne cone?

Pripravili smo konkretne projekte za nadgradnjo obrtne cone. Letos smo začel tudi z zelo pomembno investicijo na področju podjetništva. Graditi smo namreč začeli tehnološki park, za kar smo pridobili tudi 1,6 milijona evrov prek ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj. Projekt bomo sklenili do konca septembra prihodnje leto. Gre za investicijo, vredno 4,2 milijona evrov. Veliko mladih podjetij se odloča za inovativno podjetniško pot, zato jim je treba omogočiti ustrezne pogoje. Pomembno je tudi, da smo zapolnili obrtno cono. Do konca septembra prihodnje leto bomo torej vložili približno tri milijone evrov in pol v komunalno opremljanje obrtne cone. Pridobili bomo dobrih petindvajset hektarjev novih zemljišč za industrijo. To bo vsekakor dobra pridobitev za širitev podjetništva.

 

Tako bo videti tehnološki park v Ormožu.

 

Katere pa so še druge investicije v vaši občini?

Izvajamo še veliko drugih investicij. Tako ta čas širimo vrtec pri Miklavžu in bo po naših pričakovanjih končan junija 2024. Investicija je vredna 1,5 milijona evrov. Poleg tega projektiramo več drugih večjih podvigov. Pri Veliki Nedelji želimo zgraditi novo osnovno šolo. Pri osnovni šoli v Renkovcih v Ivanjkovcih pa želimo razširiti telovadnico. V Podgorcih načrtujemo novo atletsko stezo. Delamo tudi občinske podrobne prostorske akte za širitev še ene industrijske cone in za širitev stanovanjskih naselij. Pripravljamo namreč kompletne pogoje za graditev novega večstanovanjskega naselja. Kar zadeva druge investicije, naj omenim področju vodovod in čistilne naprave ter graditev in ozelenitev mestnega trga. To so investicije, ki se bodo izvajale v prihodnosti. Pri tem ne pozabljamo na cestno infrastrukturo in tudi na to področje vlagamo med pol milijona do milijon evrov letno. Vse to so glavne investicije v Ormožu.

 

Kako pa zadeve tečejo na področju turizma in športa?

Seveda moram omeniti tudi turizem, saj se temu področju že dolgo precej posvečamo. Radi bi zgradili novo večjo športno dvorano. Tako bi utrdili športni turizem, saj imamo več rokometnih in nogometnih moštev, ki izvajajo pri nas priprave. Razmere za to hočemo še izboljšati. Seveda gre za velike investicije, zato v prihodnosti upamo tudi na državna evropska sredstva, ki bi nam bila v pomoč. No, tu so še investicije, povezane z zdravstvenim domom v Ormožu. Razširili bomo parkirišča oziroma zgradili novo garažno hišo in tudi druge nove prostore. Širili bomo tudi center starejših občanov. V tej smeri pripravljamo lokacijske načrte in prostorske akte. Izvajamo tudi investicije kulturne dediščine. Prenavljamo Ormoški grad in tudi grajski park. Ustvarjamo in dajemo nove vsebine, povezane s turizmom in kulturno dediščino. Tudi na področju turizma čakamo na državna evropska sredstva, da bi zgradili tematsko pohodniško pot med krajema Svetinje in Jeruzalem. Delamo na vseh področjih in veliko vlagamo.

 

Ormoški grad predstavlja bogato kulturno dediščino mesta in občine Ormož.

 

Če ostaneva še malce pri turizmu. Katere so glavne turistične značilnosti občine Ormož?

V sklopu naše občine je treba izpostaviti predvsem odlično turistično ponudbo in delovanje na destinaciji Jeruzalem Slovenija. Znani smo po odlični kulinariki in vinih. Tudi kar zadeva butični turizem in naravo v naših krajih, mislim, da je ponudba zares velika − od pohodnih in kolesarskih poti, različnih pokušin in ogledov muzejev. Naši ponudniki se res trudijo s tematskimi predstavitvami, skupaj pa hočemo obiskovalcem čim bolj približati vse naše zgodbe. Kot posebnost bi še enkrat izpostavil butičnost. Vsako leto podeljujemo »kolektivne blagovne znamke« in tako odkrivamo najbolj kakovostne ponudnike tistih vsebin, ki se na našem območju, na destinaciji Jeruzalem Slovenija, izvajajo in odvijajo. To je tisto, kar nas krasi. Prizadevamo si torej, da res ponujamo tisto, kar je v naših koncih najboljše.

 

V občini Ormož je tudi grad v Veliki Nedelji, ki je prav tako pomemben del kulturne dediščine.

 

Kaj pripravljate za božične in novoletne praznike?

Izkoristil bi to priložnost, da vse vaše bralce povabim na tematske dneve in vikende, ki bodo še organizirani. Veliko jih je letos že bilo, na primer za martinovo. No, bliža se december, ko v našem mestu, v samem Ormožu, organiziramo tako imenovano Severolandijo, kjer poleg okrašenega mesta in drugih središč krajevnih skupnosti pripravimo bogato ponudbo od drsališč in prireditev, ki jih organizirajo različna društva, pa do skupin, ki poživijo praznične dneve v mestu in ob njem. Veliko vsebin ponujamo tako za mlade kot za starejše, pravzaprav se najde nekaj za vse generacije. Skratka, pri nas se da veliko videti in doživeti. Organizirali bomo tudi vstop v novo leto. Sicer pa bodo ponudniki, ki organizirajo dogodke ob novem letu, ponujali svoj program tudi posamično. Vsekakor se bo veliko dogajalo.

 

Kaj pa bi izpostavili od kulturnih znamenitosti in kulturne dediščine, ki prav tako bogati občino Ormož?

Predvsem je treba izpostaviti Ormoški grad, vključno z grajsko pristavo in s parkom. V naslednjih treh letih bomo za njihovo obnovo in ureditev namenili dva milijona evrov. Gre za kompletno stavbno pohištvo, za prenovo gradu, vzpostavili bomo sedem turističnih produktov. To vključuje dostop do stolpa in ogled iz stolpa, obnovo grajskega parka in urbane opreme. Veliko bo narejeno tudi na področju digitalnih vsebin. Prenovljene bodo ure, zvonovi bodo začeli spet zvoniti. Skratka, veliko bomo vložili v to. Pomemben del kulturne dediščine je tudi grad v veliki Nedelji. Kulturno dediščino naše občine bogatita tudi Jakobova pot in Rimska cesta, ki potekata skozi našo občino. Pa še bi lahko našteval. V zadnjem letu smo prav tako vso kulturno dediščino in vse spomenike označili s kodami QR, tako da lahko obiskovalci s pomočjo pametnih telefonov preberejo več o samih vsebinah in dobijo dodatne informacije, pomembne za posamezne kulturne spomenike. V Ormožu imamo zelo zanimive zgodbe in različne osebnosti, ki so pri nas delovale. Na to se osredotočamo na področju kulturne dediščine.

 

V Ormožu se, če obiščete grad, lahko sprehodite tudi po prijetnem grajskem parku.

 

Ste tudi predsednik Kluba županov in podžupanov SDS. Povejte nam kaj o dejavnostih in načrtih omenjenega kluba.

Moram reči, da smo zelo dejavni. Pripravljamo tudi različne predloge za stvari, ki nas motijo in bi se lahko izboljšale. Opozarjamo na določene zadeve, za katere bi država morala pokazati več posluha, da bi lahko občine še aktivneje in bolj konstruktivno delovale. Kot vemo, so se ob letošnjih neurjih in podražitvah občine znašle v zelo neljubi situaciji. Kot občine nismo dosegli zvišanja povprečnine, ki smo si jo želeli. To se pozna sedaj predvsem pri investicijah. Tekoče zadeve se vedno dražijo. Na to hočemo opozarjati. Dodal bi, da imamo precej močan klub županov in podžupanov. Veliko nas je dejavnih. Srečujemo se približno na vsaka dva meseca. Izpostavljamo problematike, ima pa seveda vsaka občina svoje težave. Vendar pa mislim, da je to delovanje in izmenjava izkušenj, ustvarjanje mreže znotraj naše stranke torej, nekaj, kar nas oblikuje. Še naprej se bomo trudili in opozarjali na dobro naših občin, in to je tisto, na čemer bomo še naprej gradili.

 

V decembru bo središče Ormoža znova oživelo, pripravljajo se številne prireditve.

 

Izpostavljena stavka:

Glavne turistične destinacije v občini so Ormoški grad, Jeruzalem Slovenija in grad v Veliki Nedelji.

Občina Ormož se gospodarsko razvija, pripravljamo nadgradnjo obrtne cone.

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine